אלרגיה לסינטומיצין

אלרגיה לסינטומיצין סינטומיצין הינה תרופה אנטיביוטית שמיוצרת באופן מלאכותי, כמרבית סוגי האנטיביוטיקה בימינו.

בדומה לתרופות ממשפחות אחרות, גם כאן עשויים לפתח חלק מהחולים המשתמשים בתרופה תסמינים שונים, חלקם אלרגיים.

במקרים מסוימים מתבררת האלרגיה כבעיה קלה, שאיננה מחייבת התייחסות של ממש. לעיתים אחרות, מדובר על תגובה רצינית וחמורה הרבה יותר, שמחייבת התייחסות רצינית.

בסקירה הבאה נספק נתונים נוספים על התרופה, נספר באילו מקרים היא יכולה לשמש כטיפול מתאים, נראה מהן תופעות הלוואי והאלרגיות האפשריות ונדון גם בתגובה הרצויה במקרה שמגלים אלרגיה או תופעת לוואי מסוג כלשהו – צפוי או בלתי צפוי.

סינטומיצין ותפקידו

סינטומיצין שהינה כאמור אנטיביוטיקה, קיימת בשימוש בעולם הרפואה כבר כמה עשרות שנים. בעבר, היה נהוג לעשות בה שימוש להתמודדות עם מגוון רחב של מחלות, כאשר מתן התרופה לחולה נועד לנטרל איומים וזיהומים שונים, תוך גופיים.

כיום, השימוש בתרופה, שמחייבת מרשם רפואי ואינה נמכרת ללא מרשם שכזה, הפך למקומי בעיקרו. דבר זה נעשה לאחר שהתברר שמתן התרופה בכמות גדולה עשוי לגרום לתופעות לוואי קשות למדי.

מלבד יכולתו לנטרל סוגים שונים של חיידקים וזיהומים נפוצים, יתרונו של הסינטומיצין, שהביא לתפוצתו הרחבה הוא קלות יצורו ומחירו הנמוך. כיום הוא משמש בעיקר בשני מצבים:

  • המצב הראשון הוא לטיפול חיצוני בעור. כאן התרופה ניתנת כמשחה למריחה מתוך מטרה להילחם בזיהומים בעור שמקורם בקטריאלי.
  • המצב השני הוא כטיפול לזיהומים ודלקות עיניים מסוגים שונים, לרבות פגיעה בקרנית ובלחמית.

לא נעים – לא נורא

השימוש בסינטומיצין עשוי להוביל לכמה תגובות שאינן רצויות. לעיתים התגובות ותופעות הלוואי או האלרגיות יהיו קלות ולא יצריכו התייחסות. לעיתים אחרות התגובות הללו יחייבו התייחסות מתאימה ומידית.

בין השפעות הלוואי הקלות והמקובלות של התרופה כתכשיר לטיפול בדלקות עיניים ניתן למצוא פגיעה זמנית באיכות הראיה, טשטוש, תחושת צריבה או יובש. מפעם לפעם ניתן לראות גם תופעה של נפיחות מקומית. לרוב, תופעות אלו הן קלות, כאמור, אולם יש להדגיש שאם תחושת האי נוחות גדולה, חשוב להפסיק את השימוש באופן מידי ולפנות לרופא.

כאשר מדובר על אלרגיה קלה שנובעת משימוש במשחת סינטומיצין למריחה על העור, לרוב יהיה מדובר על תחושת גירוד או אי נוחות קלה. במידה ומובחנת השפעה רצינית יותר, גם כאן צריך לפנות לבירור נוסף ולהתאמת משחה ממשפחת תרופות אחרת.

תופעות לוואי חמורות והטיפול בהן

חשוב לומר באופן חד משמעי – למרות שהתפתחות אלרגיה חמורה למרכיבים של תרופת הסינטומיצין איננה נפוצה, יש מקרים שההשפעות יכולות להיות קשות אם לא נוקטים בצעדים מתאימים.

בין תופעות הלוואי המשמעותיות יותר של השימוש בתרופה ניתן למצוא:

  • התפתחות חום או כאב גרון שלא אובחנו לפני השימוש בתרופה.
  • תחושה של גירוי או גירוד, שהולכים ומחמירים.
  • הופעת פריחה או החמרה במצב הדלקת גם לאחר שימוש בן מספר ימים.
  • חיוורון לא שגרתי, שנובע מפגיעה של התרופה בדם.
  • תופעה של עייפות מתמשכת, שאיננה מוכרת לפציינט.
  • דימום.
  • נפיחות משמעותית עם תחושה של אי נוחות.

כאשר מתגלות תופעות לוואי קשות או כאשר עולה חשש שמתגלה תגובה אלרגית רצינית בעקבות שימוש בתרופה, חשוב מאוד להפסיק את השימוש ולפנות באופן דחוף לרופא. לרופא חשוב לספק מידע כגון על תרופות נוספות שנמצאות בשימוש (לשלילת תגובות בין תרופתיות) והסבר על התסמינים.

לעיתים הרופא ימליץ על בדיקות שונות (למשל בדיקת דם לצורך ביצוע ספירת דם). במקביל יקבל החולה מרשם לתרופה חלופית ואם יעלה הצורך גם טיפול מתאים כנגד תופעות הלוואי השונות, על פי דרגת החומרה.

אלרגיה לסינטומיצין
אתר המרכז לאלרגיות הוקם במטרה להעניק לגולשים אפשרות ללמוד ולמצוא תשובות לכל מה שקשור לאלרגיות- מידע על אבחון, טיפול והתמודדות עם כל סוגי האלרגיות.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן