אלרגיה לאבוקדו – מהגורמים ועד לטיפול

אלרגיה לאבוקדוכולם יודעים שיש כזה דבר אלרגיה לחלב, אלרגיה לחיטה, לסויה, לאגוזים, לבוטנים, לפירות, אבל לא כולם יודעים שיכולה להיות אלרגיה גם לאבוקדו. לא מעט אנשים מופתעים שיכולה להיות אלרגיה לאבוקדו, אבל עובדה – היא קיימת, אם כי אינה נפוצה.

איך מזהים אלרגיה לאבוקדו

כאשר אדם אלרגי לאבוקדו, גופו יפתח תגובה אלרגית לאחר אכילת הפרי או אפילו מגע עימו. התגובות יופיעו בדרך כלל תוך מספר דקות ועד מספר שעות ויכללו תסמינים אופייניים לאלרגיה כגון פריחה, עקצוץ, גירוד, אדמומיות באזור הפה, התנפחות, חולשה וקור. תסמינים נוספים היכולים להופיע הינם הקאות, בחילות, שלשולים, כאבי בטן, קוצר נשימה, הרגשה כללית רעה וירידה בלחץ הדם.

אנשים מסוימים עלולים לפתח תגובה אלרגית קיצונית לאבוקדו המכונה שוק אנפילקטי. זהו מצב מסוכן העלול לגרום לחסימת דרכי הנשימה, איבוד הכרה ואף מוות. עם זאת, מדובר במצבים שאינם שכיחים ורוב התגובות האלרגיות הינן קלות. עם זאת יש לשים לב אצל תינוקות המקיאים בעקבות אכילת אבוקדו שלא יתייבשו וחשוב לתת להם הרבה נוזלים ולהפנותם למיון אם המצב לא משתפר.

כיצד נגרמת אלרגיה לאבוקדו

המערכת החיסונית אמורה להגן עלינו מפני גורמים זרים ולעורר בגוף תגובות נגד אותם גורמים. לעיתים היא מזהה בטעות חומרים תקינים הנכנסים לגופנו כגורמים עוינים ומעוררת בגוף תגובת נגד אליהם. זה מה שקורה באלרגיה למזון.

המערכת החיסונית מזהה את מרכיבי המזון הספציפי כגורם זר וגורמת לייצור נוגדנים הנקראים lgE נגד אותם מרכיבים. בכל מפגש של הגוף עם אותם רכיבי מזון, ובמקרה שלנו עם אבוקדו, אותם נוגדנים נכנסים לפעולה וגורמים לשחרור היסטמינים בכמות מוגברת.

מעניין שישנם אנשים שלאחר שנים של אכילת אבוקדו ללא תגובה אלרגית מגלים לפתע שהאבוקדו החל לגרום להם לתגובות אלרגיות ושהם רגישים אליו. הסיבה לכך היא ככל הנראה שהנוגדנים לאבוקדו אינם מולדים, אלא נוצרים לאחר חשיפה אחת או מספר חשיפות לפרי, כך שהאלרגיה בהחלט יכולה להתפתח עם השנים.

אבחון אלרגיה לאבוקדו

אבחון מקצועי של אלרגיה לאבוקדו ייעשה בעקבות דיווח המטופל ובאמצעות טסט עורי או בדיקת דם. בטסט עורי מחדירים לעור כמות קטנה של חומר אלרגני או מספר חומרים אלרגנים נפוצים ובודקים אם מתפתחת תגובה אלרגית. בבדיקת דם בודקים הימצאות נוגדנים מסוג lgE הספציפיים לאבוקדו.

עם זאת, אין חובה לעשות בדיקה מקצועית לאבחון אלרגיה לאבוקדו. מכיוון שהאבוקדו אינו מרכיב מהותי או נפוץ מאוד בתפריט היומיומי ניתן פשוט לוותר עליו במקרה של חשד לאלרגיה.     

טיפול באלרגיה

בדרך כלל אלרגיה היא מצב כרוני ואינה חולפת עם השנים, לא ניתן לרפא אותה אלא רק למנוע את התסמינים שלה על ידי הימנעות מאכילת האבוקדו ומכל מגע עימו. לעיתים אלרגיה לאבוקדו המופיעה אצל תינוקות חולפת לאחר מספר שנים אך לא תמיד.

למרבה המזל האבוקדו אינו מרכיב נפוץ במאכלים אחרים למעט סלט וכריכים מוכנים, זאת בניגוד למזונות אלרגניים אחרים כגון בוטנים, חלב, שומשום, פירות טרופיים וכדומה. מסיבה זו קל להימנע ממנו. אם בכל זאת נוצר מגע עם הפרי והתעוררה תגובה אלרגית קלה אין צורך לטפל בה וניתן לחכות שהיא תחלוף תוך מספר שעות או ימים אחדים. מומלץ לנוח ולהרבות בשתייה במקרים של ירידה בלחץ הדם, חולשה, שלשולים והקאות.

תגובה אלרגית קיצונית עלולה לסכן חיים ומצריכה טיפול רפואי מיידי. הטיפול ייעשה באמצעות זריקת אדרנלין להעלאת לחץ הדם והרחבת דרכי הנשימה. כמו כן יש לתת אנטי היסטמינים שמטרתם להפחית ולהפסיק את התגובה האלרגית הנוצרת על ידי ההיסטמינים.

אלרגיה לאבוקדו
אתר המרכז לאלרגיות הוקם במטרה להעניק לגולשים אפשרות ללמוד ולמצוא תשובות לכל מה שקשור לאלרגיות- מידע על אבחון, טיפול והתמודדות עם כל סוגי האלרגיות.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן