אקזמה בתינוקות

אקזמה בתינוקותאקזמה היא אחת ממחלות העור השכיחות ביותר בקרב תינוקות וילדים. כ-2 עד 10 אחוז בכלל התינוקות סובלים ממנה. תסמיניה מתאפיינים בעור אדום ומקולף עם שלפוחיות קטנות. היא עלולה להופיע בצורת עור יבש ופריחה מגרדת.

הסיבה המדוייקת למחלה אינה ברורה לעולם הרפואה המערבית. הערכות הן שהיא מתפרצת עקב רקע גנטי וגורמים סביבתיים. מדובר במחלה דלקתית כרונית שאינה מדבקת, למעט במקרים קיצוניים של זיהום שנגרם מחיידק. לרוב היא תופיע בלחיים של התינוק או על ידיו ורגליו. במקרים מסויימים גם במפרקים.

למעשה התסמינים של המחלה הן תגובה שנובעת מרגישות יתר של תאי העור לגירוי סביבתי. מערכת החיסון מעוררת פעולה כנגד כל גורם שהגוף בא במגע עימו והיא מזהה כעוין. אצל תינוקות שבגנטיקה שלהם קיימת תגובת יתר של המערכת, יפתחו אקזמה בכל מגע עם גירוי סביבתי מסוים.

דרכי טיפול

ניתן לטפל באקזמה בבית באמצעים שונים. כאשר מדובר במצב קל עד בינוני מריחה יומיומית של קרם לחות או ווזלין מיד לאחר הרחצה כשהעור עדיין לח, תסייע לשמור על הלחות הטבעית של עור התינוק. המים באמבטיה צריכים להיות פושרים ורצוי להוסיף להם שמן מיוחד לאמבט. את השמן מומלץ להוסיף למים לאחר שהתינוק שהה בהם זמן מה.

תפקידם של משחות וקרמים המכילים לחות להביא להעלאת כמות הלחות. מריחתם על עור יבש ומגרד תקל על אי הנעימות הנגרמת כתוצאה מהאקזמה. ברמת העיקרון עדיף לשמור על לחות עורו של התינוק כל הזמן ולהמנע ממצבים הגורמים לייבושו. לדוגמא, חימום מוגזם בחורף כשכל פתחי הבית סגורים, מייבש את האוויר ועלול לעורר גירוי אקזמי.

מומלץ להמנע משימוש בסבונים המורידים את כמות השומן בעור וכמו כן בתחליבים ושמנים שאינם עשירים מספיק בלחות. הללו יביאו לכך שהעור יתייבש ויגרד.

שימוש בסטרואידים ובאנטיביוטיקה

כאשר מדובר בהתלקחות חריפה של אקזמה עיקר הטיפול התרופתי הוא באמצעות משחות המכילות סטרואידים. משחות אלה מיועדות לטפל בדלקת ולהרגיע את העור המגורה. את חלקן ניתן לרכוש  ללא מרשם רופא אולם יש למתן את השימוש בהן ולעשותו בזהירות. שימוש יתר או לאורך זמן ממושך מידי עלול לגרום לבעיות.

לפני השימוש במשחות המכילות סטרואידים, עדיף להוועץ ברופא ולברר את ריכוז הסטרואידים במשחה והשפעתה על התינוק בטווח הארוך וכן לברר לגבי תופעות הלוואי העלולות להיווצר עקב השימוש בה. בתקופות שהמחלה רגועה ריכוז הסטרואידים במשחות הללו צריך להיות נמוך.

במצבים קשים בהם האקזמה מתגברת וכתוצאה מכך התפתח זיהום שנגרם מחיידק שחדר לעור, אין מניעה אלא להשתמש בתרופות אנטיביוטיות הניתנות דרך הפה או באמצעות תכשירים המכילים אנטיביוטיקה ומיועדים למריחה על המקום הפגוע.

בנוסף לכל האמור לעיל יש לציין שכיום קיימות בשוק משחות חדישות, שאינן מכילות סטרואידים, ומהוות תחליף ראוי להקלה בתסמיני האקזמה. רצוי להתייעץ ברופא אם קיים צורך להשתמש בהן  מאחר שהן נועדו בעיקר כדי לשלוט בתסמיני הדלקת. קיימים גם טיפולים באור אולטרא סגול.

גירויים המעוררים אקזמה אצל תינוקות

אקזמה אצל תינוקות עלולה להתעורר מסיבות שונות ואינדיבידואליות לכל תינוק. באופן כללי עדיף שעורו של התינוק לא יהיה יבש. וכן מומלץ שלא יבוא במגע עם חומרים המגרים את האקזמה, כגון: סבוני גוף למיניהם, סבוני כביסה, בשמים, בגדים מצמר גס ועוד.

 מאחר שחום וזיעה מחמירים את הגירוד, עדיף להלביש את התינוק בבגדים מכותנה. חשוב שהם יהיו רפויים ונקיים ולאחר כביסה. הרבה שכבות ביגוד יגרמו לתינוק להזיע ויחמירו את האקזמה. מסיבה זו רצוי גם לא לכסות אותו ביותר מידי שמיכות.

ראו גם:
אסטמה של העור אצל תינוקות

אקזמה בתינוקות
אתר המרכז לאלרגיות הוקם במטרה להעניק לגולשים אפשרות ללמוד ולמצוא תשובות לכל מה שקשור לאלרגיות- מידע על אבחון, טיפול והתמודדות עם כל סוגי האלרגיות.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן