אלרגיה לביצים

אלרגיה לביצים, מתגלית פעמים רבות אצל תינוקות. בגילוי האלרגיה, על התינוקות להימנע מאכילת ביצים, אולם סביר להניח כי אלרגיה זו תעבור בהגיעם לגיל חמש.

אבחון אלרגיה זו, בדומה לשאר האלרגיות מאובחנת באופן אופטימלי באמצעות תבחיני עור. על ההורים להמשיך ולעקוב, ולחזור על בדיקה זו כל חצי שנה.

לפעמים יש צורך בבדיקת דם, לצורך השלמת האבחון. בדרך כלל האלרגיה מתבטאת כרגישות לחלבון הביצה, אולם יכולה להיות כנגד החלבון והחלמון גם יחד.

ההמלצה של משרד הבריאות היא להציע לתינוק ביצה למאכל רק בגיל 17-24 שבועות, לאחר הבשלת מערכת החיסון, על מנת לנסות להפחית את ממדי האלרגיה.

למרות המלצה זו, על פי הסטטיסטיקה 5% עד 6% מהילדים יגלו סימני אלרגיה, בעוד שרק 2% מהמבוגרים אלרגיים לביצה.

אלרגיה לביצים – תסמינים

האלרגיה לביצים, כאלרגיות מזון אחרות, מתרחשת באופן מידי לאחר החשיפה לאלרגן. היא יכולה להתבטא באחת משלוש המערכות: עור, נשימה ועיכול. במערכת העור, אפשר לראות פריחה אדומה, גירודים ועור מגורה. במערכת הנשימה, סימנים אלו יהיו דרמטיים יותר ויכללו קוצר נשימה, צרידות והתעטשויות. במערכת העיכול, אנשים אלה ירגישו בחילות, הקאות ושלשולים לאחר אכילת הביצה.

אלרגיה לביצים יכולה להיות גם מסכנת חיים ולגרום לחנק, שוק אנפילקטי ואף מוות. מצב חרום זה מחייב טיפול מיידי ויכול לנבוע מחשיפה למרכיבי הביצה, אשר נמצאים בסוגי מזון אחרים.

הטיפול באלרגיה

על גבי המזונות קיימות אזהרות אשר כוללות את מרכיבי המזון. יש לוודא לפני צריכת מזונות אלו את המרכיבים הכלולים בהם. ביצים, על פי רוב נמצאים בהרבה מן המזונות הקנויים (כמו עוגיות, פסטה, בשר טחון, רטבים לסלט, מיונז ועוד) ונעשה בהם שימוש תדיר במטבח הישראלי.

כמו כן, לבעלי אלרגיה, כדאי להיצמד למזרק אפינאפרין אוטומטי להזרקה בשריר הירך, למקרה הצורך.  המינון במזרק מותאם באופן ספציפי לאדם הסובל, על פי משתני גיל ומשקל. ייתכן, כי במקרים מסוימים ייעשה שימוש בתרופות אנטי היסטמיניות אחרות, על פי עצת האלרגולוג.

הטיפול באלרגיה כולל הימנעות מוחלטת ממקור האלרגיה. על כלל זה צריכים להקפיד כל בני המשפחה, אשר באים במגע עם ביצים. לפני כל מגע עם התינוק, יש לרחוץ את הידיים מחשש לשאריות אלרגנים. כמו כן, במקרה של תינוקות, יש להיזהר בנושא החיסונים הניתנים להם.

החיסון הידוע אשר ניתן בגיל שנה, MMR (חיסון נגיף חצבת המוחלש), מגודל על מצע ביצים ולכן יש להיזהר כאשר המחוסן אלרגי לביצה. יש ליידע את הצוות הרפואי ולוודא נושא זה טרם מתן החיסון. בדרך כלל במקרה של אלרגיה, יבוצע החיסון תחת השגחה רפואית, ולא בתחנות טיפת חלב.

אלרגיה לביצים – מאילו מאכלים להימנע?

אלרגיה לביצים, נראית קשה להתמודדות תזונתית. במרבית המזונות נעשה שימוש רב בביצים לפונקציות שונות. כמו כן, יש להימנע מאכלים המכילים אלבומין, גלובולין וליבטין.

אפשר להתגבר על כך בתחליפים בעלי ערך כמו למשל פירות, קמח מלא וקטניות. אפשר למצוא תחליפים למתכונים השונים למשל באמצעות טחינה, רסקי פירות וכו'. בדרך כלל ייעוץ עם תזונאית, יקל על בחירת התחליפים הראויים וייתן עצות מעשיות לתזונה משלימה ובריאה.

בדומה לאלרגיות מזון רבות, כדאי להעדיף אוכל ביתי על פני אוכל אשר עשוי ממקור לא ידוע כמו במסעדות או אכילות בחוץ. במקרים אלו כדאי לשוב ולשאול על תוכן המאכל. מכיוון שבביצה ישנם חלבונים רבים בעלי ערך גבוה, לפעמים בגיל המבוגר, יש להשלים את התזונה עם ויטמינים חיצוניים כמו למשל ויטמין B12 ולהקפיד על השלמת חלבונים ממקור אחר כמו בשר, דגים וקטניות.

אתר המרכז לאלרגיות הוקם במטרה להעניק לגולשים אפשרות ללמוד ולמצוא תשובות לכל מה שקשור לאלרגיות- מידע על אבחון, טיפול והתמודדות עם כל סוגי האלרגיות.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן