התקף אלרגיה

התקף אלרגיההתקף אלרגיה יכול לנוע בין מצב מתון עד חמור. במספר מקרים חמורים, האלרגיות עלולות לעורר בגוף תגובה מסכנת חיים, המכונה אנפילקסיס. אם אדם חווה התקף אלרגיה חמור או שהוא מפגין את כל התסמינים והסימנים של אלרגיה, עליו להתייעץ עם רופא שמתמחה באלרגיות ואימונולוגיה, לשם קבלת הערכה, אבחון וטיפול לטווח הארוך.

גורמים להתקף אלרגיה

אם המערכת החיסונית מזהה בטעות חומר רגיל כחומר מסוכן, מתחיל התקף אלרגיה. מערכת החיסון מייצרת נוגדנים שנמצאים בכוננות תמידית לאלרגן מסוים. כאשר אדם נחשף שוב לאלרגן, נוגדנים אלו משחררים מספר כימיקלים של המערכת החיסונית, כגון היסטמין, שגורמים לתסמיני האלרגיה.

גורמי אלרגיה נפוצים כוללים סוגי מזונות, אבקות פרחים, קרדית אבק, קשקשי בעלי חיים, עובש, תרופות שונות, עקיצות חרקים, לטקס או חומרים מגרים.

תסמינים

תסמיני האלרגיה משתנים בהתאם לאלרגיה ממנה סובל האדם. בדרך כלל הם מתבטאים בדרכי הנשימה, מערכת העיכול, מעברי האף, הסינוסים, ופריחות עור.

בהתקף אלרגיה חמור, יש לקבל טיפול חירום רפואי. אם אדם נושא זריקת אפינפרין, עליו להזריק לעצמו מיד. גם אם התסמינים משתפרים לאחר ההזרקה, יש לקבל טיפול חדר מיון על מנת להבטיח שהתסמינים לא ישובו כאשר תתפוגג השפעת הזריקה.

אבחון ובדיקות

כדי לאבחן אלרגיה, הרופא מבצע בדיקה היסטורית רפואית מפורטת, ולאחריה בדיקה גופנית המורכבת מאחת או שתי בדיקות, על פי הצורך:

בדיקת עור – בבדיקה זו, העור נדקר ונחשף לכמויות קטנות של החלבונים המצויים באלרגן הפוטנציאלי. אם קיימת אלרגיה, העור מפתח כוורת (בליטה) במיקום הבדיקה. מומחי אלרגיה מיומנים בביצוע והפירוש הטוב ביותר לבדיקות אלרגיה בעור.

בדיקת דם – מודדת את תגובת מערכת החיסון לאלרגן ספציפי באמצעות מדידת כמות נוגדני גורמי אלרגיה בדם, המכונים נוגדני אימונוגלובולין E. הדגימה נשלחת למעבדה רפואית, בה ניתן לבדוק עדויות לרגישות אפשרית לאלרגנים.

טיפול ותרופות

טיפולי אלרגיה כוללים:

הימנעות מהאלרגן – הרופא יסייע למטופל לנקוט בצעדים לזיהוי והימנעות מגורמי האלרגיה. זהו בדרך כלל הצעד המשמעותי ביותר במניעת תגובות אלרגיה והפחתת תסמינים.

תרופות להפחתת התסמינים – תרופות נגד אלרגיה מסייעות בהפחתת תגובת המערכת החיסונית והקלה על התסמינים. התרופות הניתנות תלויות בסוג האלרגיה ויכולות להיות ללא מרשם או תרופות מרשם בצורת תרופות לבליעה, תרסיסים לאף או טיפות עיניים. תרופות נפוצות נגד אלרגיה כוללות סטרואידים, אנטיהיסטמינים, חומרים נוגדי גודש ומכפילי נתרן.

טיפול חיסוני – להתקפי אלרגיות או הקלה עליהן, הרופא ימליץ על זריקות נגד אלרגיה. טיפול זה כרוך בסדרת זריקות של תמציות מטוהרות של האלרגן, הניתנות בדרך כלל במשך מספר שנים.

ערכת חירום – במקרה של התקף אלרגיה חמור, הרופא עשוי לתת זריקת אפינפירין בערכת חירום אותה יש לשאת כל העת. זריקות אלו מפחיתות את התסמינים עד לקבלת טיפול חירום.

התקף אלרגיה
אתר המרכז לאלרגיות הוקם במטרה להעניק לגולשים אפשרות ללמוד ולמצוא תשובות לכל מה שקשור לאלרגיות- מידע על אבחון, טיפול והתמודדות עם כל סוגי האלרגיות.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן