אלרגולוג הוא רופא המתמחה באלרגיה, ונותן מענה למחלות האלרגיות השונות כמו אסתמה, פסוריאזיס, נזלת אלרגית, אטופיק דרמטיטיס וכו’. תפקידו של רופא האלרגיה הוא לאבחן את המחלה, לנסות לאתר את האלרגן ולהתאים את הטיפול.
מתי יש צורך לפנות לאלרגולוג
רוב התלונות על אלרגיה מגיעות לראשונה אל רופא המשפחה, שמחליט על טיפול בהתאם. בדרך כלל מדובר במקרים קלים יחסית הדורשים טיפול פשוט, שמצליח להתגבר על הסימפטומים השונים ולהעלים את התגובה האלרגית.
במקרים קשים יותר, כמו לדוגמא במחלות אלרגיה כרוניות כמו אסטמה או אסטמה של העור, יש צורך בבירור מעמיק יותר המתבצע אצל רופא האלרגיה. במהלך הביקור אצל רופא האלרגיה, מתבצעת בדיקת אלרגיה לאיתור האלרגנים וזיהוי תגובת הגוף, וזאת בניסיון להגיע לאבחון אלרגיה נכון ומהימן.
אלרגולוג – אבחון אלרגיה
אנשים הסובלים מאלרגיה ומגיעים לבירור אצל אלרגולוג, יעברו בירור מקיף ומעמיק על מנת לעמוד על סיבת הגעתם, סוג האלרגיה ממנה הם סובלים והטיפול המומלץ. תחילה, הרופא יברר את ההיסטוריה הרפואית, וינסה לאתר מקרי עבר של רגישות לאלרגיה, או סימפטומים שונים שיכולים לעזור להגיע לאבחנה.
באמצעות תבחין עורי, יוכל הרופא לזהות את האלרגנים המובילים להתלקחות המחלה, ולהתחיל לבנות תכנית טיפול. במקרים בהם אין עדיין אבחנה חד משמעית, ניתן לפנות לבדיקות מתקדמות יותר כמו בדיקת נוגדנים, ובדרך זו להעריך את המצב ואת הטיפול המומלץ.
תפקידו של אלרגולוג במחלות אלרגיות כרוניות
במקרה זה, הרופא ייעץ לגבי שינוי באורח חיים, כך שרמת החשיפה לאלרגן תרד וכן כמות הסימפטומים השונים תפחת. לדוגמא, הרופא ימליץ לחולים במקרי הצורך להקפיד על ניקיון הבית מאבק, לסגור חלונות בשעות הערב על מנת למנוע כניסת אבקנם ולהימנע ככל הניתן ממפגש עם בעלי חיים.
כמו כן, טיפול באלרגיה כרונית דורש מעקב ממושך אחר תופעות הלוואי ואחר מצב הסימפטומים. פעמים רבות, רופא האלרגיה נדרש לשנות את משטר הטיפולים, מפני שלא חל שינוי במצב, ושיש צורך בשינוי על מנת להצליח להתגבר על האלרגיה.