אלרגיה לזהב

אלרגיה לזהבהאגדה הולכת כך: בני זוג נפגשים, מתאהבים, מחליפים טבעות וחיים באושר ועושר. בשום מקום לא מוזכרת פריחה אדומה ומגרדת אשר עלולה להתפתח מתחת לטבעת. אך חשיפה חוזרת ונשנית או קבועה לזהב, אכן עשויה לגרום להתפתחות אלרגיה בקרב אנשים מסוימים.

בעוד שמספר אנשים נולדים עם אלרגיה לזהב, התופעה נפוצה יותר כהתפתחות לאורך זמן, כתוצאה מענידת תכשיטי זהב באופן קבוע. תסמיני אלרגיה זו משתנים בעוצמתם מאדם לאדם.

תסמיני האלרגיה לזהב

עקצוץ – האלרגיה עלולה לגרום לתחושת גירוד באזור בו הזהב בא במגע עם העור. בדרך כלל היא מתרחשת במקומות בהם תכשיט הזהב נמצא באופן קבוע, כגון ענידת טבעת זהב שחוקה על האצבע, או על הצוואר, עליו נתלית שרשרת זהב באופן קבוע.

אדמומיות – מגע תכשיט זהב עלול לגרום לאדמומיות אשר נעה בין גוון של כתם אדום לורוד. הסרת תכשיט הזהב ושטיפת האזור הנגוע במי סבון קרים בדרך כלל מרפאת את התופעה.

פריחה ואקזמה – פריחה עלולה להתפתח כתסמין של אלרגיה לזהב. היא עשויה אף להתפתח באופן של אקזמה, אשר עלולה לגרום לעור להיסדק, להיפצע, או לפתח שלפוחית מטפטפת. אם קורה מצב זה, יש להתייעץ עם הרופא.

כתמי עור – תסמין זה של אלרגיה לזהב הוא נדיר יותר. התופעה מופיעה באמצעות כתמים גדולים ובולטים על העור, אשר עשויים להיות מקומיים או להתפשט על פני כל הגוף. אם הכתמים קלים, הם עשויים להיות מטופלים באמצעות תרופות מרשם. במקרים חמורים יותר, נדרש טיפול רפואי מורכב יותר.

מה גורם לאלרגיה?

בדומה לאלרגיות אחרות, תגובה אלרגית לזהב עלולה לכאורה להתפתח כרעם ביום בהיר, ואפילו שנים לאחר החשיפה הראשונה של אדם למגע זהב על עורו.

ברגע שהאלרגיה מופעלת, היא עלולה להימשך לכל החיים. היא עלולה להתרחש באופן פתאומי משום שמלחים מסוימים נוטים לעלות על פני השטח, או בשל שחיקת ציפוי המגן של התכשיט, או בעת ענידת תכשיט בעל שיעורי קראט גבוהים.

התופעה נפוצה יותר בקרב מבוגרים. מסיבה זו, יתכן שאדם יענוד תכשיט במשך עשרים שנים, ופתאום יתחיל לסבול מבעיות.

אלרגיות לזהב הן בעצם תגובת העור לחומר המצוי בתכשיטים. זיעה עלולה לגרום אף היא לפריחה באזור התכשיט והיא מביאה עימה את שאר התסמינים.

סיכונים

אם התגובה האלרגית לזהב חמורה, עלול להיגרם מצב של נפיחות ופריחה חמורה במקום בו מונח התכשיט.

הפריחה תכיל לעיתים קרובות שלפוחיות נוזליות אשר יתפרצו ויתפשטו אם האדם יגרד את האזור. אקזמה היא תוצאה אפשרית אחרת של אלרגיה לזהב.

טיפול באלרגיה לזהב

הרופא ימליץ ככל הנראה להסיר את התכשיט ולהניח לפריחה להתרפא. קרם קורטיזון מטפל באלרגיה או שניתן להשתמש בכל קרם אשר אמור להקל על תסמיני הגירוד העזים. נטילת היסטמין שאינו גורם לתופעות לוואי של נמנום מומלץ אף הוא על ידי הרופאים כהקלה על תסמיני הגירוד.

כיצד ניתן להימנע?

אנטיביוטיקה, קרמים ותרופות מרשם עשויות לשמש לטיפול בתסמינים הקשורים לתגובה אלרגית לזהב, למרות שטיפול מניעה חשוב אף הוא.

יש להקפיד על ניקיון התכשיט באופן קבוע, ולנקוט אמצעי זהירות בעת רכישתו. בשל העלות הגבוהה של הזהב, קיימים יצרנים אשר מצפים את הזהב במתכת לבנה הנקראת רודיום. פעולה זו מותרת על פי החוק, אך חומר זה נוטה להישחק במהירות ולהפוך לחלודה.

לכן, אם קיים ספק בטוהר החומר ממנו עשוי התכשיט, מומלץ להביאו לבדיקה חינמית במכון התקנים. מומלץ אף לבקש מיצרן התכשיטים או מהמעצב הפרטי חשבונית המפרטת את סוג התכשיט, דרגת הטוהר שלו ומשקלו, כך שניתן יהיה לדעת אל מי לפנות אם התכשיט יגרום לבעיות.

אלרגיה לזהב
אתר המרכז לאלרגיות הוקם במטרה להעניק לגולשים אפשרות ללמוד ולמצוא תשובות לכל מה שקשור לאלרגיות- מידע על אבחון, טיפול והתמודדות עם כל סוגי האלרגיות.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן