אלרגיה לבצל

אלרגיה לבצלאחד הירקות שקשה לדמיין את החיים בלעדיו הוא הבצל. הוא מככב כמעט בכל ארוחה, אם בתוך סלט, בתוך תבשיל, מרק, פשטידה או בכל צורה אחרת. עם זאת ישנם אנשים שנאלצים להימנע מהבצל בגלל אלרגיה. כן, גם לבצל קיימת אלרגיה, למרות שהיא די נדירה בניגוד לאלרגיה לחלב, בוטנים, סויה, חיטה ומאכלים אחרים.

אלרגיה לבצל יכולה להופיע בכל גיל, אולם בעוד שאצל תינוקות היא עשויה לחלוף עד גיל חמש, כאשר היא מתגלה מאוחר יותר דינה להישאר לנצח.

לעיתים האלרגיה לבצל מופיעה רק בצורתו החיה של הבצל ולא כאשר הוא מבושל, מטוגן וכדומה, אבל התגובה האלרגית תמיד תופיע אפילו לאחר חשיפה לכמות מועטת של בצל. בדרך כלל אלרגיה לבצל אינה מהווה סכנה בעת החשיפה אליו והיא מתונה יותר יחסית לאלרגיות למאכלים אחרים, כגון אלרגיה לאגוזים או חלב.

תסמינים

למרות שמרבית האנשים מגיבים בעיניים דומעות ונזלת קלה כאשר הם חותכים בצל או נחשפים לריחו החריף בצורה מוגברת, זו אינה מוגדרת כאלרגיה. אלרגיה לבצל כוללת תסמינים אופייניים לאלרגיה כגון פריחה, גירוד, כאבי בטן, בחילות, שלשולים, הקאות, אדמומיות, פצעים באזור בפה, כאבי ראש, חולשה, סחרחורת ועוד. תסמינים אלו יופיעו לרוב לאחר מספר דקות או כשעה-שעתיים לאחר החשיפה לבצל ויחלפו תוך מספר שעות.

מכיוון שהבצל אינו נאכל בדרך כלל לבד אלא ביחד עם מאכלים אחרים, קשה בתחילה להאשים אותו כגורם לתגובה האלרגית. אולם אם שמים לב שהתגובות האלרגיות מופיעות באופן עקבי לאחר אכילת מאכל המכיל בצל יש לנסות לאכול את אותם מאכלים ללא הבצל למשך תקופת מה ולראות אם התגובה מופיעה.

אם בתקופה זו לא הופיעה תגובה אלרגית, יש לנסות לאכול שוב בצל ולראות את התוצאה. שיטה זו נקראת שיטת האלימינציה והיא יעילה מאוד בדרך כלל, אולם לשם אבחון מקצועי וודאי של אלרגיה לבצל יש לפנות למרפאת אלרגיה.

אבחון אלרגיה

ישנן שתי שיטות עיקריות לאבחון אלרגיה לבצל, את שתיהן עורכים במרפאה תחת השגחה רפואית:

  • השיטה הראשונה היא תבחין עור (טסט עורי) ובה מחדירים לנבדק מתחת לעור דגימות קטנות של חומרים אלרגניים נפוצים. אם קיימת אלרגיה לחומר כלשהו תופיע תוך זמן קצר תגובה אלרגית כגון התנפחות העור ואז ניתן יהיה לדעת שקיימת אלרגיה לאותו חומר. יתרונה של שיטה זו הוא שניתן באותה בדיקה לבדוק אלרגיה למספר רכיבים החשודים כגורמים לאלרגיה ולדעת בוודאות מהו הגורם או הגורמים. פעמים רבות אלרגיה לבצל מלווה באלרגיות נוספות כגון אלרגיה לחלב, לבוטנים, לקרדית האבק ועוד, שכן ישנם אנשים בעלי נטייה לאלרגיות הסובלים ממספר אלרגיות בו זמנית.
  • השיטה השנייה לאבחון אלרגיה היא באמצעות בדיקת דם שבה בודקים את הימצאותם של נוגדנים ספציפיים לבצל בדם. מדובר בנוגדנים מסוג lgE המיוצרים על ידי המערכת החיסונית. כאשר קיימת אלרגיה בגוף, הם גורמים לתגובה האלרגית על ידי שחרור היסטמינים בעת מפגש עם החומר האלרגני.

התמודדות עם אלרגיה לבצל

כאשר קיימת אלרגיה לבצל אין ברירה אלא להימנע מאכילתו, ממגע עימו ואפילו מהרחתו עד כמה שניתן. ההימנעות מבצל אינה פשוטה בשל היותו כה נפוץ במאכלים, אולם כל עוד מדובר באוכל שבושל באופן עצמאי או אריזות מזון סגורות זה קל יותר.

הבעיה קשה יותר כאשר אוכלים במסעדות או מתארחים אצל אנשים אחרים, שאז יש לברר היטב אילו מאכלים אינם מכילים בצל. כשיושבים במסעדה חשוב להדגיש שקיימת אלרגיה לבצל ולא להסתפק בבקשת מנה ללא בצל, משום שאז הסיכון לטעויות קטן יותר.

אלרגיה לבצל
אתר המרכז לאלרגיות הוקם במטרה להעניק לגולשים אפשרות ללמוד ולמצוא תשובות לכל מה שקשור לאלרגיות- מידע על אבחון, טיפול והתמודדות עם כל סוגי האלרגיות.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן