אלרגיה לשקדים

אלרגיה לשקדיםכאשר אדם אלרגי לשקדים, גם כמות קטנה עלולה לגרום לו לתגובה אלרגית. אנשים הסובלים מאלרגיה זו צריכים להיות ערניים לגבי מגוון רחב של מזונות אשר עלולים "להחביא" בתוכם שקדים. אך ברגע שיודעים מה לחפש, ניתן לבדוק את תוויות מוצרי המזון בזהירות לפני הרכישה או הצריכה.

מהי תגובה אלרגית?

מזונות הגורמים בדרך כלל לתגובות אלרגיות הם מזונות מבוססי חלבון, שהגוף מזהה בטעות כפולשים. המערכת החיסונית מגיבה באמצעות שחרור היסטמינים ונוגדנים על מנת לגרש את האלרגן מהגוף.

מזונות נפוצים המכילים שקדים

  • מוצרי מאפה כגון עוגיות, קרקרים, עוגות ולחמי דגנים.
  • ממתקים, במיוחד ממתקי שוקולד, כולל פרלינים, בקלווה, נוגט ומרציפן.
  • גלידות, קינוחים קפואים, פודינג, קפה בטעמים ושוקו חם.
  • דגנים וגרנולה.
  • צ'ילי או מרקים.
  • חטיפי אנרגיה.
  • מאכלים בינלאומיים, במיוחד במאכלים אפריקאים, אסיאתים, תאילנדים, הודים, מקסיקניים וים תיכוניים.
  • נקניק איטלקי דוגמת מורטדלה.
  • רטבים חריפים, פסטו, סלטים ורוטבי סלטים.

שקדים עשויים להיות נוכחים כ'אלרגן סמוי' במזונות מסחריים. אנשים הסובלים מאלרגיה לשקדים צריכים להימנע אף מכל סוגי האגוזים והקשיו למיניהם, אלא אם כן הסובלנות שלהם הוכחה כטובה באופן ברור באמצעות בדיקות אמינות.

גורמים לאלרגיה לשקדים

רופאים מסבירים כי אלרגיה למזון, ובכללה אלרגיה לשקדים, מתרחשת כאשר המזון האלרגני גורם לנפיחות בגרון בעת הבליעה. הנפיחות מסבכת את מיתרי הקול וחוסמת את דרכי הנשימה. כתוצאה מחסימה זו, האדם מתקשה לנשום ועלול למות ללא טיפול רפואי מיידי.

בדומה לכל האלרגיות למזון, אלרגיה לשקדים עלולה לעבור בתורשה, וסביר יותר שתופיע במהלך הנעורים אך תיעלם עם הבגרות. חשיפה חוזרת ונשנית לשקדים עלולה להגביר את האלרגיה ולהחריף את התסמינים. מה שמבדיל אלרגיה זו מאלרגיות אחרות הוא שהחומרים האלרגנים נוטים להימצא ולהסתתר במזונות רבים.

חלבונים אלרגניים הגורמים לאלרגיה לשקדים הם חלבונים יציבים לחום ועמידים לעיכול בקיבה. כתוצאה מכך, אנשים המגיבים לחלבונים אלו עלולים לחוות תגובות אלרגיות קשות, לכן חשוב מאוד להיות מודע לתגובות לחשיפה הראשונה לשקדים בקרב אנשים אלרגיים על מנת להקפיד על מניעה.

אנשים הסובלים ממחלת הצליאק, רגישות לגלוטן או אלרגיה לחיטה, סובלים בדרך כלל גם מאלרגיה לשקדים.

תסמינים של תגובה אלרגית

תגובה אלרגית לשקדים עלולה להיות קשה מאוד, היא מופיעה זמן קצר לאחר האכילה ועלולה להתבטא בחוסר יכולת פתאומי לנשום, אך בדרך כלל התסמינים קלים, והם כוללים צפצופי נשימה, גודש באף, נפיחות, עקצוץ או גירודים בפה או בלשון, שלשולים, פריחה ואפילו כוויות.

התסמינים החמורים עלולים לכלול תגובות מערכתיות קטלניות כגון התכווצויות בטן, נשימה מאומצת, בחילות והקאות ממושכות המובילות להתייבשות והלם אנפילקטי. חומרת התגובות האלרגיות תלויה בכמות החלבונים המצויה בשקדים.

כיצד מאבחנים אלרגיה לשקדים?

התגובה לאלרגיה לשקדים משתנה מאוד בין אדם לאדם, וניתן לאמוד אותה בדגימות דם. לכן, חשוב מאוד כי חולים בעלי היסטוריה של תגובה אלרגית לשקדים, יעברו אבחון מדויק.

גם בדיקות עוריות באמצעות מזון טרי נחשבות בדרך כלל לשיטת אבחון טובה ביותר על מנת לזהות אלרגיה לשקדים. ניתן לבצע בדיקות מבחנה על פי נטילת דוגמה מהתסמינים המתרחשים על העור, למרות שתגובות עוריות הן נדירות למידי.

כיצד ניתן לטפל ולהימנע?

הטיפול הרפואי המיידי הנדרש למצב חירום הוא בדרך כלל זריקת אפינפרין. הטיפול המתמשך כרוך בדרך כלל בדיאטה והימנעות ערנית מהמזונות אשר עלולים להיות מזוהים עם שקדים, חלקיקי שקדים או שמני שקדים.

הימנעות משקדים היא כמובן טיפול המפתח, אך בפועל הדבר יכול להיות מסובך, שכן לא כל המוצרים מכילים רישומי מרכיבים וחלקם עלולים להסוות את השקדים תחת שם חלופי או לא לציין אותו כלל. ניתן אף למצוא שקדים במוצרי קוסמטיקה כגון קרמים, שמפו ומרככים, ובכך לעורר תגובה עורית.

אלרגיה לשקדים
אתר המרכז לאלרגיות הוקם במטרה להעניק לגולשים אפשרות ללמוד ולמצוא תשובות לכל מה שקשור לאלרגיות- מידע על אבחון, טיפול והתמודדות עם כל סוגי האלרגיות.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן