אלרגיה לאלכוהול

אלרגיה לאלכוהול או בתיאור אחר גם – רגישות יתר לאלכוהול, הנה תגובה בדרגות חריפות שונות לאלכוהול. בתגובות הללו לוקחת חלק מערכת החיסון של האדם.
התגובות יכולות לנוע בחומרתן החל מתופעות אלרגיות על גבי העור ועד לאנפילקסיס ( Anaphylaxis) או הלם אנפילקטי (כמו תגובה אלרגית קשה לעקיצת חרקים). התגובה האנפילקטית לסובלים מאלרגיה חמורה לאלכוהול יכולה להיות מסכנת חיים.

ישנם משקאות אלכוהוליים אשר אלרגניים יותר מאחרים, ביניהם אפשר למצוא יין אדום ויין לבן.

אלרגיה זו מחייבת את האדם להימנע באופן טוטאלי משתיית משקאות אלכוהוליים. סביר להניח כי תסמיני האלרגיה לא יחלפו עם הזמן או יהיו קלים יותר. מבחינה גיאוגרפית ותרבותית, אסייתים נוטים לסבול באופן המשמעותי ביותר מאלרגיה זו.

עד כה ידועים כמה גורמים לאלרגיה לאלכוהול. לפעמים עקב הופעת קנדידה, יכולים להתפתח תסמינים של אלרגיה לאלכוהול. מקור האלרגיה יכול להיות כתוצאה מרגישות לסולפיטים, אשר הינם חומרי השימור הנמצאים ביינות השונים ומבוססים על גופרית.

כמו כן, ביין נמצאים היסטמינים רבים, אשר ידועים כגורמים לאלרגיה. לאלרגיים לאלכוהול, הרבה פעמים, נמצא חסר באנזים המפרק את ההיסטמין. אבחון אלרגיה ייעשה, על פי רוב, באמצעות תבחין עור או תגר במרפאת אלרגיה, תחת תנאי בקרה ומעקב צמוד.

סוגי האלרגיה לאלכוהול

החוקרים שבחנו את הנושא של אלרגיה לאלכוהול בשנים האחרונות הצליחו לזהות שני סוגים עיקריים של אלרגיה: 
1. אלרגיה לאלכוהול הקשורה למערכת החיסון – בנושא זה סבורים מרבית החוקרים כיום כי לא נערכו מספיק בדיקות וכי יש להמשיך להעמיק את הידע ולצבור נתונים כדי להסיק מסקנות הךאה.
2. אלרגיה לא ספציפית הנגרמת על ידי תאי דם לבנים כלימפוציטים. גם כאן, המנגנון המדוייק עדיין לא מובן לגמרי לחוקרים ומחקרים נרחבים ממשיכים להתבצע בעולם המדעי.

גורמי האלרגיה

האנזים ALDH (אלדהיד דהידרוגנאז) אשר נמצא בכבד, אחראי על פירוק האלכוהול לחומצה אצטית, שהיא חומר פחות מסוכן. למרבית האנשים אשר נמצאו אלרגיים לאלכוהול, חסר אנזים זה באופן מלא או חלקי ולכן האלכוהול מצטבר וגורם לרעילות והופעת התסמינים האלרגניים.

אנזים זה אחראי גם לפירוקו של ההיסטמין, ולכן שינוי או מוטציה באנזים זה יגרום להצטברות היסטמין בגוף. שתיית אלכוהול תחריף את הבעיה, בין אם האלכוהול נמצא ביין, בירה או משקה אלכוהולי אחר.

האבחנה המבדלת במקרים אלה צריכה להיות בין תופעת לוואי פיזיולוגית של שתיית אלכוהול ובין תגובת אלרגיה, אשר תהיה דרמטית וחריפה יותר.

כמו כן, מקורם של תסמיני האלרגיה יכולים להיות ממרכיב אחר כמו למשל הענבים ביין, או רכיבי התבואה השונים בבירה ואף תוספת השמרים. התסמינים אשר ילוו מרכיבים אלה יהיו דומים לתסמיני האלרגיה מהאלכוהול עצמו.

תסמיני האלרגיה

חלק מהתסמינים, יכולים להופיע מיד עם שתיית האלכוהול או כמה שעות לאחריה, תופעות כמו נזלת, אף סתום, התעטשויות, אלרגיה בפנים ושיעול. כמו כן תסמיני אסטמה או COPD לחולים במחלות אלה, יכולים להחמיר עם שתיית האלכוהול.

תסמיני האלרגיה יחלפו בתום החשיפה לאלרגן. אלרגיה זו, מלבד חוסר נוחיותה היחסי, רק במקרים נדירים תהווה סיכון לחיים או איום על שלמותם. תסמיני האלרגיה יהיו חריפים וקיצוניים יותר ככל שהחשיפה תהיה למנות אלכוהול גדולות יותר.

לפעמים הם יכללו כאבי ראש, מעבר לתופעת הלוואי המקובלת, קשיי נשימה ודופק מהיר. הסיכון שבחשיפה חוזרת למשקאות אלכוהוליים, עלולה להביל להחרפת התסמינים ואף להקצנתם. לכן, גם אם אפשר לפעמים להתעלם מהתסמינים עקב שתייה, מצב זה עלול להביא למצב מצוקה אמיתי אשר ידרוש טיפול רפואי דחוף.

הטיפול באלרגיה

על מנת להיות בטוחים באבחנה, נהוג לעשות בדיקת תגר של אלכוהול, הכוללת גם בדיקת אלרגיה פיסיקלית ומרכיבים גנטיים. כל טיפול באלרגיה הינו זמני ונועד לתת מענה לתסמינים עצמם, באמצעות אנטי היסטמינים שונים.

הטיפול ינסה למנוע את הסיבוכים של תסמיני אסטמה חריפים או אפילו שוק אנפילקטי. ההמלצה לאנשים אלרגיים אלו היא להימנע ככל האפשר משתיית משקאות אלכוהוליים.

במקרים חריגים, בהם רוצים לשתות, כדאי לבחור ביינות אשר עברו תהליך תסיסה מסוים, או במשקאות אשר כמויות החומרים המשמרים בהם היא הקטנה ביותר. כמו כן, כמות היסטמינים נמוכה יחסית נמצא ביינות אשר יושנו זמן רב.

ביינות חדשים אשר רק יצאו לשוק, לרוב כמת ההיסטמינים בהם יהיו רבים יותר. בדרך כלל יינות אלה, יהיו יקרים יותר מיינות אחרים, אולם הם יכולים להוריד את רמות האלרגיה וחומרת התסמינים.

מקורות למאמר:

Adverse Reactions to Illicit Drugs (Marijuana, Opioids, Cocaine) and Alcohol 

Alcohol Hypersensitivity: A Comprehensive Review  

אתר המרכז לאלרגיות הוקם במטרה להעניק לגולשים אפשרות ללמוד ולמצוא תשובות לכל מה שקשור לאלרגיות- מידע על אבחון, טיפול והתמודדות עם כל סוגי האלרגיות.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן