אשפוז בבית חולים בעקבות אלרגיה

אשפוז בעקבות אלרגיהאלרגיה היא תגובה לא פרופורציונאלית של מערכת החיסון לחומרים שונים שבאדם הבריא שלא סובל מאלרגיה לא יעוררו כל תגובה שלילית. ניתן להגדיר את האלרגיה כמעין תקלה או ליקוי במערכת החיסון שמופיע בשנים עשר עד עשרים וחמישה אחוז מהאוכלוסייה.

במקרים רבים מאוד התסמינים של האלרגיה יכולים להוות חוסר נעימות או מטרד אסתטי בלבד, אך במקרים חריגים התגובה החיסונית כל כך חריפה עד שהסובל מהאלרגיה עלול להימצא במהלך ההתקף האלרגי בסכנת חיים. לפיכך, חשוב מאוד לזהות מוקדם ככל האפשר את התסמינים המעידים על כך שנשקפת סכנת חיים לאדם האלרגי ולהביאו לטיפול בבית חולים.

התסמינים שמעידים על הצורך באשפוז

אספנו עבורכם רשימה מפורטת של תסמינים שבמידה והם מופיעים ישנו צורך להעביר את החולה לאשפוז באופן מידי להלן:

  • פריחה מפושטת – פריחה מקומית לרוב לא אמורה לעורר חשד לקיום של סכנת חיים. עם זאת, במקרים בהם לאחר עקיצת דבורה למשל מתחילה להתפשט על פני העור של הנעקץ פריחה מגרדת מאוד שפוגעת באזורים נרחבים בעור, ישנו צורך בבדיקת רופא מהר ככל האפשר. הפריחה יכולה להופיע גם לאחר שימוש בתרופות מסוימות, לאחר צריכה של מזונות מסוימים ועוד.
  • עלייה בקצב הדופק – כאשר קצב הדופק מתחיל לעלות, התסמין מהווה עדות לתגובה מערכתית. בניגוד לתגובה אלרגית מקומית, תגובה מערכתית בדגש על תגובה שבה מעורב שריר הלב בהחלט עלולה לסכן חיים ומצריכה אשפוז מהר ככל האפשר.
  • ירידה בלחץ הדם תסמין מערכתי נוסף שיכול להוות עדות לכך שלחולה נשקפת סכנת חיים הוא ירידה חדה בלחץ הדם. גם במידה ואין בנמצא מכשיר למדידת לחץ דם ניתן לאבחן את הירידה ברמת הלחץ כיוון שירידה בלחץ הדם באה לרוב לידי ביטוי בין היתר בסחרחורת, בחולשה חמורה וכן בשינויים במצב ההכרה או בעילפון.
  • בצקות בדרכי הנשימה – קשיי נשימה לרוב נגרמים בעקבות נפיחות חמורה בדרכי הנשימה. הנפיחות שמקורה בבצקת עלולה להוביל לחסימה מלאה של נתיבי האוויר. במקרים האלו ייתכן כי תוך דקות ספורות ייגרם נזק מוחי כתוצאה מחוסר חמצן וגם כאן ישנו צורך לאשפז את החולה במהירות האפשרית.
  • התסמינים השונים לרוב מתפתחים במהירות רבה כשבמקרים רבים מדובר על תסמינים שמופיעים אפילו דקות ספורות לאחר החשיפה לאלרגן.

מדוע אשפוז יכול להציל חיים?

מדי שנה מתרחשים בישראל מספר מקרי מוות כתוצאה מתגובה אלרגית חריפה. המקרים השונים היו יכולים להימנע לו רק היו זוכים החולים להגיע לאשפוז. במהלך האשפוז אנשי הצוות הרפואיים מתחילים לבצע פעולות שונות שמטרתן המרכזית היא לסייע לחולה לנשום באופן תקין. כמו כן, אנשי הצוות מנסים להפחית את מידת החומרה של התגובה האלרגית במטופל.

הטיפול באדם אלרגי במהלך האשפוז משתנה בהתאם למידת החומרה של התסמינים ובהתאם למידת הסכנה הנשקפת לחייו. כך למשל במקרים רבים יהיה צורך לתת למטופל חמצן על מנת להקל עליו את פעולת הנשימה. כמו כן, במקרים בהם דרכי הנשימה נפוחות מאוד ייתכן שיהיה צורך לבצע צנרור של קנה הנשימה וכמובן שברוב החולים נהוג לטפל על ידי מתן של אנטי היסטמינים.

במקרים לא מעטים ניתן יהיה להציל את חיי החולים גם ללא אשפוז. עם זאת, על מנת להצליח להציל חיים יש לדאוג לכך שהחולה יישא על גופו בכל עת מזרק שמכיל אפינפרין. המזרק נתון בתוך מכשיר מיוחד שנקרא אפיפן. לרוע המזל, אנשים רבים שסובלים מאלרגיה לא מודעים כלל לעובדה שהם רגישים לחומר מסוים ולפיכך לא מחזיקים באפיפן.

אשפוז בעקבות אלרגיה
אתר המרכז לאלרגיות הוקם במטרה להעניק לגולשים אפשרות ללמוד ולמצוא תשובות לכל מה שקשור לאלרגיות- מידע על אבחון, טיפול והתמודדות עם כל סוגי האלרגיות.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן