גורמים

אלרגיה לסולפיט


אלרגיה לסולפיטסולפיטים הם חומרים משמרים אשר "נולדו" עוד מימי הרומאים והם משמשים לעיתים לשימור טעם אוכל וצבע במספר משקאות, מזונות ותרופות. בנוסף, הם  מעכבים צמיחת חיידקים, מפחיתים קלקול מוצרים, ומשמרים את חיי המדף של התרופות.


חומרים אלו עלולים לגרום לתגובות אלרגיות כגון תסמיני אסטמה בקרב חולי אסטמה בסיסית, ובמיוחד בקרב מבוגרים הסובלים ממחלות קשות.

אך סולפיטים גורמים ללא מעט בעיות בקרב רוב האנשים, גם אם אינם סובלים מאסטמה, בעיקר בעת צריכת כמויות גדולות. מחקרים מבוקרים היטב מוכיחים כי חלק מחולי האסטמה עלולים לחוות תסמיני אסטמה חמורים בעת אכילת מזונות או שתיית משקאות המכילים סולפיט, או בעת שאיפת אדי החומר.

הגורמים לאלרגיה לסולפיט

המנגנון אשר באמצעותו מתרחשות התגובות האלרגיות לסולפיט אינו ברור. אך הסבר אפשרי אחד הוא כי בעת שאיפת או בליעת גז דו תחמוצת הגופרית, אשר משמש כרכיב עיקרי בסולפיט, מתכווצות ומגורות דרכי הנשימה. תהליך זה עשוי להסביר את ההתפרצות המהירה של התסמינים.

תסמינים

התסמינים הנפוצים הקלים הם נזלת אלרגית (קדחת השחת), צפצופי נשימה וסרפדת (כוורות). לעיתים רחוקות גורמת אלרגיה לסולפיט לאנפילקסיס (תגובה אלרגית חמורה).

אבחנה או חשד באלרגיה לסולפיט

קיימים מספר דיווחי מקרים של אנשים שאובחנו עם אלרגיה לסולפיט באמצעות בדיקת עור, אך בדרך כלל מבוצעת האבחנה באמצעות בדיקת היסטוריה של תופעות לוואי לאחר מאכלים המכילים סולפיט או צריכת תרופות מסוימות.

יחד עם זאת, על מנת לאשר את האבחנה, אלרגולוג מבצע אתגר אוראלי לנבדק בעת חשד לקיום האלרגיה לסולפיט. הליך זה כרוך בהרשאת הנבדק לבליעת כמויות סולפיטים, תוך מעקב צמוד אחר תפקוד הריאות והסימנים החיוניים. ירידה משמעותית בתפקוד הריאות מאשרת את האלרגיה. בדיקה זו צריכה להתבצע רק תחת פיקוח ישיר של רופא מיומן.

טיפול באלרגיה לסולפיט

הימנעות – זהו עמוד התווך של הטיפול וההתמודדות עם האלרגיה.

חיסול הרגישות – לא קיימת דרך מוכחת או טיפול חיסוני על מנת להעלים את חומרת האלרגיה.

טיפול חירום – אנשים החווים תגובות מתונות יחסית לאלרגיה לסולפיט, כגון צפצופי נשימה קלים, צריכים להישמר ביותר בעת צריכת מזונות ביתיים או בעת אכילה במסעדות. אנשים הסובלים מתגובות חמורות יותר, צריכים לעבור הכשרה בשימוש זריקות אדרנלין.

מהם הסיכונים?

התקפים חוזרים ונשנים של אנפילקסיס מהווים סיכון חמור לאנשים הסובלים מאלרגיה לסולפיט, גם אם אינם סובלים מאסטמה.

הגזים הנוצרים מסולפיטים עלולים לגרום להתכווצויות שרירים של הריאות או לגרום לבעיות קיבה חמורות הקשורות לחוסר היכולת של חלק מהאנשים לעכל כראוי סולפיטים.

מדוע מתווספים סולפיטים למוצרי מזון?

בעבר, סולפיטים נוספו למוצרי מזון טרי במסעדות ובחנויות מכולת על מנת למנוע השחמה. עלייה בתגובות האלרגיות לחומרים אלו הובילה את ה-FDA לאסור על השימוש בסולפיט במזונות טריים בשנת 1986, בעיקר על חסה טרייה ועל ברים של סלטים.

כיום דורש ה-FDA כי כל מזון המכיל ריכוז גבוה של סולפיטים, יתועד באמצעות תוויות אזהרה.

ראו גם:
אלרגיה ליין אדום