מרפאת אלרגיה

מרפאת אלרגיה בדרך כלל מסונפת לאחד ממרכזי הרפואה הגדולים הקיימים בארץ. פעילות מרפאת האלרגיה מתחלקת לשניים: אבחון האלרגיה וכן טיפול בתסמיני האלרגיה השונים כמו נזלת כרונית, שיעול, פריחות אלרגיות ועוד.

תסמינים אלה לרוב מופיעים בעקבות רגישות למזון, רגישות לעקיצות דבורים, תרופות ועוד. אבחון אלרגיה במרפאות נעשה באמצעות תבחין עור לאלרגניים הידועים השונים.

החלק השני של עבודת מרפאת האלרגיה מתמקד בתחום המחקרי. המרפאות מנסות לחקור את תופעת האלרגיה, על סמך הנתונים המצטברים, על מרכיבי האפידמולוגיה, הקשר בין האלרגיות השונות ועוד.

לקביעת תור באחת ממרפאות האלרגיה הקיימות יש צורך בהפניית רופא, בו הוא מסביר באופן מפורט את מהות הבעיה.

ההמלצה היא להפנות למרפאת אלרגיה, בכל מקרה של חשד, בכדי שאפשר יהיה לתת את הטיפול באופן המוקדם והטוב ביותר. לפני הביקור במרפאת אלרגיה, רצוי לא ליטול תרופות אנטיהיסטמיניות בכדי שאפשר יהיה לבצע תבחיני עור, במקרה הצורך.

שכיחות האלרגיה

שיעור שכיחות האלרגיה הולך וגדל במהלך השנים. על פי נתוני הסטטיסטיקה, נראה כי כ-20% מהאוכלוסייה סובלת מאלרגיה זו או אחרת בדרגות חומרה שונות. אלרגיה אצל ילדים, שכיחה אף יותר ומהווה מקור פניה בעקבות התסמינים, לרופא הילדים. כ-10% מהילדים יסבלו מאלרגיה כלשהי בשלב מסוים בחייהם.

שכיחות האלרגיה עולה דווקא במדינות העולם המערבי ולא במדינות המתפתחת. עובדה זו מהווה נושא למחקרים רבים ברחבי העולם לגילוי מקור האלרגיה. כיום נהוג לחשוב, כי הסיבה נעוצה בהגנת יתר של הילדים בפרט והאוכלוסייה בכלל, כנגד אלרגניים רבים.

גישה זו אומרת כי התנאים ההיגייניים המשופרים להם זוכים תושבי העולם המערבי, לא מאפשרת לגוף ולמערכת החיסון להתמודד עם פתוגנים שונים. אסתמה ואלרגיות שונות מהוות את התסמין לכך. עם זאת, ההיגיינה הביאה עמה יתרונות רבים, שככל הנראה עולים על חסרונותיה.

טיפולים הניתנים במסגרת מרפאת אלרגיה

במקרי אלרגיה מסוימים, כמו אלרגיה לעקיצות יתושים או אלרגניים סביבתיים, אפשר לטפל ביעילות גבוהה למדי, באמצעות חיסון נגד אלרגיה. את החיסון אפשר לקבל במרפאת אלרגיה לטווח ארוך. הטיפול משרה סבילות מסוימת של הגוף כאשר הוא נחשף לאלרגן.

חיסון לאלרגיה ניתן במינונים הולכים וגדלים, הכוללים את האלרגן תחת פיקוח ובקרה של אנשי הצוות במרפאה. אין אפשרות לחסן חולי אלרגיה למזון או ממגע.

טיפול זה נחשב כטיפול מקבוצת התרפיה החיסונית (אימונותרפיה). האידאולוגיה העומדת בבסיס החיסון לקוח מהרפואה ההומאופתית. החיסון בעצם כולל את החלבונים המרכיבים את האלרגן אשר התגלה כמעורר את מערכת החיסון.

חשיפה הולכת וחוזרת לאלרגן זה מצליחה ללמד את הגוף ומערכת החיסון להתמודד ביתר יעילות איתו. טיפול זה אינו מהווה טיפול בחירה ראשוני, מלבד במקרים של אלרגיה לדבורים, עקב שפעול יתר של מערכת החיסון אשר עלולה להיות מסוכנת.

איך פונים למרפאת אלרגיה

את ההפניה למרפאה, יש לבקש מהרופא המטפל בקהילה, לאחר שהוא שמע את סיפור המקרה. לאחר קבלת ההפניה יש להזמין תור באחת ממרפאות האלרגיה המפוזרות בבתי החולים השונים.

טופס ההפניה מהרופא מהווה התחייבות כספית של הקופה ומימון הטיפו על ידה. מכיוון שבמרפאת האלרגיה יושבים הרופאים המומחים בתחום זה, כדאי במקרה של חשד, לבקש הפניה למרפאה זו.

מלבד האבחון המקיף והטיפולים הנעשים במרפאת האלרגיה, ניתנים ייעוציים שונים הן לחולים והן למשפחה הסובבת, וכן טיפים להתמודדות עם אלרגיה מסויימת ועם תסמיניה. במרפאה אפשר למצוא, פעמים רבות, צוות רב מקצועי אשר יכול לתת מענה על מצוקות ובעיות אשר עולות בעקבות האבחון.

מרפאות אלה נותנות שירותים גם לצוות הפנימי של בית החולים במובן של הרצאות, ייעוציים בדבר אלרגיות, תסמינים וטיפול החירום הדרוש.

אתר המרכז לאלרגיות הוקם במטרה להעניק לגולשים אפשרות ללמוד ולמצוא תשובות לכל מה שקשור לאלרגיות- מידע על אבחון, טיפול והתמודדות עם כל סוגי האלרגיות.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן