טיפות עיניים לטיפול באלרגיה עינית הן תרופות נוזליות אשר מנסות לטפל בתסמינים של אלרגיות בעיניים. הסימפטומים של אלרגיה זו כוללים: תחושה בוערת בתוך העין, הרגשה של חפץ בתוך העין, עיניים מגרדות ואדומות ועפעפים נפוחים. אלרגיה שתתבטא בסימפטומים עיניים עלולה להיות מופעלת על ידי אותם חומרים אלרגנים שגורמים לקדחת שחת, כגון: אבקת פרחים, אבק או קשקשי חיות ופרווה.
ישנם סוגי טיפות רבות, אשר לא כולם מטפלים בכל תסמיני האלרגיה, והם שונים בפרמטרים נוספים: למשל ישנן טיפות אשר עשויות להקל על עיניים אדומות אך לא יפסיקו את הגרד; חלקם נמכרים ללא מרשם ועבור אחרים יש צורך במרשם מרופא; חלק מהטיפות יקלו על התסמינים באופן מהיא בעוד אחרים יספקו הקלה לטווח ארוך יותר.
מהם המרכיבים של טיפות עיניים וכיצד הם פועלים?
טיפות עיניים היסטמניות הינן תרופת הבחירה הראשונה. מנגנון הפעילות שלהן היא לחסום את מעבר ההיסטמין, אשר מעורר את המערכת החיסונית. טיפות היסטמניות מסייעות ומקלות על תסמיני האלרגיה באופן מהיר, אולם הן עלולות להשפיע למספר שעות מוגבל. לכן, לפעמים יש צורך בשימוש מספר פעמים ביום. טיפות עיניים מרשם היסטמין כוללים: Emedastine difumarate (Emadine), Levocabastine (Livostin), hydrochloride Azelastine (Optivar).
טיפות עיניים קורטיקוסטרואידיות משמשות לטיפול בתסמיני אלרגיה חמורים וארוכי טווח הכוללים גרד, אדמומיות ונפיחות. הרופאים בדרך כלל לא ימליצו על טיפות סטרואידיליות לשימוש לטווח ארוך, אלא אם המקרה הינו חמור, בשל תופעות לוואי אפשריות. טיפות עיניים אלו עלולות לגרום לסיכון לקטרקט, דלקת עיניים, ולחץ תוך עיני מוגבר. לכן, השימוש בטיפות אלו מותר רק תחת השגחה רפואית קפדנית.
יתרונות וחסרונות
לכן, לפני התחלת הטיפול בכל סוג של טיפות, יש להתייעץ עם הרופא המטפל לוודא כי זהו הטיפול האופטימלי והנכון ביותר עבור החולה. בשימוש בתכשיר יש להקפיד על מיקום הטפטוף והדיוק על מנת להבטיח את יעילות התרופה. במקרה של דלקת עיניים או גלאוקומה (יתר לחץ תוך עיני) אין להשתמש באף אחד מקטגוריות התכשירים, ויש לבסס את הטיפול על אפשרויות אחרות.