אלרגיה בידיים

אלרגיה בידייםתגובות אלרגיות מתרחשות כתוצאה ממגע, שאיפה או אכילת חומרים אליהם הגוף מתייחס בטעות כאל מאיימים. חשיפה לאלרגנים עלולה להתרחש כתוצאה ממגע בעור, נשימה, בליעה או הזרקה.

אלרגיות מסוימות עשויות לגרום להתעטשויות או כאבי בטן, בעוד שאחרות עשויות להוביל לגרוד הידיים והרגליים. זיהוי ומניעת האלרגן מסייע בהפחתת הסיכון להתקפים נוספים.

אנגיואדמה

זהו מונח רפואי לסוג מחלת עור הנגרמת כתוצאה מאלרגיה. מחלה זו גורמת לחבורות מגרדות וכואבות. למרות שתגובה אלרגית זו גורמת בדרך כל לתגובות עור סביב העיניים והשפתיים, היא משפיעה אף על הידיים והרגליים.

קשקשי בעלי חיים, פירות יער, ביצים, עקיצות חרקים, אבקה ואנטיביוטיקה, כמו גם חומרים אחרים, עלולים לגרום לאנגיואדמה בקרב אנשים הסובלים מאלרגיות לחומרים אלו. חשיפה לטמפרטורות קיצוניות או לאור השמש עלולה אף היא לגרום להתפרצות אלימה של גירוד. תסמינים אחרים כוללים התכווצויות בטן וקשיי נשימה.

אקזמה בידיים

משפיעה בתדירות הגבוהה ביותר על נשים, אם כי גם גברים עשויים לחוות תסמינים. הגורם המדויק אינו ידוע, אך אנשים הסובלים מאלרגיות נוטים יותר לפתח מצב זה. אחד התסמינים העיקריים של אקזמה כרוך בהופעת שלפוחיות לאורך האצבעות, הידיים והרגליים.

שלפוחיות קטנות אלו מכילות נוזלים העלולים לגרום לגירוד עז. העור בידיים עשוי להיות אדום והגרוד עלול להחמיר את המצב ולגרום לזיהום. האקזמה עשויה להיות קשורה לעבודות ידיים, כולל שטיפת ידיים תכופה וחשיפה לכימיקלים. תסמיני האקזמה הם גירוד, יובש בידיים, כמים וקשקשים על העור, וסדקים בעור. האלרגיה עשויה להיות חמורה או כרונית, ולהשפיע באופן משמעותי על חיי היומיום.

דלקת העור באלרגיה בידיים – מתייחסת למחלות עור המעורבות בדלקת וגירוי. הדלקת מתרחשת כתוצאה ממגע ישיר בידיים עם חומרים מסוימים, והתפתחות גירוד בידיים. חומרים הגורמים לדלקת עור באלרגיה בידיים כתוצאה ממגע בקרב אנשים רגישים, כוללים מתכות, מוצרי קוסמטיקה, חומרי ניקוי, בדים, גומי, לטקס, דבקים, חומרי המסה ותרסיסים רעילים. אלרגנים מסוימים הנישאים באוויר, כגון חומרי הדברה, עלולים להוביל לתגובה אלרגית המשפיעה על הידיים.

אנשים הסובלים מאלרגיה בידיים עשויים לחוות גם קשיי נשימה או חולשה העלולים להיות מסכני חיים, ובמצב זה יש לקבל טיפול רפואי מיידי.

הגורם – לעיתים קרובות, הגורם לאלרגיה בידיים אינו ברור, אך מצב רפואי אחד או יותר עלולים לגרום להתפרצותה. שלושת המצבים השכיחים ביותר הקשורים הם דלקת עור כתוצאה ממגע מגרה, תגובה אלרגית, או גירוי עור אטופי.

אבחון אלרגיה בידיים

כשמופיעים תסמיני האלרגיה, יש להתייעץ עם הרופא ולקבל אבחון מדויק לקביעת טיפולים מתאימים, שכן ללא אבחנה וטיפול נכונים, האלרגיה עשויה להתמיד, להיות כרונית ולהשבית את התפקוד בעבודה ובבית. בנוסף, היא מפריעה לשינה, גורמת לחוסר נוחות רגשית ומשפיעה באופן שלילי על מגעים בין אישיים.

הרופא יבצע בדיקת היסטוריה רפואית יסודית, בדיקה גופנית ובדיקת עור על מנת לקבוע את הגורם לתגובה האלרגית בידיים. ההיסטוריה הרפואית והחברתית חיונית לאבחון, שכן בדרך כלל קשה להבחין במגע מגרה האחראי לתגובה האלרגית.

מניעת, טיפול והתמודדות עם אלרגיה בידיים

שינויים באורח החיים וטיפולים עצמיים הם קו ההגנה הראשון והעיקרי של אלרגיה זו. אלו כוללים:

ניקוי עדין באמצעות לחות – יש להשתמש בחומרי ניקוי המכילים חומרי לחות לידיים, שאינם מכילים מרכיבים מגרים וניחוחות. לחות קבועה מסייעת לחידוש לחות העור, ושליטה באקזמה.

הימנעות ממגע עם רטיבות – במידת האפשר, יש להפחית או להימנע כליל מעבודות הכרוכות בחומרים רטובים.

הימנעות מהזעת יתר – יש להימנע משהות במקומות חמים, לחים ויבשים, הפועלים כגירוי האלרגיה.

הימנעות מגירוד – הוא מחמיר את המצב ועלול לגרום לסדקים המאפשרים לחיידקים לחדור ולהוביל לזיהום. לעיתים הנחת רטייה קרה על הידיים מפחיתה את הגרוד, ויש לקצוץ את הציפורניים.

הימנעות מחומרים מגרים או אלרגנים – הימנעות מכל החומרים עשויה להיות קשה ביותר, אם לא בלתי אפשרית, במיוחד אם חומרים אלו משמשים לעבודה. באמצעות שימון הידיים, לבישת כפפות והקפדה על היגיינה, ניתן להימנע מהחמרת האלרגיה או התפרצותה.

טיפול מקומי לאלרגיה בידיים – הטיפול באלרגיה באמצעות שימוש בסטרואידים מקומיים הוא נפוץ, אך יש להשתמש בו בהתאם לצורך בלבד, כלומר כשהאלרגיה מתרחבת ופעילה. שימוש ממושך עלול לגרום לדילול העור.

טיפול באור – יעיל להשפעה על המערכת החיסונית. קיימות יחידות פרטניות של טיפול באור המשמשות לטיפול באלרגיה בידיים.

אנטיביוטיקה – נדרשת אם מתפתח זיהום.

רטינואידים לאלרגיה בידיים – טיפול הנקבע אחת ליום, וזמין למטופלים הסובלים מתסמינים חמורים שאינם חולפים או חוזרים גם לאחר שימוש בסטרואידים מקומיים חזקים. מחקרים הראו שיפור קליני משמעותי בקרב מטופלים עם אלרגיה כרונית בידיים.

אולי יעניין אותך גם:

תופעה: יותר מ-3.5% מבני הנוער בישראל סובלים מאלרגיה למזון

אתר המרכז לאלרגיות הוקם במטרה להעניק לגולשים אפשרות ללמוד ולמצוא תשובות לכל מה שקשור לאלרגיות- מידע על אבחון, טיפול והתמודדות עם כל סוגי האלרגיות.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן