תסמין אלרגני כמו קוצר נשימה עלול להעיב על איכות החיים ואף להוות סיכון ממשי לחיים. האדם חייב להיות מודע למגוון האלרגיות מהן הוא סובל, ולדעת לטפל בהן בעת בו הן מופיעות. תסמיני אלרגיה אלו הינם שכיחים, וישנה הערכה הגורסת כי מבין כלל האוכלוסייה כ 10%-15% מהם יסבלו בשלב זה או אחר מקוצר נשימה על רקע אלרגני.
גורמים אפשריים
במקרים בהם קוצר הנשימה נגרם מאלרגיות סביבתיות, קוצר הנשימה ייתן את אותותיו באופן מידי. בדרך כלל, הוא גם יחלוף כאשר הגורם האלרגני לא יימצא יותר בסביבת האדם. אולם, במקרים בהם קוצר הנשימה ייגרם מאלרגיה למזון הוא עלול להופיע רק לאחר מספר ימים, ולכן יהיה קשה לאבחון, ואף לטיפול.
דרכי ביטוי ומאפיינים
האדם ישתמש בשרירי עזר בכדי להקל על עצמו את פעולת הנשימה, כמו למשל שימוש בנחיריים ובשרירי הצוואר. האדם אשר ירגיש קוצר נשימה, ירצה לשבת, ולא לשכב על מנת שיוכל להגדיל את נפח בית החזה ולגרום לנשימה ושאיפה קלים יותר, עד כמה שאפשר.
אילו אלרגיות יכולות להיות?
כאשר מאבחנים אלרגיה, יש לשים לב אם קוצר הנשימה נגרם מאסתמה ידועה או סימפטום אלרגי, המתבסס על שאיפת אלרגן. אנשים החולים באסתמה, יהיו רגישים יותר לאלרגיות מסוג זה, ויפתחו באופן מהיר יותר סימפטומים של קוצר נשימה וצפצופים. אולם, לפעמים, הטיפול בהם יהיה שונה, וכך גם המעקב אחר מצבם.
פרוות החיות, למשל, עמוסה בשתן וברוק החיה, והם אלה הגורמים לתסמיני האלרגיה. עם זאת, גם אלרגיה למזון עלולה להתבטא בתסמינים של קוצר נשימה. כאשר יופיע תסמין זה, האלרגיה תיחשב למסוכנת ומאיימת חיים. אלרגיה למזון יכולה לכלול גם אלרגיה לחומר משמר, אשר כולל סולפיטים וידוע כגורם אלרגני.
סיכונים וטיפולים
מכיוון שאין טיפול אשר יכול לרפא את האלרגיה, הטיפול המומלץ ביותר הינו מניעה. אם ידוע לאדם האלרגן אליו הוא רגיש, עליו להימנע במידת האפשר מחשיפה אליו. במידה ואפשרות זו לא קיימת, כאשר מופיע קוצר נשימה, יש לטפל באופן מידי, באמצעות סטרואידים.