גורמים

אלרגיה לקטניות


אלרגיה לקטניותקטניות הן משפחת צמחים המשמשים למאכל. הן כוללות בוטנים, סויה, תורמוס, שעועית ירוקה, אפונה ירוקה וחילבה. זרעים יבשים המכונים קטניות נחשבים אף הם כחלק ממשפחת הקטניות, וכוללים חומוס, עדשים, שעועית וקטניות יבשות אחרות.


אם אדם יודע או מאמין שהוא אלרגי לקטניות, עליו להבין את העובדות הבסיסיות שיסייעו לו להבין טוב יותר את מאפייני האלרגיה.

הגורמים לאלרגיה לקטניות

האלרגיה מתרחשת כשהמערכת החיסונית מגיבה באופן בלתי הולם לאכילת קטניות. השלב הראשון של התהליך נקרא רגישות, כאשר “זיכרון” של המערכת החיסונית רושם את הקטניות כגורם מאיים.

בפעם הבאה בה אדם אוכל קטניות, גופו מייצר נוגדנים, אותם הגוף פוגש. הנוגדנים המתחברים עם חלבוני הקטניות ומעוררים שחרור חומרים מסוימים בגוף, כגון היסטמין. התוצאה היא תגובה אלרגית.

נוכחות אסטמה, במיוחד כשהיא אינה נשלטת היטב, ידועה כגורם סיכון עיקרי להתרחשות תגובות אלרגיות חמורות יותר.

תסמיני אלרגיה לקטניות

התסמינים עשויים להתרחש במהירות ולכלול תחושת עקצוץ בכל מקום בגוף, או תחושת עקצוץ וגרוד בפה. אנשים רבים חווים תסמיני אלרגיה קלים, אך לעיתים נדירות מתרחשות תופעות חמורות. תסמינים חמורים של אלרגיה לקטניות עשויים לכלול נפיחות בפנים, בגרון או בפה; קשיי נשימה; אסטמה חמורה; וכאבי בטן, בחילות והקאות.

התסמין החמור ביותר באלרגיה לקטניות הוא אנפילקסיס. במקרים קיצוניים עלולה להתרחש ירידה משמעותית בלחץ הדם, במצב הנקרא הלם אנפילקטי. אדם הסובל מהאלרגיה עשוי להיות חלש ולחוש תחושה שמשהו נורא עומד להתרחש. תחושה זו עלולה להוביל לקריסת הגוף ולאובדן הכרה. במקרים נדירים עשוי להתרחש מוות לאחר התקף אנפילקסיס.

אבחון וטיפול

אם אדם חושד שהוא אלרגי לקטניות, או שיש לו קרוב משפחה מדרגה ראשונה עם האלרגיה, עליו להתייעץ עם רופא בהקדם האפשרי. ניתן לפנות אף למומחה לאלרגיות, במיוחד כשהתסמינים חמורים.

הרופא דן בפירוט עם המטופל לגבי התסמינים ובוחן גם את ההיסטוריה הרפואית שלו. בדיקת עור ובדיקת דם מסייעות ליצירת תמונה מדויקת. אם התסמינים חמורים, הרופא מצייד את המטופל בערכת זריקות אדרנלין לשימוש עצמי במקרה חירום.

הימנעות מקטניות

יש לקרוא בקפידה את רשימת המרכיבים במזונות. במהלך רכישת מזונות, או אכילה במסעדות, חשוב לשאול לגבי המרכיבים, וליידע לגבי האלרגיה לקטניות.

המזונות מהם יש להישמר כוללים:

עדשים – בבישול מורכב עם אפונה או עם קטניות אחרות.

חומוס – במיוחד כשהוא מיוצר למריחה.

שעועית – רוב סוגי השעועית המסחרית המשומרת, כולל שעועית לבנה ברוטב עגבניות.

כדורי פלאפל – במיוחד בטיגון עמוק, המיוצרים מחומוס, פולים או קטניות אחרות.

זרעי צמח החילבה – המשמשים במזונות בסגנון הודי או מאכלים מתובלים כגון קארי.

קיימת כיום מגמה בתעשיית המזון להשתמש במגוון קטניות במוצרים. מזונות אלו כוללים מספר מוצרי בשר ודגים, מזונות מעובדים, מרקים, רטבים, תערובות להכנת מאפים, מאפים שונים, דגנים, חטיפים ועוד מספר מוצרים נטולי גלוטן. חשוב לבדוק את התוויות של המוצרים הללו, ובמידה והם מכילים קטניות להימנע מהם.


התקשרו ליצירת קשר