במבה מונעת אלרגיות?

במבה מונעת אלרגיות?במחקר מהפכני שפורסם לאחרונה באחד מכתבי העת המדעיים היוקרתיים ביותר בעולם (New England Journal of Medicine) נמצא כי חשיפה לבוטנים בגיל צעיר או למוצרי מזון המכילים בוטנים, מביאה להפחתת הסיכוי ללקות באלרגיה לבוטנים.

מדובר ללא ספק על בשורה מעודדת עבור תושבי ישראל, הנוהגים לצרוך את החטיף המפורסם "במבה" מגילאים צעירים מאוד ואפילו לפני גיל שישה חודשים.

מאפייניה של אלרגיה לבוטנים

לפי ההערכות העדכניות ביותר שיש בידינו כיום, מדי שנה עולה השכיחות של האלרגיה לבוטנים ברחבי העולם. נכון לכתיבת שורות אלה בבריטניה למשל, אחד מכל חמישים ילדים אלרגי לבוטנים בדרגת חומרה כזו או אחרת. בשנים האחרונות מספר הילדים האלרגיים לבוטנים החיים בצפון אמריקה שילש את עצמו וכן ניתן למצוא שכיחות והלכת וגדלה של אלרגיה לבוטנים בקרב ילדים קטנים באפריקה ובמדינות אסיה.

במקרים החמורים ביותר האלרגיה עלולה להוביל לשוק אנפילקטי ומדי שנה ישנם ילדים שהולכים לעולמם כתוצאה מתסמיני האלרגיה. זוהי הסיבה לכך שמומחים לאלרגיה ורופאי ילדים הנחו הורים לתינוקות במשך עשרות שנים להימנע מלחשוף את הילדים לבוטנים בשנות חייהם הראשונות. המחקר החדש שפורסם לאחרונה טוען כי דווקא ההפך הוא הנכון ושדווקא חשיפה מוקדמת מאוד לבוטנים ולמוצרים המכילים בוטנים, מפחיתה את הסיכוי להתפתחות אלרגיה לבוטנים.

הרעיון שהוביל למחקר

החוקרים שערכו את המחקר דיווחו כי הרעיון לערוך אותו עלה במוחם עת הבחינו כי ישנם הבדלים משמעותיים בשכיחות האלרגיה לבוטנים בין מדינות שונות בעולם. כך לדוגמה שמו לב החוקרים לכך שבמדינות בהן ההנחיה הכללית להורים לתינוקות הייתה להימנע מחשיפה שלהם לבוטנים כמו למשל באנגליה או בארצות הברית, שכיחות האלרגיה הייתה גבוהה ועמדה על 1.4% בממוצע ואילו בישראל למשל, רק 0.17 אחוז מהתינוקות אלרגיים לבוטנים.

בדיקה מהירה שערכו החוקרים העלתה תמונה מעניינת לפיה חלק בלתי נפרד מהתזונה של התינוקות הישראליים כולל את חטיף הבמבה המיוצר על ידי חברת אוסם וחטיפים דומים המיוצרים על ידי המתחרים. לאחר הגילוי המפתיע והמרתק, העלו החוקרים השערה לפיה על ידי חשיפה מוקדמת לבוטנים, ניתן להפחית את הסיכוי להתפתחות אלרגיה לבוטנים.

כיצד התבצע המחקר?

המחקר כלל שש מאות וארבעים ילדים. גיל הילדים בתחילת המחקר נע בין ארבעה לאחד עשר חודשים והמעקב אחרי הילדים בוצע עד שהיו בני חמש שנים. משתתפי המחקר חולקו לשתי קבוצות: הילדים שהיו בקבוצת המחקר קיבלו עד גיל חמש פעמיים בשבוע מזון שהכיל בוטנים ואילו הילדים בקבוצת הביקורת לא נחשפו לבוטנים כלל עד גיל חמש (כל קבוצה הכילה מחצית מהמשתתפים).

יש לציין כי החוקרים בחרו לצרף למחקר אך ורק ילדים שנמצאו בסיכון גבוה לסבול מאלרגיה לבוטנים (לפיכך משתתפי המחקר היו אלרגיים לביצים או שפיתחו תסמינים אלרגיים בעור).

בסיום המחקר פענחו החוקרים את הממצאים וגילו שבגיל חמש שנים, 17.5 אחוז מהילדים בקבוצת הביקורת סבלו מאלרגיה לבוטנים וזאת לעומת אחוז אחד בלבד בקבוצת הניסוי. לפי החוקר הראשי, פרופסור גדעון לק, ההימנעות מחשיפה לבוטנים היא שהובילה לשיעורי האלרגיה הגבוהים בקבוצת הביקורת.

מדוע נהוג להימנע מחשיפה לבוטנים בגילאים צעירים?

אחת הסיבות בגינן נהוג היה להימנע במשך זמן רב מאכילת בוטנים היא שבמהלך שנות השבעים והשמונים הנחו רשויות הבריאות הבריטיות והאמריקאיות את הציבור להימנע מצריכת אגוזים ובוטנים בקרב ילדים ותינוקות על מנת למנוע חנק. בעקבות זאת, הורים רבים נמנעו כליל מלתת בוטנים או מוצרים המכילים בוטנים לילדיהם ואכן בעשורים אלו התרחש זינוק בשכיחות מקרי האלרגיה לבוטנים.

נראה כי כאשר הילד לא נחשף למזון מסוים, מערכת החיסון שלו תתקשה להתמודד עמו וזאת בניגוד לחשיפה הדרגתית למרכיב המזון, המאפשרת למערכת החיסון לערוך עמו היכרות ולהגיב אליו כראוי.

השאלות שעורר המחקר

אמנם תוצאות המחקר מעוררות אופטימיות רבה בקרב החוקרים, אך בכל זאת זוג שאלות נותרו פתוחות. השאלה הראשונה היא האם החיסון הטבעי כנגד אלרגיה לבוטנים יחזיק מעמד או שמא האלרגיה תתפרץ בגיל מאוחר יותר. השאלה השנייה היא האם ניתן לקחת את המסקנות של החוקרים ולהשליך אותן על מזונות אחרים. על מנת לענות על שאלות אלו יהיה צורך בעריכה של מחקרים נוספים בתחום שיהוו מחקרי המשך למחקר הנוכחי.

שאלה נוספת שעלתה בעקבות המחקר היא האם על ידי חשיפה הדרגתית לבוטנים ניתן למזער את התגובה האלרגית בקרב אנשים שכבר סובלים מאלרגיה לבוטנים. תשובה לשאלה זו נמצאה במחקר אמריקאי אחר שבו נמצא כי על ידי חשיפה הדרגתית (לבוטנים) של אנשים שסבלו מאלרגיה לבוטנים במשך שנה ניתן להפחית את עוצמת התגובה האלרגית פי 10. שווה להמשיך ולהתעדכן.

אתר המרכז לאלרגיות הוקם במטרה להעניק לגולשים אפשרות ללמוד ולמצוא תשובות לכל מה שקשור לאלרגיות- מידע על אבחון, טיפול והתמודדות עם כל סוגי האלרגיות.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן