גורמים

אלרגיה לתירס


אלרגיה לתירסתסמיני אלרגיה לתירס מתפתחים כשהמערכת החיסונית הופכת להיות רגישה ומגיבה באופן של פעילות יתר לאחר אכילת תירס או מזונות המכילים מרכיבים המבוססים על תירס, או לאחר חשיפה לאבקת תירס. נעשה שימוש במוצרים המופקים מתירס במזונות מעובדים רבים, כמו גם בפריטי מזון יום יומיים רבים.


אלרגיה לתירס עשויה להיות קשה לאבחון באמצעות בדיקת עור רגילה או בדיקת דם, היות וקשה להבדיל אותה מאלרגיות לפריחת דשא וזרעים ודגנים אחרים. תזונת הימנעות, שבה פריטי מזון המכילים תירס מוסרים מהתזונה לתקופה מסוימת על מנת לקבוע אם התסמינים משתפרים, היא אחת השיטות לקבוע אם אדם סובל מאלרגיה זו.

תסמיני אלרגיה לתירס

התסמינים מגוונים ומשתנים מאדם לאדם בהתאם לעוצמת הרגישות. בדרך כלל הם כוללים:

  • כוורות או פריחת עור.
  • בחילות, כאבי בטן, בעיות עיכול, הקאות או שלשולים.
  • נזלת או אף סתום.
  • התעטשות.
  • כאבי ראש.
  • אסטמה.
  • אנפילקסיס, שהיא תגובה פחות נפוצה, אך עלולה להיות מסכנת חיים, לפגוע בנשימה, ולגרום לגוף להיכנס למצב הלם.

התגובות הפיסיות לתירס ומוצריו עשויות לנוע בין מתונות עד חמורות. תגובה אלרגית מסכנת חיים היא אנפילקסיס, הכרוכה בהתנפחות דרכי הנשימה, נשימה לקויה וירידה בלחץ הדם. תגובה זו עלולה להתרחש במהירות, ואם אינה מטופלת עם אפינפרין עם תחילת התסמינים, היא עלולה להיות קטלנית.

אבחון אלרגיה לתירס

תהליך האבחון עשוי להיות מסובך, שכן התסמינים משתנים מאדם לאדם, ולא כולם חווים תמיד את אותם תסמינים בכל תגובה. אם אדם חושד שהוא אלרגי לתירס, עליו להתייעץ עם רופא המתמחה באלרגיות למזון. יש לבצע מעקב קפדני אחר כל התגובות, ובעת התרחשות התגובה לתת את הדעת על מה נאכל כשהתסמינים התחילו, ובאיזו כמות.

הרופא צריך להבין מה נעשה על מנת להקל על התסמינים, והוא ישאל על ההיסטוריה של תסמיני האלרגיה, הבריאות הכללית וההיסטוריה הרפואית המשפחתית, כולל קרובי משפחה עם אלרגיות. כפי שנכתב קודם לכן, היות ואלרגיה לתירס עשויה להיות קשה לאבחון באמצעות בדיקות עור או בדיקת דם, יש לבצע תזונת הימנעות ממזון, במהלכה אדם נמנע מהאלרגן החשוד לתקופה מסוימת, בדרך כלל שבוע עד חודש.

אם התסמינים משתפרים לאחר ההימנעות מהמזון, סביר להניח שקיימת אלרגיה אליו. אם תזונת ההימנעות מייצרת תוצאות שאינן חד משמעיות, מומלץ לבצע אתגר מזון דרך הפה. במהלך בדיקה זו, אדם מוזן בכמויות זעירות של תירס או מוצרי תירס, במינון גובר בהדרגה תחת פיקוח הרופא. תרופות חירום וציוד חירום נמצאים בהישג יד למקרה של התרחשות תגובה חמורה כתוצאה מהבדיקה.

התמודדות וטיפול באלרגיה לתירס

ברגע שמאובחנת אלרגיה לתירס, הטיפול הטוב ביותר הוא הימנעות מתירס וממוצריו. המרכיבים מהם יש להימנע הם תירס; קורנפלור; סירופ תירס; קמח תירס; ושמן תירס.

מוצרי תירס והנגזרות שלו נמצאים גם במגוון נרחב של מזונות ארוזים, כולל:

  • דגנים
  • סוכריות
  • ריבות
  • סירופים
  • רטבים
  • חטיפים
  • שימורי פירות
  • בשרים מוכנים, כגון נקניקיות ומעדני בשר
  • משקאות.

ניתן למצוא אף מרכיבים המבוססים על תירס בפריטים מגוונים שאינם אכילים כגון שמפו, משחת שינים, ויטמינים, מוצרי קוסמטיקה, נוזל לשטיפת כלים, צבעים ומזונות לחיות מחמד. עמילן תירס, למשל, יכול לשמש אף כדבק וציפוי במוצרי נייר, ונמצא גם בחיתולים חד פעמיים.

בדומה לכל אלרגיה אחרת למזון, יש לבצע מספר שינויים בתזונה. דיאטנית מוסמכת יכולה לסייע בתכנון תכנית מזון מתאימה.