כאשר אדם אלרגי לשקדים, גם כמות קטנה עלולה לגרום לו לתגובה אלרגית. אנשים הסובלים מאלרגיה זו צריכים להיות ערניים לגבי מגוון רחב של מזונות אשר עלולים “להחביא” בתוכם שקדים. אך ברגע שיודעים מה לחפש, ניתן לבדוק את תוויות מוצרי המזון בזהירות לפני הרכישה או הצריכה.
מהי תגובה אלרגית?
מזונות נפוצים המכילים שקדים
- מוצרי מאפה כגון עוגיות, קרקרים, עוגות ולחמי דגנים.
- ממתקים, במיוחד ממתקי שוקולד, כולל פרלינים, בקלווה, נוגט ומרציפן.
- גלידות, קינוחים קפואים, פודינג, קפה בטעמים ושוקו חם.
- דגנים וגרנולה.
- צ’ילי או מרקים.
- חטיפי אנרגיה.
- מאכלים בינלאומיים, במיוחד במאכלים אפריקאים, אסיאתים, תאילנדים, הודים, מקסיקניים וים תיכוניים.
- נקניק איטלקי דוגמת מורטדלה.
- רטבים חריפים, פסטו, סלטים ורוטבי סלטים.
שקדים עשויים להיות נוכחים כ’אלרגן סמוי’ במזונות מסחריים. אנשים הסובלים מאלרגיה לשקדים צריכים להימנע אף מכל סוגי האגוזים והקשיו למיניהם, אלא אם כן הסובלנות שלהם הוכחה כטובה באופן ברור באמצעות בדיקות אמינות.
גורמים לאלרגיה לשקדים
בדומה לכל האלרגיות למזון, אלרגיה לשקדים עלולה לעבור בתורשה, וסביר יותר שתופיע במהלך הנעורים אך תיעלם עם הבגרות. חשיפה חוזרת ונשנית לשקדים עלולה להגביר את האלרגיה ולהחריף את התסמינים. מה שמבדיל אלרגיה זו מאלרגיות אחרות הוא שהחומרים האלרגנים נוטים להימצא ולהסתתר במזונות רבים.
אנשים הסובלים ממחלת הצליאק, רגישות לגלוטן או אלרגיה לחיטה, סובלים בדרך כלל גם מאלרגיה לשקדים.
תסמינים של תגובה אלרגית
התסמינים החמורים עלולים לכלול תגובות מערכתיות קטלניות כגון התכווצויות בטן, נשימה מאומצת, בחילות והקאות ממושכות המובילות להתייבשות והלם אנפילקטי. חומרת התגובות האלרגיות תלויה בכמות החלבונים המצויה בשקדים.
כיצד מאבחנים אלרגיה לשקדים?
גם בדיקות עוריות באמצעות מזון טרי נחשבות בדרך כלל לשיטת אבחון טובה ביותר על מנת לזהות אלרגיה לשקדים. ניתן לבצע בדיקות מבחנה על פי נטילת דוגמה מהתסמינים המתרחשים על העור, למרות שתגובות עוריות הן נדירות למידי.