אלרגיה לגלולות – גורמים ותסמינים

"ילדים זה שמחה, ילדים זה ברכה". המשפט הנ"ל לקוח משיר שרבים מזדהים איתו אבל כולנו יכולים להודות בכך שילדים, עם כל האהבה אליהם, לא תמידאלרגיה לגלולות מתאימים בשלבים מסוימים בחיינו. במקביל לרצון שלנו לדחות בכמה שנים את הגעת הילדים לעולם, לא היינו רוצים לוותר על החדווה שבקיום יחסי מין- זה מחזק את הזוגיות, שומר על התשוקה ומעל לכל- מהנה.

עם השנים פותחו סוגים שונים של אמצעי מניעה, אך הבשורה האמיתית בנוגע לאמצעי המניעה הגיעה בשנות השישים בהן החלה להיות משווקת לקהל הרחב הגלולה למניעת הריון. הגלולה הייתה אמצעי המניעה הראשון שנתן את השליטה על כניסה להריון בידי הנשים, ופתח דלת חדשה בכל מה שקשור לשחרור האישה.

עם השנים הגלולות עברו מספר שדרוגים שהפחיתו את תופעות הלוואי שהיו להן, אך שדרוגים אלה עדיין לא העלימו את כל תופעות הלוואי. קיים אחוז מסוים מהנשים אשר סובלות מאלרגיה לגלולות למניעת הריון, חלקן אף בצורה חמורה שאינה מאפשרת להן להשתמש באמצעי הגנה זה.

הרכב הגלולות ופעילותן

הגלולות מהדורות השונים מכילות מינונים שונים של אסטרוגן ופרוגסטרון. ככל שהגלולה היא מדור חדש יותר, המינונים הם נמוכים יותר וכך תופעות הלוואי של הגלולה הן קטנות ופחות משמעותיות. ההורמונים המצויים בגלולה עוזרים לשמור על גודל קבוע של רירית רחם. בצורה זו, שלא כמו במחזור החודשי התקין, הרירית אינה יכולה להתעבות. התעבות הרירית היא חיונית לצורך קליטת הריון ברחם ולכן, אם אין רירית מעובה, אין אפשרות להיכנס להריון.

בנוסף, ההורמונים מונעים הבשלה של זקיק המכיל ביצית בשחלות, כך שלמעשה לא מתרחש בכלל ביוץ באישה שנוטלת גלולות.

המקובל הוא ליטול גלולה אחת ליום במשך 21 ימים רצופים ואז לעשות הפסקה של שבוע. במהלך שבוע ההפסקה מופיע דימום, שהוא למעשה רירית הרחם שהתקלפה בגלל שאין הורמונים שמחזיקים אותה במקומה. קיימת גם אפשרות לקחת מספר חפיסות ברצף. מחקרים הראו כי אין סכנה מיוחדת בצורת נטילה זו, אולם רצוי לוודא את הנושא אינדיבידואלית מול רופא הנשים המטפל.

איך ולמה מתרחשת אלרגיה לגלולות?

אחת מתופעות הלוואי השכיחות של הגלולות למניעת הריון היא קרישיות יתר של הדם. קרישיות יתר יכולה להוות סכנת חיים ולכן על כל מי שרוצה להשתמש בגלולות כאמצעי מניעה, לעבור בדיקה לגילוי קרישיות יתר. כמו כן- מסוכן מאוד לעשן בזמן נטילה של גלולות, שכן העישון מגביר מאוד את הסיכוי לקרישיות יתר.

פרט לקרישיות יתר, תופעה אחרת שעשויה להופיע בשכיחות נמוכה יותר בנשים הנוטלות גלולות היא אלרגיה. אלרגיה היא תגובה מוגזמת ובלתי צפויה של מערכת החיסון של הגוף כנגד חומר שלא אמור לעורר את התגובה שלה באופן טבעי. החומר מעורר האלרגיה מכונה "אלרגן" והוא יכול להיות כל חומר שהוא- החל מאלרגיה לאבק ועד למתכות ואפילו מים.

התגובה האלרגית כתוצאה מנטילת גלולות יכולה להיות למספר מרכיבים בגלולה כמו ההורמונים הנמצאים בה, בייחוד אם מדובר בגלולות מהסוג הישן בהן ההורמונים הם במינון גבוה, בנוסף יכולה להתעורר תגובה אלרגית לחומרים בלתי פעילים הנמצאים בגלולה ומשמשים כחומרי מילוי או ציפוי.

התסמינים האופייניים לאלרגיה לגלולות הם בעיקר גודש באף ולעיתים גם רגישות לשמש המתבטאת בהופעה של כתמים על העור, ובייחוד על עור הפנים. הכתמים על עור הפנים אינם בהכרח קשורים לתגובה אלרגית ויכולים להופיע גם ללא נוכחות של אלרגיה. ביטויים נוספים של האלרגיה יכולים להיות פריחה עורית, ובמקרים קיצוניים- קוצר נשימה.

בכל מקרה של הופעת תסמינים חריגים לאחר נטילת גלולות יש לפנות לייעוץ אצל הרופא. אם לאחר בדיקת אלרגיה יתברר כי האלרגיה היא אכן לאחד או יותר ממרכיבי הגלולה, ניתן לשקול שימוש באמצעי מניעה הורמונאלי אחר כמו מדבקה עורית המשחררת את ההורמונים, או התקן תוך רחמי הורמונאלי. כמובן שתמיד אפשר להשתמש באמצעי המניעה הוותיק- קונדום.

אם האלרגיה איננה חמורה והאישה מתעקשת להמשיך ולהשתמש בגלולות, ניתן לשקול שימוש באנטי- היסטמינים כתרופה.

אולי יעניין אותך גם:

אחד הסיכונים לביצוע הפלה – אלרגיה לחומר המרדים. חשוב לדעת

אלרגיות המופיעות בזמן ההריון

אתר המרכז לאלרגיות הוקם במטרה להעניק לגולשים אפשרות ללמוד ולמצוא תשובות לכל מה שקשור לאלרגיות- מידע על אבחון, טיפול והתמודדות עם כל סוגי האלרגיות.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן