אלרגיה לגלוטן, או מחלת הצליאק, היא אלרגיה אשר פוגעת ברכיבים הבסיסיים ביותר הקיימים בדיאטה. הגלוטן מצוי בלחם, עוגות ועוגיות, פיתות ולחמניות ומיני מאפים אחרים אשר עשויים מחיטה ושמרים.
מכיוון שקשת התסמינים היא כה גדולה, והלחם והחיטה תופסים מרכיב עיקרי כל כך בקשת מזונות, אבחון אלרגיה זו, אינו ברור תמיד. גם כאשר התסמינים מופיעים, האבחנה המבדלת בין שלל המחלות האפשריות תהיה רבה ותיעשה על פי רוב, על דרך השלילה.
הסברה טוענת כי ככל שהחשיפה לחיטה תיעשה בגיל מוקדם יחסית ולפרק זמן ארוך, כך הסיכוי לפתח רגישות גדולה יותר. נטורופתיים רבים טוענים, כי גוף האדם אינו נועד על מנת לעכל חיטה, ולכן הסיכוי לפתח אלרגיה לחיטה, עקב החשיפה לה, הוא גדול.
מאפייני הגלוטן
בביופסיה של רירית המעי הדק או בדיקות חודרניות, יהיה אפשר לראות דלקת של רירית המעי והשטחתה. המזון, אשר אינו נספג, מותסס על ידי חיידקי המעי, הגורמים לנפיחות ובעיות עיכול שונות. האבחון הדפיניטיבי, לרוב, יהיה על סמך בדיקת דם אשר תבדוק את הנוגדנים הספציפיים הידועים בצליאק. לפעמים הרגישות לגלוטן הינה אלרגיה לגלוטן בלבד, ללא התסמינים של מחלת הצליאק.
אלרגיה לגלוטן – תסמינים
דרגת החומרה הקשה ביותר לאלרגיה לגלוטן יכולה להגיע לאיבוד הכרה ועד מוות כתוצאה משוק אנפילקטי. תסמיני המחלה רבים ויכולים להכיל כל אחת מהמערכות בגוף: קושי בכניסה להריון כתוצאה מהפרעות קרישה, או בעיות פוריות אצל גברים, הפרעות התפתחות אשר תאפיין ילדים בעיקר, הפרעות תחושה, אי יציבות, פרכוסים כחלק מהפרעות במערכת העצבים המרכזית, כאבי פרקים או נשירת שיער.
הטיפול באלרגיה לגלוטן
כמו כן, על האדם לשנות את הרגלי הצריכה והבישול. הוא צריך להתרגל לחוקים חדשים במטבח, פעולה, אשר מתגלה כלא פשוטה. היענות נמוכה לדיאטה החדשה והמשך אכילת גלוטן עלולים לסכן את האדם ולגרום להרעת התסמינים ולהמשכיותם. על האדם להבין כי הטיפול צריך להימשך למשך כל חייו.
ראו גם: תכנית דה-סנסטיזציה לילדים הסובלים מאלרגיות – איך היא עובדת? והאם היא יעילה?