גורמים

מהי אלרגיה לבשר?


אלרגיה לבשרהמכון הלאומי לאלרגיה ומחלות זיהומיות בארצות הברית קובע כי אלרגיה למזון משפיעה על כחמישה אחוזים מהילדים וארבעה אחוזים מהמבוגרים. למרות שתשעים אחוזים מהאלרגיות למזון נגרמות על ידי ביצים, חיטה, סויה, אגוזים, חלב ודגים, אלרגיה עלולה להתפתח מכל מזון, כולל בשר אדום.


אלרגיה לחלבון בבשר אדום מתפתחת כאשר המערכת החיסונית מזהה בטעות את החלבון כחומר מזיק. נוגדן הידוע בשם אימונוגלובולין E או igE, נוצר בתגובה לחלבון, ונחשב כספציפי לחלבון מסוים. כשאדם אוכל שוב בשר אדום, igE מגיב לכימיקלי החלבון ומשחרר חומרים שגורמים להתפרצות תסמיני תגובה אלרגית.

מי אלרגי לבשר?

אלרגיה לבשר עלולה להתפתח בכל זמן בחיים. אם אדם אלרגי לסוג בשר אחד, קיים סיכון גבוה כי הוא עלול להיות אלרגי לבשרים או עופות אחרים. המונח “בשר אדום” כולל בשר בקר, בשר חזיר, בשר כבש וכל סוגי הבשר של היונקים הבוגרים.

יחד עם זאת, אנשים מסוימים עשויים להיות אלרגיים לחלבונים הנמצאים בסוג מסוים אחד בלבד של בשר, ויתכן שיוכלו לסבול בשרים אחרים. לדוגמה, אדם עשוי להיות אלרגי לבשר פרה, אך יכול לסבול בשר חזיר ובשר כבש ללא קושי. בדיקות אבחון יכולות להבחין בין אלרגיה לחלבון בבשר אדום לעומת אלרגיה לחלבון בבשר ספציפי. בנוסף, ניתן לבצע בדיקות דם על מנת לאבחן אם האלרגיה קשורה לפחמימות בבשר ולא לחלבון.

תסמינים לאלרגיה

תסמיני אלרגיה לבשר מתפתחים בדרך כלל תוך מספר דקות עד שעה לאחר אכילת בשר אדום או מוצר מזון המכיל בשר אדום. התסמינים הנפוצים כוללים כוורות או פריחה מגרדת המורכבת מכתמים אדומים, אם כי תסמיני עור עשויים להיות מתונים יותר והפריחה המקומית מתרחשת בעיקר סביב הפה או הפנים.

מערכת העיכול עלולה להיות מעורבת, ולבטא תסמיני בחילות, כאבי בטן, בעיות עיכול, שלשולים והקאות. קוצר נשימה, שיעול ושינוי בקול הם תסמיני תגובה אלרגית חמורה יותר. תסמינים נוספים כוללים אף סתום, נזלת, התעטשות, כאבי ראש או אסטמה.

אנשים שאצלם התסמינים מופיעים מספר שעות לאחר אכילת בשר אדום, עלולים להיות אלרגיים לפחמימות המצויות בבשר ולא לחלבון. תגובה אלרגית חמורה המכונה אנפילקסיס, מתחילה במהירות ועלולה לגרום למוות.

אבחון של האלרגיה לבשר

אבחנת אלרגיה לחלבון בבשר אדום נחשדת לעיתים קרובות על בסיס ההיסטוריה הקלינית של המטופל או השתלשלות האירועים שהובילה לתגובה. ניתן לאשר את האלרגיה באמצעות ביצוע תבחין עור או בדיקת דם.

מבחן דקירת עור כרוך בגרוד פני שטח העור עם כמות קטנה של אלרגן ומדידת התגובה. בדיקת הדם מכמתת את רמת ה-igE של חלבון בבשר אדום על מנת לקבוע אם נמצאים נוגדנים אלרגיים.

כיצד מטפלים באלרגיה לבשר?

הימנעות מבשר אדום ומכל המוצרים המכילים בשר אדום היא הטיפול העיקרי לאלרגיה זו. אם מתרחשת חשיפה מקרית, טיפול בהיסטמין מסוג בנדריל מטפל בתגובה מקומית כגון פריחה בעור. אם מתרחשת תגובה מערכתית יותר, ניתן לטפל עם אפינפרין בהזרקה.

כל האנשים שאובחנו עם אלרגיה לחלבון בבשר אדום צריכים לשאת עימם ערכת הזרקת אפינפרין. אם מבוצע שימוש בתרופה זו, על האדם להגיע לחדר המיון לצורך הערכה וטיפול נוסף. חשוב לציין כי בעוד שהיסטמין מקל על חלק מתסמיני האלרגיה, הוא אינו מהווה תחליף הולם לאפינפרין, הנחשב לקו הטיפול הראשון לאנפילקסיס.

בהערה מעניינת, מחקרים שבוצעו לאחרונה הראו כי אנשים רבים שחוו כוורות או אנפילקסיס כשלוש או ארבע שעות לאחר אכילת בשר אדום, חוו גם עקיצה אחת לפחות בחייהם. בקרב אנשים מסוימים, עקיצה עלולה לגרום לתגובה עורית שלילית הגורמת לגוף לייצר גל אלפא, סוכר הנמצא גם בבשר אדום. אנשים שיש להם נוגדן זה, יפתחו תגובה אלרגית עם אכילת בשר.


התקשרו ליצירת קשר