בדיקת אלרגיה

בשנים האחרונות עלתה בצורה משמעותית התודעה בנושא האלרגיה, ואנשים רבים יותר מחליטים באופן יזום להיבדק, כאשר הם חושדים בקיומה של אלרגיה.

רשימת האלרגנים הקיימים ארוכה מאוד, וכוללת אלרגיה לאגוזים, בוטנים, חלב, ביצים, דגים, תרופות שונות כמו פניצילין ואספירין, עקיצות דבורים, אלרגיה ללטקס, פרוות בעלי חיים, קרדית אבק הבית ועוד מגוון אלרגנים שונים – כל אלה עלולים לגרום לתגובה אלרגית כלל לא נעימה.

לאחרונה התפתחה גם מודעות לסיבוכים השונים שאלרגיה עלולה לגרום, וחדשות לבקרים אנו שומעים סיפורים של מקרי אלרגיה שהסתבכו, ולכן אנשים רבים נבדקים, על מנת להישאר בטוחים ולהימנע עד כמה שאפשר מחשיפה לאלרגנים השונים.

מי צריך להיבדק?

בדיקת אלרגיה, הנעשית בדרך כלל במרפאת אלרגיה, אינה מומלצת לכל האוכלוסייה, אלא רק לאנשים החושדים בנוכחותה של אלרגיה כלשהי. לדוגמא, תינוק הסובל מפריחות חוזרות או מבוגר שסובל מנזלת חמורה בעונת האביב.

מקרה נוסף בו כדאי מאוד להידבק הוא הופעת פריחה או התנפחויות לאחר אכילת מאכל מסוים או לאחר עקיצת דבורה שנראית חמורה מהרגיל. בדיקת האלרגיה היא מאוד ממוקדת, ועל כן בדרך כלל לא מבצעים בדיקות סקר לכל האוכלוסייה, אלא רק לאנשים הנמצאים בסיכון.

בדיקת אלרגיה – איך היא מתבצעת?

בדיקת האלרגיה נעשית בדרך כלל בשיטת "ניסוי וטעייה" – מכניסים לגוף את האלרגן בצורה מבוקרת ובודקים את התגובה. במקרים חריגים ניתן גם לבדוק לאחר תגובה אלרגית קשה את מקורה, אך בדרך כלל מסתמכים על היסטוריה, סיפור מקרה ובדיקה ספציפית.

בדיקת תבחיני עור לאלרגיה

בדיקת האלרגיה שנקראת גם בדיקת תבחיני עור לאלרגיה מבוצעת באופן פשוט ביותר – מזריקים את האלרגן אל מתחת לעור ובודקים האם נוצרת באזור תגובה אלרגית. אם לא קיימת רגישות לחומר שהוזרק, לא מתפתחת תגובה כלשהי, והאזור נשאר ללא שינוי. במקרה של תגובה אלרגית, ניתן לראות התנפחויות, אדמומיות וכאב רב.

חשוב לדעת שלא תמיד התגובה האלרגית מופיעה מיד אחרי הבדיקה, וקיימים מקרים בהם היא מופיעה באיחור וסימני האלרגיה מופיעים רק אחרי יום-יומיים.

בדיקת דם לנוכחות נוגדנים

כפי שניתן להבין, בדיקת תבחין העור היא ספציפית מאוד, וקל מאוד "לפספס" רגישות אם לא חושדים בה מראש. ולכן, ניתן גם לבצע בדיקות דם הבודקות את נוכחות הנוגדנים מסוג IgE הקשורים לאלרגיה – נוכחות גבוהה של נוגדנים מסוג זה מעידה על רגישות לאלרגן מסויים. על מנת שבדיקה זו תצליח יש צורך בחשיפה אל האלרגן בעבר ולייצור הנוגדנים, והיא מתאימה בעיקר לאחר שהופיעה תגובה אלרגית והרקע לא ידוע.

בדיקה על ידי מדבקה

מקרים רבים של אלרגיה קשורים לאלרגיה של העור, ועל מנת לעבור אבחון אלרגיה מסוג זה, ניתן להשתמש בבדיקת מדבקה עורית – מדבקה המכילה אלרגנים מסוגים שונים ומודבקת על העור למשך 48 שעות. אם אכן קיימת רגישות כלשהי, תופיע התנפחות ופריחה במקום ספציפי שיעיד על הרגישות המסוימת.

תוצאות הבדיקה

במקרה שהבדיקה אכן זיהתה רגישות לאלרגן, אין צורך להילחץ – צריך להתאים את חיי היום יום להימנעות מהחשיפה לאלרגן. לדוגמא, ברגישות למזון חשוב מאוד לקרוא את התווית של המוצר ולחפש את נוכחות האלרגנים. לסובלים מאלרגיה לאבק, רצוי להקפיד על ניקיון ועל הוצאת חפצים צוברי אבק מהבית ובעיקר מחדר השינה.

במקרי קיצון, ובמיוחד במקרים של אלרגיה לדבורים, יש להתייעץ עם הרופא לגבי נשיאת מזרק אפיפן (מזרק אדרנלין) באופן קבוע, ובמיוחד כאשר מטיילים או נמצאים בשטח.

ובאופן כללי, אם מגלים רגישות אלרגית כלשהי חשוב מאוד להיות ערוכים לכך, להחזיק בבית תרופות אנטי היסטמיניות (משחות וכדורים) וליידע את הקרובים אליכם לגבי הרגישות והטיפול המיידי במקרה של התקף אלרגי חריף.

אתר המרכז לאלרגיות הוקם במטרה להעניק לגולשים אפשרות ללמוד ולמצוא תשובות לכל מה שקשור לאלרגיות- מידע על אבחון, טיפול והתמודדות עם כל סוגי האלרגיות.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן