אקזמה

אקזמה היא רגישות אלרגית של העור המתבטאת במשטח אדום, יבש ומגרד המופיע באזורי גוף שונים. האקזמה גורמת לגרד עז שעלול אף להתפתח לדימומים או לשלפוחיות ובדרך כלל נחשבת לבעיה של ילדים, שעוברת בגיל ההתבגרות וכמעט ולא מופיעה במבוגרים.

לאקזמה יש גם קשר תורשתי, כאשר אם אחד ההורים או שניהם סובלים מאקזמה, הסיכוי לילד לסבול גם כן מאקזמה גדול מאוד.

לאור העובדה שמדובר במחלה תורשתית ואלרגית, קשה מאוד לטפל באקזמה ולהגיע להחלמה מלאה, אך ניתן לשלוט בסימפטומים ולהקל עליהם באופן משמעותי.

תסמינים

המשטחים האדומים והגרד העז המבטאים את מחלת האקזמה מופיעים בדרך כלל לאחר מפגש עם אלרגן – חומר מסויים שגורם להחמרת הגרד. מדובר באלרגנים הנפוצים, כמו קרדית אבק הבית, פרוות בעלי חיים, אבקני פרחים וכו', שגורמים לאקזמה לאחר מגע עם העור.

בנוסף, אלרגיה קלה למוצרי מזון כמו חלב, אלרגיה לבוטנים וחיטה עלולים גם כן להגביר את האקזמה. מתח נפשי קשור גם כן להחמרת האקזמה, ואצל נשים הסימפטומים מתגברים בתקופת ההריון ולפני קבלת המחזור החודשי.

הגורמים לאקזמה

האקזמה נגרמת כאמור על ידי מפגש עם אלרגן, אך לא מתחילה באופן מיידי לאחר המפגש, אלא רק לאחר מספר ימים. החומרים הנפוצים הגורמים לאקזמה הם מתכות שונות ובעיקר ניקל, גומי, צבע לשיער ומוצרי קוסמטיקה שונים (תכשירי גילוח, משחות שיניים, בשמים וכו'). כאשר חומרים אלה באים במגע עם העור ובעיקר עם הזיעה, הם משאירים שרידים שגורמים לתגובה האלרגית שמובילה לאקזמה.

סיבוכים

באופן כללי, אקזמה גורמת לגירוי קל שמפריע בעיקר מבחינה אסתטית ומבחינת ההרגשה הכללית, וברוב המקרים לא מסתבך. במקרים בהם הגירוד עז ביותר, האזור עלול להזדהם כתוצאה מפעולת הגירוד ומפציעת העור וכן לגרום להופעת שלפוחיות. במקרים אלה רצוי להימנע ככל שניתן מגירוד העור, ולטפל בעזרת תכשירים שונים להרגעת העור.

מניעת אקזמה

על מנת להימנע מאקזמה רצוי קודם כל להבין מהו החומר הגורם לאלרגיה של העור. לא תמיד יש צורך בבדיקת אלרגיה רישמית, ואיתור החומר יכול להיעשות גם על ידי ניסיון החיים, לדוגמא הבנה שהגירוי מתחיל כתוצאה מאלרגיה לטבעת או אלרגיה לבושם. במקרים בהם לא ניתן להבין מה גורם לאלרגיה, אפשר כמובן לבצע אבחון אלרגיה לזיהוי החומר ממנו צריך להימנע.

חשוב מאוד להימנע ממפגש עם האלרגנים המדוברים, ולהקפיד לבדוק את הנושא לעומק לפני שימוש בחומרים חדשים. לאנשים הרגישים לאלרגיה עורית מומלץ להשתמש בתכשירי עור היפואלרגנים, המגרים פחות את עור הגוף ומפחיתים את תחושת הגרד האופיינית.

בנוסף, קיים קשר בין זיעה לבין התפתחות אקזמה, וכדאי מאוד ללבוש בגדים שאינם צמודים ועשויים מכותנה, על מנת למנוע הזעת יתר שעלולה להגביר את הסימפטומים של האקזמה.

טיפול באקזמה

הטיפול באקזמה מספק בדרך כלל הקלה משמעותית על הגרד והאדמומיות, אך מכיוון שמדובר בבעיה אלרגית שמקורה ככל הנראה תורשתי, הטיפול לא פותר לחלוטין את הבעיה. ראשית, כאשר מתחיל הגרד כדאי מאוד להשתמש בתכשירים לשמירה על לחות העור והרגעתו.

שימוש בקרמים שונים (רצוי היפואלרגנים), מפחית באופן משמעותי את הגירוי ועוזר להקלה על הסימפטומים. אם הגרד חמור מאוד, ניתן להשתמש במשחות אנטי היסטמיניות שעוזרות גם כן להפחתה משמעותית של הגירוי. שימוש במשחות אנטי היסטמינים מומלץ במקרים קשים, כמו למשל כאשר הגרד לא מאפשר לישון כהלכה.

לאנשים הסובלים מאקזמה מומלץ גם לשמור על ציפורניים קצרות ונקיות. כאמור, גירוד האזורים המגורים עלול לגרום לפצעים וזיהומים, ולכן כדאי מאוד לא להאריך ציפורניים ולהקפיד על נקיונן וזאת על מנת למנוע סיבוכים וזיהומים.

אתר המרכז לאלרגיות הוקם במטרה להעניק לגולשים אפשרות ללמוד ולמצוא תשובות לכל מה שקשור לאלרגיות- מידע על אבחון, טיפול והתמודדות עם כל סוגי האלרגיות.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן