התעטשויות כתסמין לאלרגיה

התעטשויות כתסמין לאלרגיהזרעי אבקות הנושבים ברוח מהעצים, או מצויים בעשבים, בעיקר בתקופות האביב, הקיץ או הסתיו, גורמים לעיתים קרובות לתופעות אלרגיות בקרב אנשים רגישים, המתבטאות באף סתום, עיניים דומעות, כאבי אוזניים ופריחות בפה.

התוצאה עשויה להתבטא בהתקפי התעטשויות גודש וגרוד בגרוד. יחד עם זאת, לעיתים קרובות סובלים אנשים מאלרגיות שונות, שאינן עונתיות, וגורמות להתקפי עיטושים במשך כל ימות השנה.

חלק מהאנשים יכולים לטפל בתסמינים עם תרופות הנמכרות ללא מרשם, בעוד שאחרים עלולים לחוות תגובות רציניות המשבשות את איכות חייהם. אלרגיה עלולה לגרום לאסטמה או להחמיר אותה, ולהוביל אף לבעיות בריאותיות אחרות כגון זיהומי סינוסיטיס.

מה ההבדל בין תסמיני אלרגיה לבין תסמיני הצטננות?

שתי התופעות נבדלות זו מזו, למרות שתסמיניהן זהים למדי. כך, למשל, תסמיני הצטננות והתקררות נוטים להיות קצרי מועד, ומתבטאים בהפרשות עבות, המלוות בדרך כלל בכאב גרון, צרידות, תחושת חולי וחום.

אנשים הסובלים מנזלת אלרגית עונתית, זקוקים לאבחון המבדיל את תסמיניהם מתסמיני התקררות, העלולים להופיע בכל ימות השנה. קרדית אבק, קשקשי חיות מחמד, פריחת עצים או מקורות אלרגנים אחרים עלולים לגרום להתפרצות התקפי התעטשויות. תופעה זו ידועה כנזלת אלרגית רב שנתית.

עם תחילת הופעת סימני האלרגיה לראשונה, מומלץ להתייעץ עם רופא, במיוחד כשתסמיני ההתעטשויות מפריעים ליכולת התפקוד. אם התרופות הנמכרות ללא מרשם אינן מציעות הקלה, או אם ההתעטשויות מתרחשות באופן כרוני, יש לבצע בדיקת אלרגיה, שהיא מבחן עור המצביע על תגובה לאלרגנים שונים ופרטניים, כך שניתן לקבוע את הטיפול הדרוש בהתאם.

טיפול ומניעת אלרגיות

כשאדם יודע שהוא סובל מאלרגיה, הצעד החיוני ביותר בו עליו לנקוט הוא להימנע ממקור האלרגן ככל הניתן. באלרגיות עונתיות, מומלץ להישאר בבית כשרמות אבקת הפרחים גבוהות ביותר. בתקופת הסתיו, רמות אבקת הפרחים גבוהות ביותר בשעות הבוקר. ובתקופת האביב והקיץ רמות אבקת הפרחים גבוהות ביותר בערב.

במקרים בהם לא ניתן להימנע מהאבקה, ואפשרויות הטיפול התרופתי המסייעות לשרוד את עונת ההתעטשויות, הן:

סטרואידים לאף – ניתנים בדרך כלל בתרסיס או בשאיפה לאף פעם או פעמיים ביום. תופעות הלוואי עשויות לכלול תחושת צריבה קלה באף.

תרסיסי אף – זמינים באמצעות מרשם וללא מרשם. תרופות אלו מגיעות בצורות תרסיסי פה ואף, ולעיתים מומלצים בשילוב עם אנטי היסטמינים כדי להקל את הגודש באף. סאודואפדרין הוא דוגמא לתרופת מרשם המכילה אנטי היסטמין ונוגד גודש. אך שימוש ממושך בתרסיסי אף וטיפול עלול להחמיר את התקפי ההתעטשויות.

תרסיסי אף שאינם סטרואידים – זמינים ללא מרשם, ומסייעים במניעת תסמיני נזלת אלרגית, אם משתמשים בו לפני תחילת ההתקפים. זוהי תרופה אנטי דלקתית שאינה סטרואידית, ויש להשתמש בה שלוש או ארבע פעמים ביום.

זריקות אלרגיה זהו טיפול חיסוני המטפל בנזלת אלרגית, ומיועד לאנשים שאינם מגיבים לתרופות מרשם ותרופות ללא מרשם, או לאנשים הסובלים מסיבוכי התעטשויות של נזלת אלרגית.

אתר המרכז לאלרגיות הוקם במטרה להעניק לגולשים אפשרות ללמוד ולמצוא תשובות לכל מה שקשור לאלרגיות- מידע על אבחון, טיפול והתמודדות עם כל סוגי האלרגיות.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן