אלרגיה לעקיצות דבורים עלולה להוות סכנת חיים. עקיצות הדבורים כואבות לכלל האוכלוסייה, אולם על פי הסטטיסטיקה, כ 1%-3% מהאנשים עלולים למות מחדירת ארס זה לגופם והתפתחות נוגדנים כנגדו.
הסיכון הגדול הכרוך באלרגיה זו היא התפתחותה המהירה והפתאומיות בה היא מופיעה. סיבות הרגישות באלרגיה לעקיצות דבורים אינן ידועות, אם כי אלרגיה זו לא נחשבת לאלרגיה גנטית או משפחתית.
לעומתם, נדיר שאנשים אשר פיתחו תגובה מקומית, יגיבו בצורה חריפה בעקיצה החוזרת. שיקולים אלה יילקחו בחשבון כאשר חושבים על טיפול אימונולוגי או חיסוני. עם זאת, ללא טיפול, התגובה תלך ותחמיר עם כל חשיפה. אבחון אלרגיה לדבורים ייעשה, בדומה לשאר האלרגיות, באמצעות תבחין עור.
אלרגיה לדבורים – תסמינים
תסמינים של אלרגיה לדבורים קורים באופן מיידי בעת החשיפה לאלרגן או לאחר מספר שעות. תסמינים אלה כוללים אדמומיות ופריחה מפושטת, נפיחות באזור העקיצה בפרט, ובפנים בכלל. נפיחות זו כוללת את אברי הנשימה וגורמת לקוצר נשימה קיצוני. במקרה של חוסר טיפול, תתפשט נפיחות זו עד כדי מחנק ועילפון ותגרום בסופו של דבר לשוק אנפילקטי, קריסת מערכות כוללת ומוות.
טיפול
הטיפול האופטימלי הראשוני הוא ניסיון להימנע מעקיצות הדבורים בכלל. ההמלצה היא ללבוש בגדים ארוכים, לא בצבעי פסטל, ללא קרמים או בשמים אשר מושכים חרקים והגנה באמצעות נעליים גבוהות.
טיפול אשר נמצא יעיל במקרים מסוימים הוא טיפול חיסוני- אימנותרפי אשר משרה מצב של דה-סנטיזציה. באמצעות הזרקת מינון הולך ועולה של האלרגן, הגוף מסתגל ומייצר עמידות כנגד הארס שבעקיצת הדבורה. חיסון נגד אלרגיה זו הוא טיפול שנמשך כשלושה עד ארבעה חודשים וכולל מספר זריקות פעם בשבוע.
כמו כן, רצוי לחזור על הזריקה פעם בחודש למשך ארבע שנים. הטיפול נעשה באופן מבוקר ותחת השגחה וניטור עקבי. לאחר טיפול זה, בעת עקיצת דבורה, תתפתח לרוב, תגובת פריחה קלה אשר יכלה לעבור גם ללא טיפול.