אלרגיה לזיעה

אלרגיה לזיעהאלרגיה לזיעה או אורטיקריה כולינרגית, היא תופעה המתרחשת בעיקר בבני נוער ומבוגרים צעירים, הבאה לידי ביטוי בתפרחת עורית מגרדת מאוד, המתפתחת לאחר התרגשות, אכילה של מאכלים חריפים או מאמץ גופני. באופן כללי אורטיקריה, סרפדת או חרלת, היא תופעה מאוד שכיחה, עם היארעות המגיעה לרבע מהאוכלוסייה. כשני שליש מהמקרים הם אירועים חריפים הנמשכים פחות משישה שבועות ואילו יתר החולים סובלים מאורטיקריה באופן כרוני.

אורטיקריה כולינרגית תוארה לראשונה בשנת 1924. המונח כולינרגית נובע מכך שניתן לעורר תסמינים של אורטיקריה בסובלים מאורטיקריה כולינרגית על ידי שימוש באגוניסטים כולינרגיים.

מה הם הגורמים לאלרגיה לזיעה?

ככל הנראה המנגנון הפיזיולוגי העומד בבסיס האלרגיה לזיעה הוא אותו המנגנון העומד בבסיס אסטמה של העור: שחרור של היסטמין מתאים באזופילים, המתווך על ידי IgE ספציפיים לזיעה. יש לציין כי ישנו תת סוג של אורטיקריה כולינרגית, הנובע על רקע היפוהידרוזיס (הזעת יתר) או אנהידרוזיס (הזעה מופחתת).

מה הם התסמינים של אלרגיה לזיעה?

אלרגיה לזיעה באה לידי ביטוי בנגעים מגרדים המופיעים באזורים בהם מתרחשת הזעה מוגברת, בדגש על המפשעות, בתי השחי, הישבנים ואזורים נוספים בהם ישנו חיכוך או מגע. ברוב המקרים הנגעים קטנים מאוד ובדרך כלל הם מופיעים בעיקר בפלג הגוף העליון. יש לציין כי אורטיקריה כולינרגית, הנובעת על רקע אלרגיה למרכיבי הזיעה, היא רק סוג אחד של אורטיקריה.

סוגים נוספים הם אורטיקריה המופיעה על רקע חשיפה לקרינת השמש, אורטיקריה המופיעה על רקע חשיפה לקור, אורטיקריה המתפתחת על רקע לחץ פיזי המופעל על העור ועוד. הנקודות הקטנות האופייניות לאלרגיה לזיעה בולטות מעט מעל פני העור ויכולות להיות ממוקדות מאוד או מפושטות מאוד. ברוב המקרים הנקודות נעלמות עד שעתיים לאחר הופעתן.

התסמין המציק ביותר הקשור לאלרגיה לזיעה הוא הגרד, שיכול להיות חמור ביותר. במקרים מסוימים לגרד עשויה להתלוות תחושת צריבה או תחושת עקצוץ. כמו כן חשוב לציין כי התופעה לרוב מעוררת חרדה ברמה גבוהה יחסית ובאופן שאינו מותאם לרמת הסכנה הנשקפת לסובלים מתופעה זו.

כיצד מאבחנים אלרגיה לזיעה?

תהליך האבחון כולל בראש ובראשונה שיחה עם המטופל בנוגע לתסמינים מהם הוא סובל ובנוגע למועד הופעת התסמינים. על ידי שאילת השאלות הנכונות, ניתן להעלות חשד לאבחנה של אלרגיה לזיעה במהירות רבה יחסית. במהלך התשאול חשוב לשלול גורמים מסוימים שהיו יכולים להוביל להתפתחות התסמינים מהם סובל המטופל כשבין היתר מדובר שימוש בתרופות מסוימות, שימוש בהורמונים, מחלות זיהומיות, רגישות למזונות מסוימים ועוד. במידת הצורך ניתן להחדיר זיעה ממקור עצמי לתוך העור ולבדוק האם מתפתחת התגובה האלרגית, על מנת לקבוע את האבחנה הסופית.

כיצד מטפלים באלרגיה לזיעה?

אם מדובר על אורטיקריה כולינרגית שהתפתחה על רקע של רגישות אלרגית למרכיבי הזיעה, ניתן לטפל על ידי חשיפה חוזרת ונשנית למרכיבי הזיעה, באופן מבוקר, על מנת להרגיל את מערכת החיסון לנוכחות הזיעה ולהפחית את התגובה האלרגית. בנוסף לכך, ניתן לאלץ את המטופל להזיע על ידי פעילות גופנית או אמבטיות חמות באופן יומיומי, על מנת להתיש את המתווכים הדלקתיים המעורבים ביצירת התסמינים.

בנוסף ניתן לעשות שימוש באנטי היסטמינים מהדור הראשון, הניתנים בשילוב עם חומרים אנטיכולינרגיים כמו לדוגמה דיפנהידראמין או בתרופות אחרות דוגמת omalizumab, danazol, propranolol ועוד. במקרים בהם מקור הבעיה בזיעה מופחתת, ניתן לעשות שימוש בסטרואידים במתן דחף וכן לעשות מאמצים להימנעות ממצבים בהם טמפרטורת הגוף עולה. בין היתר מדובר בהימצאות בסביבות קרירות, שימוש בתרסיסי מים קרים, שימוש במגבות רטובות ועוד.

אלרגיה לעקיצות פשפשי מיטה
אתר המרכז לאלרגיות הוקם במטרה להעניק לגולשים אפשרות ללמוד ולמצוא תשובות לכל מה שקשור לאלרגיות- מידע על אבחון, טיפול והתמודדות עם כל סוגי האלרגיות.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן