אלרגיה למוצרי חלב

אלרגיה למוצרי חלב יכולה להתחלק לכמה קבוצות על פי מקור הבעיה: אי סבילות לחלב פרה, אלרגיה למוצרי חלב או תגובה אימונולוגית אחרת.

תגובות אלו והשלכותיהן על האדם היא שונה מהותית וקלינית. אלרגיה לחלב ולמוצריו שכיחה מאד בישראל, ומתגלית בדרך כלל בקרב ילדים ואף תינוקות. גם תינוקות יונקים, שאימם אוכלת מוצרי חלב, יכולים להיחשף לחלב פרה כבר ביניקה.

דווקא בישראל, בה ארוחות חלביות נפוצות במוסדות החינוך, האיסור לאכול מאכלים נפוצים או מאכלי חגים לפעמים מקשה על התנהלות הילדים בחיי היום יום. ההצעה לילדים אלה היא להסתפק בתחליפים הקיימים בשוק.

אבחון האלרגיה

אבחון אלרגיה למוצרי חלב, יעשה על פי רוב באמצעות מבחני עור. במקרים מסוימים אפשר להיעזר באבחון גם בבדיקת דם לגילוי סימני אלרגיה.

האבחון שבין אלרגיה לחלב ובין אי סבילות ללקטוז היא מהותית וחשובה ביותר להמשך הטיפול התזונתי וההמלצות לטווח הארוך. התסמין הראשון אצל תינוקות אלרגיים לחלב יכול להיות יריקת החלב וסירוב לשתות. אצל מבוגרים הסימן הראשון יכול להופיע כעקצוץ אשר ירגישו על קצה הלשון.

אי סבילות לקטוז

מקור אי סבילות ללקטוז נעוץ באי קיומו של אנזים הלקטז, אשר אמור לפרק את סוכר החלב, הקרוי לקטוז. הלקטוז הוא הפחמימה היחידה אשר נמצאת בחלב ורק בו. האנזים יכול להיות חסר באופן מלא או חלקי, והלקטוז אשר נשאר במערכת העיכול בצורתו הלא מפורקת, עלול לגרום לתופעות כמו כאבי בטן, גזים, שלשולים והקאות, פריחה בעור ועוד.

מצב זה גורם לחוסר נוחות במערכת העיכול ובכלל, אך אינו מהווה סכנת חיים. לרוב, אנשים אלה ימנעו מכל מוצר המכיל חלב או ממוצרים אחדים אשר גורמים להם לתופעות אלה, או שהם יצרכו מוצרים מופחתי לקטוז הקיימים בשוק.

הגורמים לחסר באנזים יכולות להיות מולדות,  או נרכשות כמו במצבים לאחר מחלת מעיים, או מרמת פעילות נמוכה של האנזים אשר נפוץ במיוחד בגיל המבוגר.

הסטטיסטיקה מדברת על כך ש- 70% מהישראלים סובלים מאי סבילות לחלב בדרגה זו או אחרת. האבחון למצב זה יהיה הוצאת החלב וכל המוצרים הנלווים מהדיאטה, ובדיקת ההשפעה על הרגשת האדם ונוחיותו. בדרך כלל, אנשים אלה יוכלו להמשיך לצרוך חלב, אם ירצו, אולם בכמות קטנה.

אלרגיה לחלב

מקור האלרגיה לחלב הינו בתגובה חיסונית כנגד חלבוני החלב. תופעה זו יכולה להיות מסוכנת ולהביא עד כדי מצבי חנק ואף מוות. יש הסוברים כי הגורם לאלרגיה לחלב ומוצריו נעוץ בכך שחושפים תינוקות רכים לחלב פרה. תסמיני האלרגיה יהיו דרמטיים וקיצוניים יותר מאלה אשר מופיעים באי סבילות לחלב ויכולים להיות אסטמה, קשיי נשימה, בצקות ונפיחויות ועד הלם.

תסמינים אלה יהיו בדרגות חומרה שונות וספציפיות לאדם או לילד על פי התגובה החיסונית שלו והכמות שנאכלה. תופעות אלו יכולות להופיע באופן מיידי עם החשיפה לחלב או למוצריו ועד 24 שעות. ההבראה מהפגיעה במעי יכולה להימשך אף כמה חודשים לאחר האכילה הראשונית.

האנשים אשר מגלים אלרגיה למוצרי חלב, יצטרכו להפסיק לגמרי את צריכת מוצרי החלב ולהחליף את הדיאטה שלהם בתחליפים אחרים אשר יהיו נסבלים יותר על ידי מערכת העיכול. האיסורים הדיאטטיים במצב זה יהיו קפדניים יותר ויצטרכו השגחה צמודה יותר על מנת לוודא כי המזון לא מכיל שאריות חלב.

פעמים רבות, אבחנה זו של אלרגיה לחלב, אשר נעשית בתינוקות, חולפת מאליה עד גיל שלוש. עובדה זו מוערכת אצל 70% מהתינוקות אשר אובחנו כסובלים מאלרגיה לחלב. את חומרת האלרגיה אצל תינוקות אפשר לבדוק בתנאי מעבדה

אתר המרכז לאלרגיות הוקם במטרה להעניק לגולשים אפשרות ללמוד ולמצוא תשובות לכל מה שקשור לאלרגיות- מידע על אבחון, טיפול והתמודדות עם כל סוגי האלרגיות.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן