סולפיטים הם חומרים משמרים אשר “נולדו” עוד מימי הרומאים והם משמשים לעיתים לשימור טעם אוכל וצבע במספר משקאות, מזונות ותרופות. בנוסף, הם מעכבים צמיחת חיידקים, מפחיתים קלקול מוצרים, ומשמרים את חיי המדף של התרופות.
אך סולפיטים גורמים ללא מעט בעיות בקרב רוב האנשים, גם אם אינם סובלים מאסטמה, בעיקר בעת צריכת כמויות גדולות. מחקרים מבוקרים היטב מוכיחים כי חלק מחולי האסטמה עלולים לחוות תסמיני אסטמה חמורים בעת אכילת מזונות או שתיית משקאות המכילים סולפיט, או בעת שאיפת אדי החומר.
הגורמים לאלרגיה לסולפיט
תסמינים
התסמינים הנפוצים הקלים הם נזלת אלרגית (קדחת השחת), צפצופי נשימה וסרפדת (כוורות). לעיתים רחוקות גורמת אלרגיה לסולפיט לאנפילקסיס (תגובה אלרגית חמורה).
אבחנה או חשד באלרגיה לסולפיט
יחד עם זאת, על מנת לאשר את האבחנה, אלרגולוג מבצע אתגר אוראלי לנבדק בעת חשד לקיום האלרגיה לסולפיט. הליך זה כרוך בהרשאת הנבדק לבליעת כמויות סולפיטים, תוך מעקב צמוד אחר תפקוד הריאות והסימנים החיוניים. ירידה משמעותית בתפקוד הריאות מאשרת את האלרגיה. בדיקה זו צריכה להתבצע רק תחת פיקוח ישיר של רופא מיומן.
טיפול באלרגיה לסולפיט
חיסול הרגישות – לא קיימת דרך מוכחת או טיפול חיסוני על מנת להעלים את חומרת האלרגיה.
מהם הסיכונים?
התקפים חוזרים ונשנים של אנפילקסיס מהווים סיכון חמור לאנשים הסובלים מאלרגיה לסולפיט, גם אם אינם סובלים מאסטמה.
הגזים הנוצרים מסולפיטים עלולים לגרום להתכווצויות שרירים של הריאות או לגרום לבעיות קיבה חמורות הקשורות לחוסר היכולת של חלק מהאנשים לעכל כראוי סולפיטים.מדוע מתווספים סולפיטים למוצרי מזון?
בעבר, סולפיטים נוספו למוצרי מזון טרי במסעדות ובחנויות מכולת על מנת למנוע השחמה. עלייה בתגובות האלרגיות לחומרים אלו הובילה את ה-FDA לאסור על השימוש בסולפיט במזונות טריים בשנת 1986, בעיקר על חסה טרייה ועל ברים של סלטים. כיום דורש ה-FDA כי כל מזון המכיל ריכוז גבוה של סולפיטים, יתועד באמצעות תוויות אזהרה. ראו גם:אלרגיה ליין אדום