אלרגיה לגלוטן – צליאק

 אלרגיה לגלוטן, או מחלת הצליאק, היא אלרגיה אשר פוגעת ברכיבים הבסיסיים ביותר הקיימים בדיאטה. הגלוטן מצוי בלחם, עוגות ועוגיות, פיתות ולחמניות ומיני מאפים אחרים אשר עשויים מחיטה ושמרים.

הפגיעה במגוון המאכלים המותרים לאכילה נחשבת פעמים רבות לפגיעה באיכות החיים. השלמת מזונות אלה ומציאת תחליפים היא קשה, אולם אפשרית. כיום ישנם מגוון מאכלים מיוחדים אשר מיועדים לאלרגיים לגלוטן ונמכרים ברשתות השיווק השונות.

מכיוון שקשת התסמינים היא כה גדולה, והלחם והחיטה תופסים מרכיב עיקרי כל כך בקשת מזונות, אבחון אלרגיה זו, אינו ברור תמיד. גם כאשר התסמינים מופיעים, האבחנה המבדלת בין שלל המחלות האפשריות תהיה רבה ותיעשה על פי רוב, על דרך השלילה.

אלרגיה זו נפוצה בקרב בוגרים, מכיוון שהיא יכולה  להופיע אחרי שנים רבות לחשיפה, עם זאת היא מאובחנת לרוב מתחת לגיל 3 או מעל גיל 30.

הסברה טוענת כי ככל שהחשיפה לחיטה תיעשה בגיל מוקדם יחסית ולפרק זמן ארוך, כך הסיכוי לפתח רגישות גדולה יותר. נטורופתיים רבים טוענים, כי גוף האדם אינו נועד על מנת לעכל חיטה, ולכן הסיכוי לפתח אלרגיה לחיטה, עקב החשיפה לה, הוא גדול.

מאפייני הגלוטן

בעקבות החשיפה לגלוטן, תוקפת המערכת החיסונית את רקמת ורירית המעי ומורידה את ספיגת הויטמינים והמינרלים עקב הקטנת שטח הפנים של המעי. תאי T  הם התאים אשר ישפעלו את תגובתה של מערכת החיסון. הורדת התנגודת וכושר הספיגה הוא זה אשר יוצר את התסמינים השונים האופייניים. להתפרצות אלרגיה זו אין סיבה ידועה, וככל הנראה היא קורית על רקע גנטי וסיפור משפחתי.

בביופסיה של רירית המעי הדק או בדיקות חודרניות, יהיה אפשר לראות דלקת של רירית המעי והשטחתה. המזון, אשר אינו נספג, מותסס על ידי חיידקי המעי, הגורמים לנפיחות ובעיות עיכול שונות. האבחון הדפיניטיבי, לרוב, יהיה על סמך בדיקת דם אשר תבדוק את הנוגדנים הספציפיים הידועים בצליאק. לפעמים הרגישות לגלוטן הינה אלרגיה לגלוטן בלבד, ללא התסמינים של מחלת הצליאק.

אלרגיה לגלוטן – תסמינים

התסמינים הראשוניים של האלרגיה יכולים להתבטא בהפרעות עיכול, בטן נפוחה, גזים ושלשולים, כמו גם אנמיה, הידלדלות העצם, עייפות או פריחה עורית. התסמינים יופיעו בדרגות חומרה שונות, ויכולים לכלול אף הפרעות אשר לא קשורות למערכת העיכול, כמו למשל הפרעות קשב וריכוז, דופק גבוה או התפתחות קנדידה במעיים.

דרגת החומרה הקשה ביותר לאלרגיה לגלוטן יכולה להגיע לאיבוד הכרה ועד מוות כתוצאה משוק אנפילקטי. תסמיני המחלה רבים ויכולים להכיל כל אחת מהמערכות בגוף: קושי בכניסה להריון כתוצאה מהפרעות קרישה, או בעיות פוריות אצל גברים, הפרעות התפתחות אשר תאפיין ילדים בעיקר, הפרעות תחושה, אי יציבות, פרכוסים כחלק מהפרעות במערכת העצבים המרכזית, כאבי פרקים או נשירת שיער.

הטיפול באלרגיה לגלוטן

הטיפול באלרגיה זו יכלול הימנעות גמורה מקמח וחיטה. כחלק מהטיפול, על האדם האלרגי לקבל ייעוץ והכוונה בנושא התזונתי. ייעוץ זה צריך לתת לאדם כלים להתמודד עם אלרגיה קשה זו, בדמות מאכלים משלימים או אלטרנטיביים, כמו למשל מאכלים צמחוניים מגוונים, פריכיות אורז ואף לחם שיפון.

כמו כן, על האדם לשנות את הרגלי הצריכה והבישול. הוא צריך להתרגל לחוקים חדשים במטבח, פעולה, אשר מתגלה כלא פשוטה. היענות נמוכה לדיאטה החדשה והמשך אכילת גלוטן עלולים לסכן את האדם ולגרום להרעת התסמינים ולהמשכיותם. על האדם להבין כי הטיפול צריך להימשך למשך כל חייו.

ראו גם:

תכנית דה-סנסטיזציה לילדים הסובלים מאלרגיות – איך היא עובדת? והאם היא יעילה?

אתר המרכז לאלרגיות הוקם במטרה להעניק לגולשים אפשרות ללמוד ולמצוא תשובות לכל מה שקשור לאלרגיות- מידע על אבחון, טיפול והתמודדות עם כל סוגי האלרגיות.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן