אלרגיה לסויה הינה אלרגיה מיוחדת הנמצאת בתוך קבוצת האלרגיה למזון. האלרגיה יכולה להיות מאובחנת בכל גיל, אך לרוב היא מאובחנת בקרב תינוקות צעירים. נדירים המקרים בהם מבוגר יהיה אלרגי לסויה.
בדרך כלל ההמלצה היא להימנע מסויה ומשמן סויה. שמן הסויה אינו האלרגן עצמו, אך מכיוון שעלולים להיות בו חלבוני סויה, הוא אסור לאכילה.
אבחון אלרגיה לסויה נעשה באמצעות בדיקת דם לגילוי נוגדנים, או על פי תסמינים קליניים אצל אלרגולוג ובמרפאות אלרגיה מתמחות. על פי נתוני הסטטיסטיקה, כאחוז אחד מכלל התינוקות יגלו אלרגיה לסויה.
אלרגיה לסויה – תסמינים
תסמינים מאוחרים או כרוניים יבואו לידי ביטוי בעיקר במערכת העיכול. אלרגיה זו אף עלולה להיות בעלת תסמינים חמורים יותר ולהוביל לשוק אנפילקטי ואף מוות. אם כי תסמינים אלה הם נדירים. תסמינים אלו יכולים להופיע בגיל צעיר, מכיוון שבתחליפי החלב נמצאים מרכיבי סויה מסוימים. על פי הסטטיסטיקה נראה כי אלרגיה לסויה לא קשורה בהכרח לאלרגיה לחלב פרה.
תסמינים אלה יכולים להיות דומים לתסמינים הנגרמים מאלרגיה לחלב פרה, כך שלפעמים האבחון לא מאד ברור, כמו שנדמה בתחילה. מטעמי זהירות, במקרים בהם התינוק גילה אלרגיה לחלב, לא יינתנו לו תחליפי סויה, מחשש לאלרגיה.
הטיפול באלרגיה לסויה
כמו באלרגיות למזון אחר, גם באלרגיה לסויה, ההמלצה היא לא לאכול אוכל שאינו ממקור ידוע או שמרכיביו אינם ידועים. תווית התכולה על המזון המוכן לא תמיד כוללת את כל המידע הדרוש, ולכן יש לחפש את כל המרכיבים אשר יכולים לרמוז על חלבון הסויה הנכלל. אכילה במסעדה או במקומות זרים, צריכה להיות מפוקחת באופן צמוד וקשוח.
תמידי וכדאי להיוועץ עם תזונאית, על מנת להינע מצבי חסר ולהשלים את הדיאטה במזונות משלימים. הסויה היא חלק ממשפחת הקטניות. הינה מקור זמין לסידן ובמינון הנכון היא בריאה ביותר. מיתוסים רבים נקשרו בקשר שבין אלרגיה לחלב פרה ואלרגיה לסויה. כאשר אלרגיה לחלב פרה נגרמת בגלל אי סבילות ללקטוז, ישנו קשר הדוק בין התופעות, אולם קשר זה לא נכון בהכרח בכל המקרים. עם זאת ידוע כי שיעור האלרגיים לחלבון הסויה נמוך הרבה יותר מאשר שיעור האלרגיים לחלב פרה. לפעמים הסובלים מאלרגיה לסויה יעדיפו טיפול על פי עקרונות הרפואה המשלימה, הסינית והיפנית. ראו גם:מהי אלרגיה לקינואה?