אלרגיה לעדשות מגע פירושה רגישות של העפעפיים להצטברות חלבונים ואנטיגנים על פני העדשה, כך שבעת עפעוף נוצר מגע בין העפעפיים לחלבונים ומתקבלת תגובה אלרגית המקשה או אינה מאפשרת את הרכבת העדשות. האלרגיה יכולה לבוא לידי ביטוי בעיניים דומעות או אדומות, תחושת גירוד, ראייה מטושטשת, כאב, עקצוץ, נזלת, בצקת וכדומה.
סוגי עדשות
עדשות קשות מיועדות על פי רוב להרכבה ממושכת, אף לפרק זמן של מספר שנים. הן לא מכילות נוזלים וצוברות פחות לכלוך וחיידקים. כיום ישנן עדשות קשות נושמות המאפשרות מעבר חמצן לעין וכניסת דמעות לקרנית העין.
סוגי אלרגיה לעדשות
אלרגיה נפוצה לעדשות מגע היא דלקת לחמית אלרגית מסוג GPC המופיעה אחרי הרכבה ממושכת של עדשות. היא עשויה להתפתח בעקבות אלרגיה בסיסית בלחמיות. הפתרון לאלרגיה זו היא פעמים רבות מעבר לעדשות יומיות או חודשיות. אנשים בעלי נטייה לאלרגיות, כגון אלרגיה לקרדית האבק או פריחת עצים עשויים לסבול יותר מאלרגיה זו.
ישנם אנשים אשר אלרגיים לעדשות המגע עצמן, כך שאינם יכולים כלל להרכיב עדשות. אחרים יכולים לפתח תגובה אלרגית לתמיסות לחיטוי ופירוק חלבונים. אלו יוכלו לנסות שימוש בתמיסות שאינן מכילות חומר משמר או להשתמש בעדשות יומיות שאינן דורשות תחזוקה וניקוי.
טיפול באלרגיה
במקרה שמתפתחת תגובה אלרגית יש להפסיק מיידית את השימוש בעדשות המגע ולפנות לרופא עיניים או אופטומטריסט. בדרך כלל תידרש הפוגה מסוימת בהרכבת העדשות שלאחריה יהיה צורך בהחלפת סוג העדשות. במקרה של אלרגיה קלה ייתכן שניתן יהיה להמשיך בהרכבת העדשות.
לשם הקלה על תסמיני האלרגיה ניתן להיעזר בטיפות עיניים כגון ג’נטיל שמיועד להקלה על עיניים יבשות, להניח קומפרסים קרים, טיפות סטרואידים ועוד. אם שום דבר לא עוזר והאלרגיה נמשכת, אין מנוס ממעבר למשקפיים או ניתוח לייזר להסרת משקפיים.
בכל מקרה לפני שרוכשים עדשות מגע חובה להיבדק אצל אופטומטריסט או רופא עיניים לצורך התאמת העדשות הנכונות. כמו כן חשוב מאוד להקפיד על שימוש נכון בעדשות, לנקות ולחטא אותם כיאות ולא להשתמש בהן מעבר לזמן שאליו נועדו. אי הקפדה על כללים אלו עלולה לא רק לגרום להתפתחות זיהומים ותגובות אלרגיות, אלא לגרום נזק ממשי לעין ולפגוע בראייה.