אלרגיה לעוף

אלרגיה לעוףזוהי עובדה ידועה שעוף ודגים הם שתי אפשרויות התזונה הבריאה. העוף נמוך יחסית בשומן ועשיר בחלבון. בנוסף, ניתן להכינו במגוון מתכונים טעימים. אך לצד יתרונותיו הבריאותיים, יש להבין את הסיכונים לפיתוח אלרגיה כתוצאה מאכילת עוף.

אדם עלול לסבול מאלרגיה לעופות בלבד, או לעופות וביצים. החדשות הטובות הן, שאדם עשוי להיות אלרגי לעוף, אך לא להודו. למרות שהם שייכים כמעט לאותה קבוצת עופות, הודו מכיל חלבונים ופחמימות שונים מאלו הנמצאים בעוף.

הגורמים לאלרגיה לעוף

בדומה לכל אלרגיה, גם אלרגיה זו נובעת כתוצאה מתגובת מערכת החיסון לתופעות הלוואי של העוף. במגע עם האלרגן, הגוף פועל באופן של הגנה באמצעות שחרור היסטמינים וייצור אימונוגלובולינים (Ei) ונוגדנים (IgE).

באשר לגורם המדויק לאלרגיה לעוף, התגובה האלרגית נובעת מחלבון ספציפי הנמצא בבשר העוף, הידוע בשם אלבומין בסרום עוף. בנוסף, בשר עוף מכיל אף חומרים אחרים הנחשבים כגורמי אלרגיה, הנקראים גורמים תורמים, היוצרים נטייה למצבים רפואיים כגון מחלת גאוט ואבנים בכליות.

יש אנשים הרגישים לסוג מסוים של חלבונים, וברגע שגופם מזהה את נוכחותם, הם מגיבים באופן מיידי כאילו מדובר בסכנת התקף. התגובה האלרגית מופעלת על כל חלק במערכת החיסונית.

תסמינים נפוצים מהם יש להיזהר

תגובה אלרגית מתרחשת בדרך כלל בתוך מספר דקות, ועד יום או יומיים לאחר צריכת העוף. כל אדם חווה תסמינים שונים בדרגת חומרה שונה.

שינויי עור – כוללים כוורות, פריחה, אדמומיות או דלקת.

קלקולי קיבה – כוללים בחילות, כאבי בטן, שלשולים או הקאות. תסמינים אלו עלולים להתרחש בתוך דקות או בתוך מספר שעות לאחר האכילה.

תסמינים דמויי שפעת – חלק מהאנשים עם אלרגיה לעוף חווים תסמינים דמויי שפעת, הכוללים נזלת או קוצר נשימה, עיניים מגרדות או דומעות ושיעול. האקדמיה האמריקנית לאלרגיה, אסטמה ואימונולוגיה קובעת כי תסמינים אלו מתרחשים בדרך כלל בשילוב עם תסמינים מטרידים בעור או במערכת העיכול, ואינם מתרחשים לבד.

אנפילקסיס – אנשים עם אלרגיה חמורה לעוף עלולים לחוות תגובה חמורה הנקראת אנפילקסיס, שעלולה להוות סכנת חיים. התסמינים כוללים סחרחורות, כאבי בטן עזים, התכווצויות שרירים, תחושת מחנק, דופק מהיר, ירידה פתאומית בלחץ הדם, חרדה, דיבור עילג, בלבול, הלם ואיבוד הכרה. תסמינים אלו מצריכים טיפול רפואי מיידי.

בדיקות בסיסיות

היות והתקף אלרגיה עלול להתקדם עד לנקודה המהווה סכנת חיים, אסור להזניח את הטיפול אם התסמינים מחמירים. עם החשד לאלרגיה לעוף, יש להתייעץ עם רופא, מעבר לבדיקות הביתיות, ולקבל בדיקות מדויקות יותר.

בדיקות אלו כרוכות בתהליך אלימינציה. כל דבר שמכיל עוף יישלל מהתזונה במשך שבועיים, ולאחר מכן ישוחזר בהדרגה תוך התבוננות קפדנית בתוצאות. בנוסף, ניתן לעבור מבחן בדיקת עור או בדיקות דם נוספות על מנת לבדוק את החלבונים.

טיפול באלרגיה לעוף

הטיפול הטוב ביותר הוא הימנעות מוחלטת מאכילת עוף. בנוסף, קיימים מגוון טיפולים אפשריים:

זריקת אדרנלין – ניתנת בדרך כלל לאנשים הסובלים מתגובות אלרגיות חמורות לעוף. אפינפרין או אדרנלין מסייעים בהפגת הנפיחות וייצוב התפקודים החיוניים של הגוף. זריקות אדרנלין זמינות אף במזרקים ניידים אותם אפשר לקחת לכל מקום. הם קלים לשימוש ויכולים להינתן אף ללא השגחה רפואית.

אנטיהיסטמינים ללא מרשם מטפלים בתגובות קלות של אלרגיה לעוף. הם מקלים את כאבי הבטן, הבחילות והכוורות. קיימים אף סוגים חזקים יותר של היסטמין, הכרוכים במרשם רפואי.

אביזרי עזר – הרופא יכול להמליץ על משאף, מרחיבי סימפונות וציוד אחר לתסמיני אסטמה, המרגיעים בקלות את הגרון ודרכי הנשימה, ומאפשרים זרימת חמצן חופשית לריאות. משאפים זמינים בכל בתי המרקחת, ומומלץ לקחת משאף לכל מקום כך שניתן יהיה להשתמש בו בקלות במקרה והאלרגיה מופעלת.

טיפולים אלו אינם מרפאים אלרגיה לעוף, שכן למרבה הצער לא קיימת תרופה ידועה לאלרגיה זו או כל סוג של אלרגיה למזון. הדבר הטוב ביותר אותו ניתן לעשות הוא להימנע מעוף ולהקפיד על רכיבי התזונה. מומלץ לסגל הרגל בדיקת תוויות מזון לכל דבר שעלול לגרום לתגובה אלרגית. לעיתים, אפילו מרק עוף עלול לעורר את תסמיני האלרגיה.

אתר המרכז לאלרגיות הוקם במטרה להעניק לגולשים אפשרות ללמוד ולמצוא תשובות לכל מה שקשור לאלרגיות- מידע על אבחון, טיפול והתמודדות עם כל סוגי האלרגיות.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן