פריחה בהריון

אם את אישה המתכננת הריון או נמצאת בתחילתו, וודאי שמעת מרבים הסובבים אותך על-כך שההיריון יכול להיות תקופה נפלאה עבור האישה, הגוף שלה עובר שינויים ויש נשים שפורחות בתקופה זו.

ל"פריחה" הזו יש יותר ממשמעות אחת. פריחה עורית במהלך ההיריון היא תופעה שכיחה למדי ויכולה לבוא לידי ביטוי בצורות שונות ובזמנים שונים. לא כל אישה תחווה פריחה במהלך ההיריון ועוצמת הפריחה משתנה בין אישה לאישה.

רוב הפריחות מוגבלות לתקופת ההיריון או לשבועות שלאחר הלידה, ונוטים לייחס אותן לשינויים ההורמונאליים והמבניים שעוברים על גוף האישה בזמן זה. כמו כן, הפריחה יכולה להיות תסמין לאלרגיה שמופיעה בזמן ההריון.

פריחה בהריון – סוגים

כפי שכבר ציינו, פריחה במהלך ההיריון יכולה להיות שונה באופייה. ההבדלים בין הפריחות הם במראה החיצוני שלהן, בסימפטומים שמרגישות הנשים ובזמן בו הן מופיעות במהלך ההיריון.

פריחה פולימורפית

כשמה כן היא. פריחה בעלת צורות מרובות. פריחה זו מתחילה באופן אופייני באזור הבטן וממשיכה לכיוון הזרועות, האמות והירכיים. פריחה זו מלווה לרוב בגרד עז.

מדובר בפריחה שאינה נפוצה מאוד. היא מתחילה בדרך כלל במהלך השליש הראשון להריון ונמשכת עד ללידה ולאחריה היא חולפת. משערים כי בגלל שהפריחה מתחילה באזור הבטן, הסיבה היא מתיחה של עור הבטן שמתחילה את התהליך הדלקתי. אין טיפול לפריחה הזו, אך ניתן להשתמש במשחות מרגיעות או בג'ל אלוורה בכדי להקל על הגירודים.

הרפס של ההיריון

על אף שמה של התופעה, אין לה כל קשר לנגיף ההרפס שגורם להרפס השפתיים או הרפס איברי המין. השם הרפס ניתן לתופעה בגלל הנגעים המאפיינים אותה, שהם מורמים ומלאי נוזל. הנגעים הם למעשה שלפוחיות שמופיעות בגדלים שונים.

תחילה השלפוחיות הנ"ל מופיעות באזור הבטן סביב הטבור ומשם מתפשטות לכלל הבטן ואף לידיים ולרגליים. פרט לשלפוחיות יש הופעה של כתמים בצבע אדום עז המלווים בגרד קשה מאוד. ב-10% מהמקרים הנוגדנים שנוצרים באם יכולים לעבור דרך השילייה אל העובר ולפגוע בעורו ואף להביא ללידה מוקדמת.

המחלה הנ"ל מופיעה באחת מכל 50,000 נשים בהריון. היא מתחילה בשליש השני להריון ויכולה להימשך עד שבוע לאחר הלידה. למי שלקתה בעבר בהרפס של ההיריון יש סיכוי רב יותר לפתח אותו שוב בהריונות הבאים, לעיתים בצורה קשה יותר ומוקדמת יותר.

הטיפול כולל בעיקר משחות להרגעת הגרד, אולם במקרים קשים ניתן להשתמש גם במשחות קורטיזון.

גרד הריוני

המצב הנ"ל יכול להופיע בכל שלב שהוא בהריון. מדובר בפריחה שנוצרת למעשה עקב גרד קשה, עקבי ומתמשך שיכול להופיע בכל אזורי הגוף. הפריחה היא בצורת שריטות אדומות ומורמות מהעור באזור הגרד.

הגרד הזה הוא תופעה נפוצה יותר, ומופיע בקרב 20% מהנשים ההרות. הוא חולף לאחר הלידה. קיימת השערה שהוא קשור בצהבת סמויה של האם. נהוג לטפל בגרד באמצעות משחות מרגיעות וכדורים נוגדי אלרגיה.

דלקת של זקיקי השיער

תופעה זו מתבטאת בנקודות קטנות של פריחה מגרדת מאוד בעיקר באזור הבטן והירכיים. דלקת זקיקי השיער מתרחשת ככל הנראה עקב השינויים ההורמונאליים שעוברים על גוף האישה במהלך ההריון. נקראת לפעמים "אקנה של הריון". הפריחה חולפת עם הלידה, אולם במהלך ההיריון ניתן להיעזר במשחות מרגיעות כדי להקל עליה.

מסכת הריון

אין מדובר בפריחה של ממש, אלא בכתמים חומים המופיעים באזורים החשופים לשמש ובעיקר בעור הפנים. הכתמים מתכהים בחשיפה לשמש ולא תמיד חולפים לאחר הלידה. הטיפול ב"מסכה" זו הוא באמצעות תכשיר בשם "הידרוקינון" שניתן במרשם רופא. כמו כן מומלץ להימנע מחשיפה לשמש בכדי לא להחמיר את הכתמים וכן להשתמש במקדם הגנה.

אתר המרכז לאלרגיות הוקם במטרה להעניק לגולשים אפשרות ללמוד ולמצוא תשובות לכל מה שקשור לאלרגיות- מידע על אבחון, טיפול והתמודדות עם כל סוגי האלרגיות.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן