גורמים

אלרגיה לפירות


אלרגיה לפירותהקפדה על תזונה נכונה תוך שילוב מרכיבים בריאים, הפכה לחלק בלתי נפרד מחיינו. הכנסת פירות לתפריט היומי הינה חלק משמירה על אורח חיים תקין, אולם אצל חלקינו עלול הדבר להוות אופציה פחות בריאה ואף מזיקה וליצור תגובה אלרגית.


הגוף שלנו מוגן מפני זיהומים על ידי המערכת החיסונית. אנו מייצרים סוג חלבונים המכונים נוגדנים, שמטרתם לזהות את החיידקים הגורמים לזיהומים. קיים מספר רב של נוגדנים ואחד מהם הגורם לתגובה אלרגית נקרא אימיונוגלובולין E. כאשר נוגדן זה נצמד לאלרגן- מתעוררת תגובה אלרגית.

מהי אלרגיה?

אלרגיה מתייחסת לתגובה מוגזמת של המערכת החיסונית בעקבות מגע עם חומרים מסוימים. חומרים אלו עלולים להיות מזיקים עבור אחד וחומרים אשר אינם מעוררים תגובה אלרגית אצל האחר. אצל הרגישים לחומר הזר (אלרגן), מערכת החיסון בעקבות החשיפה לאלרגן, תפעיל תגובה. אחת האלרגיות המוכרות הינה אלרגיה לפירות.

אילו פירות עלולים ליצור תגובה אלרגית?

הקבוצות הנפוצות של הפירות שיוצרות תגובה אלרגית מחולקות לתתי קבוצות:

  • משפחת הורדיים: תפוח, אגס, דובדבן, אפרסק ושזיף.
  • משפחת הדלועיים: מלפפון, מלון, אבטיח, קישוא ודלעת.

קיווי ותותים גם מן הנפוצים והידועים בגרימת תגובות אלרגיות קשות במיוחד. אצל הרגישים לקיווי עלולה להתעורר תגובה גם מבננות.

תסמינים

התסמין השכיח ביותר הוא תסמונות אלרגיה אוראלית, המתאפיינת בתגובות אלרגיות באזור הפה והגרון. עלול להתעורר עקצוץ, גירוד, נפיחות בפה, שפתיים, לשון, גרון וחייך. העיניים דומעות ומגרדות, מתלווה לכך נזלת והתעטשויות. תסמינים נוספים הם אסטמה, אורטיקריה (סרפדת) ופריחה. תסמינים חמורים יותר כוללים הקאות, התכווצויות, שלשולים ובמקרים נדירים עלולה להיווצר סכנת חיים כתוצאה מתגובות אנאפילקטיות כגון נפיחות בגרון, צפצופים וקשיי נשימה.

אלרגיות לפירות מתפתחות על ידי חלבונים הנקראים פרופילינים, המצויים בעצים, דשא, עשבים ופירות. אלרגיית פירות שכיחה יותר בקרב ילדים בוגרים ומבוגרים צעירים, כאשר במרבית המקרים האלרגיה נשמרת לאורך השנים.

תסמונת אלרגיה אוראלית

תסמונת אלרגיה אוראלית מתרחשת אצל חלק מהאנשים הנוטים לפתח תסמיני קדחת, לאחר חשיפה למזון. התסמינים כוללים בדרך כלל גירוד, עקצוץ, נפיחות בשפות, חך ולשון ובדרך כלל מתחילה להתרחש בתוך דקות ספורות מרגע המגע עם הפרי. הסבירות גבוהה יותר להתעוררות הסימפטומים לאחר חשיפה למזון טרי, ולא לפירות מבושלים. תגובות אלרגיות בשל תסמונת אלרגיה אוראלית יכולות להתרחש בכל עונות השנה, אך לעתים קרובות יותר ידועות בחומרתן בעונת האבקה.

תגובה אנפילקטית

תגובה אנפילקטית הינה תגובה אלרגית נדירה, שמהווה סכנת חיים.  צריכת כמויות קטנות בלבד של פרי עלולה ליצור תגובה זאת. התסמינים מופיעים תוך דקות ספורות. אסתמה, פריחות בעור, בחילות, הקאות ושלשולים הם בין הסימפטומים המוכרים.

טיפול ומניעה

הימנעות מחשיפה ומגע עם אלרגן היא הדרך הבטוחה ביותר. כאשר מתרחשת חשיפה, הטיפול תלוי באופי וחומרת התגובה. הטיפולים כוללים שינוי תזונתי והימנעות מאלרגנים כחלק מחינוך הילדים. במידה ומופיעים תסמינים קלים לא נדרש טיפול כלל.

  • אנטי היסטמינים – שימושיים במקרים של הופעת נזלת ושינוי במצב העור. טיפול זה אינו יעיל בתגובת אסטמטית, פרט לאסטמה עונתית קלה.
  • תרסיס לאףכולל סטרואידים ואנטי היסטמינים המשמשים לטיפול בנזלת.
  • טיפות עיניים – אולפאטידין, קטופיטן, קטורולאק לטיפול הלחמית.
  • משאף – תרופות לטיפול באסטמה כגון משאפים וסטרואידים.
  • סטרואידים אוראליים המשמשים בתקופות קצרות לתגובות אלרגיות מתונות במיוחד בתסמיני אסטמה ובעיות עור.
  • אפיפן – מכשיר המכיל אדרנלין שנועד לטיפול ראשוני טרם הטיפול בבית החולים לסובלים מתגובה אנפילקטית כתוצאה מהיחשפות למזון מסוים.

הרפואה המודרנית מציעה דרכים לאיתור מוקדם של אלרגיות. בכל מקרה של חשד מומלץ להיוועץ באנשי מקצוע.


התקשרו ליצירת קשר