אלרגיה לעובש

עוד עיטוש ועוד טישיו, האף נוזל והעיניים לא מפסיקות לדמוע. כבר ניקיתם את כל הבית מאבק וגם את החתולה מסרתם לטיפולם המסור של השכנים, אבל האלרגיה מסרבת לעזוב. אם התיאור הנ"ל נשמע לכם מוכר ייתכן וגם אתם סובלים מאלרגיה לעובש וכדאי לכם לקרוא את המאמר הבא.

מהו עובש?

העובש אותו אנו מכירים הוא סוג של שמר והשמרים משתייכים למשפחת הפטריות. דרך ההתרבות של שמרים היא באמצעות חלוקה בינארית, מכיוון שהם יצורים חד תאיים. השמרים יוצרים צברים במהלך ההתרבות שלהם, עד שנוצרת מושבה שמורכבת ממיליוני פטריות זעירות, מושבה זו היא למעשה העובש.

בכדי להתפשט לאזורים רחוקים יותר העובשים מתרבים על ידי יצירה של נבגים. הנבגים נישאים באוויר ויכולים להגיע בקלות אל תוך דרכי הנשימה, כאשר אנו שואפים. מרבית העובשים אינם גורמים להופעה של תגובה אלרגית, אולם קבוצה קטנה של עובשים כן יכולה לעורר תגובה זו ולהביא להופעת הסימפטומים המוכרים.

עובשים אוהבים לגדול בסביבה של עצים וצמחים, ואלה יגרמו לאלרגיה עונתית בקרב אנשים החיים בסביבה שתומכת בגדילה של עובשים. אנשים מסוימים יכולים לסבול מאלרגיה על רקע של עובש במשך כל ימות השנה מכיוון שהעובש מתגורר יחד איתם בבית.

בכדי לצמוח, העובש צריך חמצן, לחות ואספקה של חומרי מזון החיוניים שלו. עובשים יכולים למצוא תנאים אלה בקלות רבה בכל בית ובית בישראל: בחדר האמבטיה, במרתף, בארונות המטבח, בעציצים, במזרנים, בספות ובמערכת מיזוג האוויר הביתית.

כפי שכבר ציינו קודם לכן, מרבית סוגי העובשים אינם מעוררים תגובה אלרגית, אולם סוגי העובשים שכן מעוררים תגובה אלרגית הם: אלטרנריה (Alternaria), קלדוספוריום (Cladosporium), אספרגילוס (Aspergillus) ופניציליום (Penicillium).

אדם יפתח תגובה אלרגית בחשיפה למספר סוגי עובשים ולא רק לסוג אחד בודד. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שהעובשים חולקים מרכיבים מסוימים שהם זהים ומפעילים את התגובה האלרגית באדם.

איך עובש גורם לאלרגיה?

חדירתו העיקרית של העובש הוא בצורה של נבגים אל דרכי הנשימה. מרבית האנשים לא יגיבו לכך בצורה חריגה, אולם אנשים בעלי אלרגיה יפתחו תגובה של המערכת החיסונית. התגובה החיסונית כוללת שפעול של תאים ממערכת החיסום הקרויים "תאי מאסט".

התאים הנ"ל מפרישים חומר בשם "היסטמין" שמעורר תגובה דלקתית מקומית בדרכי הנשימה ובאזורים אחרים שנחשפו לעובש כמו העיניים. התגובה באה לידי ביטוי בקוצר נשימה, שיעול, עיטוש, נזלת ודלקת עיניים אלרגית, המתבטאת בעיניים דומעות. אנשים הסובלים מאסטמה בנוסף לאלרגיה לעובש עשויים לפתח תגובה קיצונית יותר, לעיתים עד למצב של חנק.

מניעת עובש

הפתרון העדיף על טיפול בתגובה האלרגית הוא כמובן מניעה שלה, ובהחלט ניתן להימנע מחשיפה לעובש על ידי ניהול ותחזוק נכון של חלל הבית. מספר טיפים להתמודדות עם אלרגיה, שיכולים לעזור בהפחתת הסיכוי להתפתחות עובש בבית הם:

  • אכסון המזון במקרר בקופסאות אטומות.
  • צביעת קירות חדרי האמבטיה והשירותים בצבע דוחה עובש.
  • הקפדה על אוורור של כל חדרי הבית ושל חדר האמבטיה, בפרט לאחר שימוש.
  • ניתן להשתמש בסופחי לחות בארונות.
  • ניקוי ותחזוק שוטף של מסנני המזגנים בבית.
  • ייבוש בגדים ומגבות רטובים מחוץ לבית או בחדר מאוורר היטב.
  • שימוש בכיסוי מזרן.

טיפול באלרגיה לעובש

הטיפול באלרגיה לעובש זהה בצורה רבה לטיפול בכל אלרגיה אחרת. מומלץ לצמצם את משך השהות באזורים המכילים או מאפשרים חשיפה לעובש.

הטיפול כולל שימוש בתרופות מקבוצת האנטי- היסטמינים בכדי להקל על התסמינים של האלרגיה. טיפול אפשרי נוסף הוא באמצעות אימונותרפיה– הזרקת מנות קטנות של החומר מעורר האלרגיה אל מתחת לעור, זאת בכדי לגרום לגוף ל"סבילות" כלפי העובש.

אתר המרכז לאלרגיות הוקם במטרה להעניק לגולשים אפשרות ללמוד ולמצוא תשובות לכל מה שקשור לאלרגיות- מידע על אבחון, טיפול והתמודדות עם כל סוגי האלרגיות.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן