אלרגיה לאננס

אלרגיה לאננסאכילת פלחי אננס היא טעימה המעניקה לכל אירוע אווירה טרופית. אך במקרים מסוימים, אננס עלול לגרום לגירודי לשון או נפיחות שפתיים בשילוב עם חוסר נוחות בבטן, המתרחשים מיד לאחר האכילה.

אלרגיות למזון עשויות להיות משותפות ולהתבטא בשילובים שונים של מזונות הגורמים לתגובה אלרגית, אך תגובה אלרגית לאננס עשויה להיות מקרה נדיר. יחד עם זאת, אין להתעלם מכל חוסר נוחות הקשור לאכילת אננס, ולזכור כי תסמינים מסוימים של אלרגיה נעים בין תגובות מתונות, למזיקות ועד מסכנות חיים.

גורמים לאלרגיה לאננס

האלרגיה מתרחשת כתוצאה מתגובת המערכת החיסונית. גורמים נוספים כוללים:

רגישות גנטית – אם אחד מקרובי המשפחה סובל מתסמיני אלרגיה לאננס, יש להיות מודע לתגובת הגוף, להבחין בתסמינים, להפסיק את אכילת הפירות הגורמים לתגובה זו ולמצוא תחליף עסיסי אחר.

אלרגיה ללטקס הנמצא בפירות – אננס מכיל לטקס המפעיל תסמיני גוף חריפים. לכן, יש להימנע מאכילת פירות המכילים לטקס, במקרה של התרחשות התגובות. רוב הסיכויים הם שאלרגיה לאננס מלווה אף באלרגיות לפירות טרופיים אחרים.

אלרגיה לפירות הדר – כשאדם אלרגי לאשכוליות או מלונים, יתכן שיפתח גם אלרגיה לאננס.

תסמונת אלרגיה אוראלית אלרגיה זו קשורה בדרך כלל לחלבוני אבקה הנישאים באוויר, הנמצאים אף בחלק מהפירות והירקות, כולל אננס. תגובות אלרגיות עלולות להתרחש כתוצאה מאכילת פרי אחר, ומאוחר יותר להתפתח לאלרגיות של פירות אחרים. יש לזכור כי פריחת צמחים כגון ליבנה, דשאים או לענה עלולה אף היא לגרום לאלרגיה. פירות קשורים אחרים העשויים לגרום להתפרצות התסמינים הם בננות, מנגו, קיווי, אבוקדו ואפרסקים.

תוכן ברומלין של אננס – משפיע על יכולת קרישת הדם. לכן אם מתרחשים תסמיני האלרגיה, יש להימנע מאכילת הפרי, במיוחד במצבי הריון; לחץ דם גבוה; אבחון של המופיליה; או מחלת כבד או כליות.

תסמיני אלרגיה לאננס

התסמינים כוללים:

  • פריחות אדומות בכל הגוף מספר דקות או מספר שעות לאחר אכילת הפרי.
  • נפיחות, תחושת צריבה, גרוד או כוורות בחלקים מסוימים של העור.
  • דלקת עור ממגע עם הפרי.
  • הקאות ובחילות.
  • שלשולים או עצירות.
  • כאבי בטן או התכווצויות בטן תחתונה.
  • נפיחות, תחושת עקצוץ וגרוד הלשון, השפתיים וחלקים אחרים של הפה.
  • אטימות בגרון.
  • קשיי נשימה או צפצופי נשימה.
  • ירידה פתאומית בלחץ הדם.
  • אנפילקסיס.

ניתן לחוות גירויי עור אף ללא מגע ישיר עם מיץ האננס או פלחים. הקאות ושלשולים נגרמים כתוצאה ממאמצי המנגנון הטבעי של הגוף להיפטר מרעלים. בקרב חלק מהאנשים הסובלים מאלרגיה לאננס, המערכת החיסונית מפרשת את החלבון הנמצא בפרי, כחומר או רעל מזיק. עם התרחשות התסמינים, קיים סיכון להתייבשות.

מכל התסמינים האלו, אנפילקסיס היא התגובה המסכנת חיים. על כן, הכרחי למהר לבית החולים או להזמין אמבולנס כשמתרחשת נפיחות קיצונית של הפנים, הגרון או האוזניים, תגובה זו עלולה לגרום להלם ולמוות בתוך מספר דקות לאחר האכילה.

טיפול באלרגיה לאננס

ברגע שמתרחשים התסמינים, חיוני להתייעץ עם רופא שיכול לרשום תרופות נגד האלרגיה כדי לטפל בתגובה השלילית של הגוף. טיפולי העזרה הראשונה לאלרגיה לאננס הם אנטיהיסטמינים או סטרואידים.

במקרה של אסטמה המופעלת על ידי אכילת האננס ניתן לטפל בסטרואידים או בטא אגוניסטים ומרחיבי סימפונות. אפינפרין ניתן לקשיי נשימה ובחילות, וקרם קלמין ניתן לפריחות וגירוד עור. יש לקחת תרופות אלו רק עם אישור הרופא כי אכן קיימת אלרגיה לאננס.

מניעת אלרגיה לאננס

עם אבחון האלרגיה, יש להימנע כליל מאכילת הפרי. מומלץ לבדוק תוויות של מזונות מעובדים, ולזכור כי גם אם התווית אינה מצביעה על אננס, יתכן שהמזון מכיל מיץ או תמצית אננס כמרכיב טעם.

באכילה בחוץ, יש לשאול על תוכן המאכלים. מומלץ להתייעץ עם מומחה לאלרגיות, שכן קיים סיכון לאלרגיה גם לפירות אחרים. אנשים הסובלים מאלרגיה לאננס עלולים לחוות תופעות לוואי גם במהלך אכילת קיווי או פפאיה. ניתן לבצע בדיקת דם או עור על מנת לבדוק אלרגיה לפירות אחרים, ולשאת ערכת עזרה ראשונה באופן קבוע.

ראו גם:
מה הסכנות של אלרגיה לפסיפלורה?

אתר המרכז לאלרגיות הוקם במטרה להעניק לגולשים אפשרות ללמוד ולמצוא תשובות לכל מה שקשור לאלרגיות- מידע על אבחון, טיפול והתמודדות עם כל סוגי האלרגיות.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן