אלרגיה לאפרסק

אלרגיה לאפרסקהאפרסק מככב בארצנו בעונת הקיץ לצד פירות נוספים כגון אבטיח, שזיף וענבים. עם זאת, ניתן למצוא אותו לאורך השנה בצורות שונות כגון גלידות, קרטיבים, מעדני פירות, עוגות, פאי, מיצים, חטיפים ואף כפרי מיובש.

הוא אמנם טעים ומתוק, אולם יש לדעת שהוא עשוי לעורר תגובה אלרגית אצל אנשים מסוימים. אלרגיה לאפרסק, בדומה לאלרגיה לשאר המזונות, נגרמת כתוצאה מייצור נוגדנים מסוג lgE לחלבוני הפרי על ידי מערכת החיסון.

האפרסק הינו אחד האלרגניים הידועים בפירות. תגובה אלרגית לאפרסק תופיע לאחר אכילת הפרי או אפילו לאחר מגע עם הפרי או הקליפה שלו. האלרגיה לאפרסק נפוצה בגילאי הנעורים ובמבוגרים עד גיל ארבעים, אך יכולה להופיע גם אצל תינוקות.

כאשר אחד ההורים אלרגי לאפרסק יש סיכוי סביר שגם ילדיו יהיו אלרגיים לפרי. לעיתים האלרגיה לאפרסק מופיעה אצל תינוקות אך נעלמת לאחר מספר שנים.

בכל מקרה, כאשר חושפים תינוקות לראשונה לאפרסק ובכלל לפירות יש להפריד ביניהם לבין מאכלים אחרים ולשים לב אם לא מתפתחת תגובה אלרגית. בדרך כלל אלרגיה לאפרסק אינה מהווה סכנה ממשית והתגובה האלרגית יחסית קלה. עם זאת ייתכנו מקרים קשים יותר כמו צניחה בלחץ הדם וקשיי נשימה משמעותיים.

תסמינים

התסמינים הקלאסיים באלרגיה לאפרסק הם גירויים בעור, פריחה, גירוד, אדמומיות, צריבה בפה ועיניים דומעות. תסמינים נוספים היכולים להופיע הם נפיחות, כאבי בטן, קשיי נשימה, נפיחות בשפתיים, ראייה מטושטשת, בחילות, הקאות, שלשולים, נזלת, תחושת מחנק, שיעול, חולשה, כתמים אדומים על העור, בצקת, חום, ירידה בלחץ הדם, עוויתות, רעידות ואף התעלפות ואובדן הכרה במקרים קיצוניים.

על פי רוב התגובה האלרגית מתחילה להופיע תוך מספר דקות עד שעתיים וחולפת מאליה לאחר מספר שעות או ימים.

אבחון

בדומה לאלרגיה לפירות אחרים, הדרך הפשוטה ביותר לאבחן אלרגיה לאפרסק היא לראות את תגובת הגוף לפרי. כאשר מתפתחת תגובה אלרגית חריפה לאחר אכילת אפרסק או מגע עימו, ובפרט אם זה קורה יותר מפעם אחת, קרוב לוודאי שקיימת אלרגיה לאפרסק ומומלץ לפנות לרופא.

במקרה של אלרגיה לאפרסק קל לאבחן אותה מכיוון שבדרך כלל הפרי נאכל לעיתים רחוקות והוא נאכל בנפרד ממאכלים אחרים כך שניתן בקלות לקשר בין הפרי לתגובה האלרגית, מה שקשה הרבה יותר באלרגיות אחרות למזון כגון חלב וחיטה.

אפשרות נוספת נפוצה לאבחון אלרגיה היא באמצעות טסט עורי שבו מחדירים לעור מספר דגימות של אלרגנים נפוצים ובודקים האם מתעוררת תגובה אלרגית.

טיפול

לאחר שאדם אובחן כאלרגי לאפרסק עליו להימנע מכל מגע עם הפרי ובוודאי מאכילתו. עם זאת, לעיתים בכל זאת נוצר בטעות מגע עם הפרי או שהאלרגיה לאפרסק לא הייתה ידועה והאדם אכל מהפרי וקיבל תגובה אלרגית. במקרה זה הטיפול תלוי בסוג התגובה.

על פי רוב אין מדובר במצב מסכן חיים והתסמינים חולפים מאליהם לאחר מספר שעות או ימים. כאשר מופיעים תסמינים קשים כמו עוויתות, ירידה חדה בלחץ הדם (עשויה להתבטא בחולשה פתאומית, סחרחורת או התעלפות) וקשיי נשימה משמעותיים, יש לפנות בדחיפות לטיפול רפואי.

אצל תינוקות, בכל מקרה של חשד לאלרגיה או תופעות יוצאות דופן כמו פריחה ושיעול ממושך יש לפנות לרופא. יש לדעת שבמקרה של אלרגיה גם חשיפה לכמות מזערית של פרי (לדוגמה במעדן או גלידה המכילים רכיבי פרי) או נגיעה בפירות אחרים שנגעו באפרסק עשויה להוביל לתגובה אלרגית. כאמור, רוב התסמינים חולפים כעבור זמן קצר, אך פריחה וגירודים בעור עשויים להימשך מספר ימים. ניתן להקל על העור באמצעות תכשירים שונים כגון פניסטיל ג'ל.

אלרגיה לאפרסק
אתר המרכז לאלרגיות הוקם במטרה להעניק לגולשים אפשרות ללמוד ולמצוא תשובות לכל מה שקשור לאלרגיות- מידע על אבחון, טיפול והתמודדות עם כל סוגי האלרגיות.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן