אלרגיה לג'לטין

אלרגיה לג'לטיןאלרגיה לג'לטין עלולה להיות הרסנית בשל השימוש הנרחב המבוצע בחומר זה. הוא נמצא במזונות שונים, מוצרי קוסמטיקה, ואפילו תרופות. אנשים עם אלרגיה לג'לטין צריכים להימנע לחלוטין מחומר זה, שכן הוא יכול להוות השפעה שלילית על הגוף בעת הבליעה או המגע עם החומר.

ג'לטין הוא חומר מוצק, כמעט חסר טעם, חסר צבע ושקוף. זהו קולגן עשוי מפרוטאין או חלבון טהור. הוא מופק בעיקר מעצמות ועור של בעלי חיים דוגמת דגים, בקר ועוף. הצורה הנפוצה של היא מאכלים בטעמים שונים כגון קרמים, קצפות, יוגורטים ועוד.

הגורמים לאלרגיה לג'לטין

חיסונים רבים הניתנים לשפעת או מחלות ילדות שונות, מכילים ג'לטין שמקורו בבקר, כחומר מייצב. אלרגיה לג'לטין נגרמת בדרך כלל בשל תגובה אלרגית לחיסונים. אם אדם יודע על אלרגיה שיש לו לחיסונים, עליו ליידע את הרופא טרם קבלת החיסון. אם קיימת אלרגיה חמורה ידועה לג'לטין, יש להימנע מחיסונים המכילים ג'לטין כמרכיב.

תסמיני אלרגיה לג'לטין

התסמינים משתנים מאדם לאדם, והם יכולים להיות קלים עד חמורים. אלו התסמינים הנפוצים:

כוורות – תסמין זה עלול להיגרם בשל בליעת מזון המכיל ג'לטין, או קבלת חיסונים מסוימים המכילים ג'לטין. הכוורות מופיעות באופן של בליטות אדומות על העור, מגרדות ולעיתים שורפות. הן יכולות להיות זעירות או גדולות, ולהופיע בכל מקום על פני העור. לעיתים הן מתאגדות ויוצרות פלאק על העור. בדרך כלל הן נעלמות מעצמן, אך במקרה שהן חמורות, ניתן להשתמש בקרם הידרוקורטיזון על מנת להקל על הגרוד.

לחץ דם נמוך – תסמין זה נגרם כאשר לחץ הדם כה נמוך, עד שהאברים והרקמות אינם מקבלים די חמצן. התסמינים מתבטאים בסחרחורות או תחושת עילפון והם נעלמים עם הפסקת השימוש במוצרי ג'לטין.

נזלת – תסמין זה נגרם כאשר כלי הדם ורקמות האף צפופים או נפוחים עם ריר או נוזל נוסף. באלרגיה לג'לטין, הנזלת אינה מלווה בגודש והיא תיעלם מעצמה ללא טיפול רפואי.

אנפילקסיס – באלרגיה לג'לטין, זהו תסמין נדיר, אך הוא אפשרי. תסמין זה מתבטא בתגובת גוף חמורה לאלרגיה, ונפיחות מסיבית מופיעה באזור הפנים והצוואר באופן כמעט מיידי. הנפיחות כה חמורה עד שהיא עלולה לחסום את דרכי הנשימה ולהקשות עליה. אדם עם התקף זה חווה אף ירידה מהירה בלחץ הדם אשר עלולה להכניס אותו להלם אנפילקטי. התסמין עלול להיות קטלני אם לא יטופל באופן מיידי.

אבחון אלרגיה לג'לטין

הרופא בודק את אופי התסמינים, מועד הופעתם לראשונה, והיסטוריה רפואית מלאה. כבדיקה ראשונה, יבוצע תבחין עור לגילוי תגובת אדמומיות וגבשושים על העור. במקרה שהאבחון אינו חד משמעי, תילקח דגימה לשם בדיקה במעבדה.

כיצד מטפלים באלרגיה לג'לטין?

הטיפול הראשוני יהיה הוראה להימנע כליל מכל מוצרי המזון והחומרים המכילים ג'לטין, גם אם המשמעות היא להימנע מחיסונים מסוימים, להם יוצאו חלופות מתאימות. המשך הטיפול יתבצע עם זריקת אפינפרין, וציוד המטופל עם ערכה לשימוש עצמי, כולל תכנית פעולה למצב חירום.

אתר המרכז לאלרגיות הוקם במטרה להעניק לגולשים אפשרות ללמוד ולמצוא תשובות לכל מה שקשור לאלרגיות- מידע על אבחון, טיפול והתמודדות עם כל סוגי האלרגיות.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן