אלרגיה לסויה

אלרגיה לסויה הינה אלרגיה מיוחדת הנמצאת בתוך קבוצת האלרגיה למזון. האלרגיה יכולה להיות מאובחנת בכל גיל, אך לרוב היא מאובחנת בקרב תינוקות צעירים. נדירים המקרים בהם מבוגר יהיה אלרגי לסויה.

כאשר היא מאובחנת אצל ילדים קטנים, יש לחזור על התבחין על מנת לגלות האם נעלמו תסמיני האלרגיה, מכיוון שידוע כי אלרגיה למזון יכולה לעבור אצל ילדים עד גיל 6.

בדרך כלל ההמלצה היא להימנע מסויה ומשמן סויה. שמן הסויה אינו האלרגן עצמו, אך מכיוון שעלולים להיות בו חלבוני סויה, הוא אסור לאכילה.

אצל ילדים, לרוב, האלרגיה למזון תלויה בבשלות המעי ובדרגת החשיפה למרכיב האלרגני. ככל שהחשיפה אליו תהיה בגיל צעיר יותר, כך יתפתחו יותר נוגדנים מסוג IgE. אלרגיה זו הינה מסוכנת ועלולה להוות איום על החיים, אם כי מקרי המוות הינם נדירים.

אבחון אלרגיה לסויה נעשה באמצעות בדיקת דם לגילוי נוגדנים, או על פי תסמינים קליניים אצל אלרגולוג ובמרפאות אלרגיה מתמחות. על פי נתוני הסטטיסטיקה, כאחוז אחד מכלל התינוקות יגלו אלרגיה לסויה.

אלרגיה לסויה – תסמינים

כחלק מהתסמינים יופיעו בעיות בדרכי עיכול כמו למשל שלשולים, הקאות או כאבי בטן חמורים. כמו כן, האלרגיה יכולה להתבטא בהיצרות של דרכי הנשימה העליונים, שיעולים וצפצופים ופריחה עורית מקומית או מפושטת.

תסמינים מאוחרים או כרוניים יבואו לידי ביטוי בעיקר במערכת העיכול. אלרגיה זו אף עלולה להיות בעלת תסמינים חמורים יותר ולהוביל לשוק אנפילקטי ואף מוות. אם כי תסמינים אלה הם נדירים. תסמינים אלו יכולים להופיע בגיל צעיר, מכיוון שבתחליפי החלב נמצאים מרכיבי סויה מסוימים. על פי הסטטיסטיקה נראה כי אלרגיה לסויה לא קשורה בהכרח לאלרגיה לחלב פרה.

התסמינים לרוב יופיעו מיד עם אכילת הסויה או מעט אחריה, ולכן ההקשר שבין האלרגן והתגובה, פעמים רבות, הוא ברור מאד. התסמינים לאלרגיה לסויה בקרב תינוקות אשר ניזונים מתחליפי חלב יהיו בנוסף להתפתחות איטית, גם נזק לרירית המעי ואף התפתחות דלקת.

תסמינים אלה יכולים להיות דומים לתסמינים הנגרמים מאלרגיה לחלב פרה, כך שלפעמים האבחון לא מאד ברור, כמו שנדמה בתחילה. מטעמי זהירות, במקרים בהם התינוק גילה אלרגיה לחלב, לא יינתנו לו תחליפי סויה, מחשש לאלרגיה.

הטיפול באלרגיה לסויה

הטיפול באלרגיה לסויה היא מניעה מוחלטת של אכילת מוצרים הכוללים סויה או שמן סויה. מאכלים הכוללים סויה יכולים להיות חמאת בוטנים, מאכלים אפויים כמו טונה, קרקרים ודגנים שונים, מזונות מהירים כמו שניצלים ובייקון, רטבים שונים במיוחד רוטב סויה וקינוחים שונים.

כמו באלרגיות למזון אחר, גם באלרגיה לסויה, ההמלצה היא לא לאכול אוכל שאינו ממקור ידוע או שמרכיביו אינם ידועים. תווית התכולה על המזון המוכן לא תמיד כוללת את כל המידע הדרוש, ולכן יש לחפש את כל המרכיבים אשר יכולים לרמוז על חלבון הסויה הנכלל. אכילה במסעדה או במקומות זרים, צריכה להיות מפוקחת באופן צמוד וקשוח.

תמידי וכדאי להיוועץ עם תזונאית, על מנת להינע מצבי חסר ולהשלים את הדיאטה במזונות משלימים. הסויה היא חלק ממשפחת הקטניות. הינה מקור זמין לסידן ובמינון הנכון היא בריאה ביותר. מיתוסים רבים נקשרו בקשר שבין אלרגיה לחלב פרה ואלרגיה לסויה.

כאשר אלרגיה לחלב פרה נגרמת בגלל אי סבילות ללקטוז, ישנו קשר הדוק בין התופעות, אולם קשר זה לא נכון בהכרח בכל המקרים. עם זאת ידוע כי שיעור האלרגיים לחלבון הסויה נמוך הרבה יותר מאשר שיעור האלרגיים לחלב פרה. לפעמים הסובלים מאלרגיה לסויה יעדיפו טיפול על פי עקרונות הרפואה המשלימה, הסינית והיפנית.

ראו גם:
מהי אלרגיה לקינואה?

אתר המרכז לאלרגיות הוקם במטרה להעניק לגולשים אפשרות ללמוד ולמצוא תשובות לכל מה שקשור לאלרגיות- מידע על אבחון, טיפול והתמודדות עם כל סוגי האלרגיות.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן