אנטי היסטמין

התגובה האלרגית מוכרת לכולם – אנשים רבים סובלים מתגובות אלרגיות בדרגות חומרה שונות במהלך חייהם. החומר האחראי לתגובה האלרגית הוא היסטמין.

היסטמין הוא חומר המופרש מתאי פיטום (תאי MAST) ובעל תפקיד משמעותי בתגובת מערכת החיסון ובעיקר בתגובה אלרגית. ההיסטמין גורם לשרשרת תגובות שבסיומן נוצרת התגובה האלרגית המאופיינת על ידי פריחה, הרחבת כלי דם וכו'.

אנטי היסטמין הוא חומר שתפקידו לחסום את ההיסטמין ובכך להוריד את התגובה האלרגית. בזכות שימוש באנטי היסטמינים, ניתן לשלוט בתגובה האלרגית ולמתן באופן משמעותי את השפעות האלרגיה ולכן אנטי היסטמינים נחשבים לטיפול המשמעותי והנפוץ ביותר במקרי אלרגיה.

איך אנטי היסטמין פועל?

כאמור, בעת תגובה אלרגית היסטמין מופרש מתאי הפיטום וכך גורם לסימפטומים השונים, כאשר נקשר לקולטנים הנמצאים על התאים ברקמות השונות. לדוגמא, ברקמת העור היסטמין גורם לפריחה, בעיניים לדמעות ורגישות, באף לנזלת ובכלי הדם להרחבתם וירידה בזרימת הדם.

תרופות מסוג אנטי היסטמין חוסמות את הקולטנים השונים להיסטמין שנמצאים על תאי הגוף. ברגע שקולטנים אלה נחסמים, ההיסטמין המופרש מתאי הפיטום במהלך התגובה האלרגית לא מצליח לגרום להשפעותיו השונות, ובכך הסימפטומים של התגובה האלרגית נחלשים.

הקולטן העיקרי להיסטמין שגורם לתגובה האלרגית נקרא H1 והוא אחראי להופעת התגובות הקלאסיות כמו פריחה. קולטן זה נמצא ברקמות רבות בגוף, ולכן הטיפול האנטי היסטמיני משפיע בנוסף להפחתת האלרגיה גם על מערכות נוספות כמו המוח וגורם בעיקר לנמנום וטשטוש. ולכן, במקרים רבים מעדיפים להשתמש באנטי היסטמינים באופן מקומי, כמו על ידי משחות או תרסיסי אף (כמו אבמיס). אנטי היסטמינים מהדור החדש נחשבים לטובים יותר וגורמים פחות לתופעות הלוואי מסוג זה.

מלבד הקולטן H1, קיים להיסטמין קולטן נוסף שנקרא H2 והוא אחראי להפרשת חומצה בקיבה. שימוש באנטי היסטמינים שחוסמים את קולטן H2 גורמים להפחתת הפרשת החומצה ומשמשים בעיקר כטיפול לכיב קיבה.

תרופות נפוצות במשפחת האנטי היסטמינים

הדור הראשון של התרופות האנטי היסטמיניות גרם אמנם לשיפור ניכר באיכות חייהם של סובלים מאלרגיה, אך עם זאת גם היה הידוע לשמצה בעקבות תופעות הלוואי החמורות שלו, שכללו בעיקר חוסר עירנות וטשטוש. אי לכך, לא מומלץ לנהוג בהשפעת תרופות אלה ויש להתייחס אליהן בהתאם.

התרופות הנפוצות מהדור הראשון הן בנדריל, פניסטיל, אהיסטון וסידלין. נכון להיום משתמשים בהם בעיקר בשימוש מקומי (כמו משחת פניסטיל, המשמשת נגד פריחה ונגד אלרגיה לעקיצות יתושים או דבורים).

הדור השני של התרופות האנטי היסטמיניות יצא לשוק בשנת 2004 והביא בשורה גדולה בצורת תרופות אפקטיביות מאוד, שאינן גורמות לתופעות לוואי קשות כמו התרופות מהדור הראשון. ולכן, כיום מרבים להשתמש בתרופות מהדור השני, בעיקר כאשר השימוש הנדרש הוא סיסטמי. התרופות הנפוצות מהדור השני הן Cetirizine, Loratadine ודומות.

שימוש באנטי היסטמין – יתרונות וחסרונות

עבור סובלים מאלרגיה חריפה או כרונית, אנטי היסטמינים משפרים משמעותית את איכות החיים ומקלים באופן חד משמעי על הסימפטומים השונים. כאשר משתמשים באנטי היסטמינים בשימוש מקומי, כמו על ידי משחות, טיפות עיניים ותרסיסי אף, ניתן להגיע לאפקט משמעותי ללא תופעות לוואי.

בשימוש סיסטמי במצבים קשים, חשוב להקפיד להשתמש בתרופות מהדור החדש, מפני שתרופות מהדור הישן עלולות לגרום לתופעות לוואי קשות מאוד. כמו כן, לא ידוע על פיתוח סבילות לאנטי היסטמינים, וככל הנראה ניתן להשתמש בתרופות מסוג זה באופן חופשי.

חשוב לזכור, שאנטי היסטמינים עוזרים להקלה על הסימפטומים ולא מטפלים באופן ישיר באלרגיה. אין טעם להשתמש בתרופות כאלה כטיפול מונע, או כאשר לא יודעים שאכן מדובר בתגובה אלרגית. כמו כן, אינטי היסטמינים גורמים לעיתים לפגיעה בתפקוד המיני.

אתר המרכז לאלרגיות הוקם במטרה להעניק לגולשים אפשרות ללמוד ולמצוא תשובות לכל מה שקשור לאלרגיות- מידע על אבחון, טיפול והתמודדות עם כל סוגי האלרגיות.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן