אלרגיה לבושם

תופעת האלרגיה היא תופעה מוכרת בעולם כולו. ישנם חומרים מסוימים שכאשר אדם בא איתם במגע או אפילו מריח אותם הוא מפתח תגובה אלרגית.

התגובה האלרגית יכולה להשתנות בחומרתה ולנוע מאף נוזל ועד חנק ואפילו מוות. לא ניתן לחזות מראש את חומרת התגובה האלרגית שתהיה לאדם כלשהו, ולכן חשוב מאוד שאדם שחושד שהוא סובל מאלרגיה, יפנה לרופא המשפחה שלו לצורך המשך של טיפול ומעקב.

כיצד מתפתחת אלרגיה?

מערכת החיסון של הגוף כוללת תאים וחלבונים שעברו הכשרה מיוחדת לזהות ולתקוף גורמים שהם זרים לגוף ועשויים להוות עבורו סכנה. בין הגורמים הנ"ל ניתן למנות חיידקים, וירוסים, פטריות, פרזיטים וכן חומרים מזהמים אחרים. עיקר התגובה שהגוף יוצר מתבטאת במה שאנחנו קוראים לו דלקת. הדלקת מלווה בחום, אדמומיות, כאב ונפיחות.

לעיתים, הגוף מפתח תגובת דלקת לגורמים שאינם מסכנים אותו כמו מאכלים, אבקנים של פרחים, מתכות או בשמים. תגובת דלקת זו היא למעשה האלרגיה.

האלרגיה יכולה להיות מלידה ועד מוות, אך ברוב המקרים היא מתפתחת מתישהו במהלך החיים. לא ברור מה גורם לה להתפתח ולעיתים היא יכולה לחלוף מעצמה או להחמיר.

הביטויים השכיחים ביותר של אלרגיה הם: עיניים דומעות, נזלת, אודם, תחושת גירוד, עיטוש וגודש באף. במקרים חמורים של אלרגיה יכולה להיות התנפחות ובצקת של הלשון, בית הבליעה וקנה הנשימה שיכולים לגרום במצבים קיצוניים לחנק ואף למוות.

אלרגיה לבושם

מרבית האלרגיות שאנו מכירים הן אלרגיות למזון או לפריחות של צמחים או עצים. יחד עם זאת, לחדרי המיון ורופאי המשפחה מגיעים לא אחת אנשים שסובלים מתסמינים אלרגיים כתוצאה מחשיפה לבושם.

הבושם הוא תערובת של חומרי ריח ואלכוהול שמקורה לרוב בפרחים וצמחים, אך לעיתים גם בבעלי חיים. בעבר הבושם נועד בכדי להסוות ריחות לא נעימים בזמנים בהם מקלחות לא היו דבר שבשגרה. כיום ריחו הטוב של הבושם מעורר אסוציאציות של ניקיון ומשיכה מינית.

הבושם נחשב לאחד משלושת החומרים המעוררים תגובה אלרגית בעור בשכיחות הגבוהה ביותר בעולם. כ-2% מהאוכלוסייה סובלים מאלרגיה לבושם ועד כ-10% סבלו לפחות פעם אחת בחייהם מתגובה עורית לאחר שהתיזו על עורם בושם.

מעולם לא בוצעו בארץ מחקרים רחבי היקף כדי לדעת כמה מאיתנו סובלים מאלרגיה לבושם, אולם נהוג לחשוב שמדובר על 2-10% מאוכלוסיית מדינת ישראל. בנוסף, נשים סובלות מאלרגיה לבושם בשכיחות גבוהה יותר מאשר גברים.

תסמינים ואבחון

חומרי בושם נמצאים לא רק בבשמים אלא גם בדאודורנטים, שמפו, קרמים שונים ואבקות כביסה, וחשוב לקחת עובדה זו לתשומת הלב. הביטוי הנפוץ ביותר של אלרגיה לבושם הוא הופעה של אדמומיות באזור בו הבושם נגע. לרוב מדובר על אזור הצוואר, פרק כף היד וכן אזור בית השחי. האדמומיות יכולה להיות מלווה בתחושה של גרד ולעיתים אפילו בפריחה.

במידה והופיעו אצלכם תסמינים המזכירים אלרגיה עליכם לפנות לרופא המשפחה. זה יפנה אתכם לאלרגולוג– רופא המתמחה בבעיות עור שיבצע לכם תבחין אלרגיה. התבחין כולל מריחה של חומרים שונים כחשודים כמעוררי אלרגיה על העור. באזור בו נמרח החומר שגורם לאלרגיה (במקרה זה- הבושם) תתפתח לרוב אדמומיות ותגובה אלרגית קטנה.

טיפול באלרגיה לבושם

הטיפול המומלץ ביותר למקרים כאלו הוא הימנעות משימוש בחומר מעורר האלרגיה. אין זה אומר כי מעתה ואילך הינכם נידונים לחיים חסרי ריח. קיים בשוק מגוון רחב של מוצרים היפו-אלרגניים שאינם מכילים חומרי בושם הידועים כמעוררי אלרגיה. במידה והאלרגיה אינה חולפת, ניתן לטפל בה בעזרת משחות שונות או אפילו כדורים לדיכוי התגובה האלרגית במקרים חמורים יותר.

אלרגיה לבושם
אתר המרכז לאלרגיות הוקם במטרה להעניק לגולשים אפשרות ללמוד ולמצוא תשובות לכל מה שקשור לאלרגיות- מידע על אבחון, טיפול והתמודדות עם כל סוגי האלרגיות.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן