משחות לטיפול באלרגיה

משחות לטיפול באלרגיהמשחות לטיפול באלרגיה מיועדות בעיקר עבור סוגי אלרגיה שבאים לידי ביטוי בתופעות עוריות שונות.

היתרון של משחות לטיפול באלרגיה על פני התרופות והתכשירים הסיסטמיים הוא מיעוט יחסי של תופעות לוואי וכן האפשרות להעניק טיפול ממוקד לבעיה.

במאמר זה נדון בסוגים שונים של משחות שמיועדות לטיפול באלרגיות, אך חשוב לציין כי במקרים מסוימים לצד הטיפול במשחה יש לעשות שימוש גם בתרופות סיסטמיות.

באופן עקרוני רקמת העור היא הרקמה שבה באות לידי ביטוי התופעות האלרגיות בשכיחות הגבוהה ביותר. בין היתר באות התופעות העוריות לידי ביטוי בהופעת אדמומיות או פריחה עורית, ישנם חולים רבים שסובלים מרגישות לאלרגנים שכתוצאה ממנה כל אימת שהם באים במגע עם האלרגן אליו הם רגישים הם חווים תחושה עזה של גרד, אחרים מתלוננים על נפיחות בעור, על תחושה של עקצוצים בעור ועוד.

המשחות שנזכיר במאמר זה מתאימות לטיפול בסוגים שונים של אלרגיה בעור. במקרים מסוימים מדובר על מחלות כרוניות כמו למשל אטופיק דרמטיטיס ובמקרים אחרים מדובר על רגישויות קלות בלבד שבאות לידי ביטוי באדמומיות קלה ותו לא.

משחות סטרואידיות

משחות סטרואידיות משמשות על מנת לדכא את התהליך הדלקתי בעור באופן לא ספציפי. המשמעות היא שהן לא מביאות לנטרול של מנגנון אחד בלבד או אלמנט אחד בתהליך הדלקתי באופן ייחודי, אלא את כל שרשרת התהליכים הדלקתיים כולה.

למרות שמדובר במשחות שמסוגלות להביא לדיכוי יעיל ומהיר של הדלקת, הרי שקיימות למשחות הסטרואידיות גם לא מעט תופעות לוואי.

תופעות לוואי אלו באות לידי ביטוי בעיקר במקרים בהם נעשה שימוש ממושך יתר על המידה במשחות ולכן ההמלצה היא שלא לעשות בהן שימוש שמשכו עולה על שבוע.

כך למשל מריחה של המשחות הסטרואידיות על שטחי עור נרחבים באופן קבוע עלולה להוביל לשינויים דיסטרופיים בעור וכן מאחר והחומרים נספגים דרך העור למחזור הדם ייתכנו גם עיכובים בגדילה בילדים.

מעכבי קלצינורין

במחלה ששמה אטופיק דרמטיטיס או אסטמה של העור ניתן לטפל גם באמצעות משחות שלא מכילות חומרים סטרואידים כמו למשל Tacrolimus או Pimercolimus. משחות אלו פועלות על ידי נטרול מנגנון הפעולה הדלקתי האלרגי באופן ממוקד יותר על ידי דיכוי הפעילות המוגברת של תאי T שעוברים שפעול באפידרמיס (השכבה החיצונית העליונה של העור).

עם זאת, תכשירים אלו אינם מיועדים לשימוש בקרב ילדים בני פחות משנתיים גם כן בשל החשש מהשפעה מערכתית שבין היתר מובילה להגדלת הסיכון לחלות בלימפומה.

לרוב השימוש במשחות האלו אינו ארוך משבועיים וישנם חולים שמתלוננים על כך שהמשחות גורמות להם לתחושה של צריבה בעור.

משחות אנטי היסטמיניות

המשחות האנטי היסטמיניות מיועדות בעיקר להפחתת תחושת הגרד העזה שפוגעת באלו שבהם תופעת האלרגיה באה לידי ביטוי בעור. מעבר לחוסר הנוחות ולהשפעה המטרידה של תחושת הגרד בעור, הגירודים החזקים עלולים להוביל לפציעה עצמית בעיקר בילדים. כתוצאה מכך, העור הפגוע עלול להיות רגיש יותר לחדירה של זיהומים משניים.

ישנן משחות אנטי היסטמיניות מהדור השני שנחשבות ליעילות יותר כמו למשל Telfast או Aerinaze וישנן משחות מהדור הראשון שלעתים מומלץ לשלב בטיפול כמו למשל Promethazine או Histazine. משחה נוספת שמביאה להקלה במידת החומרה של הגרד היא Fenistil Jel שבטוחה לשימוש גם בתינוקות ובפעוטות.

משחות אלטרנטיביות

ישנו מגוון רחב של משחות אלטרנטיביות שמיועדות להרגיע את העור הדואב ולשמור על מידת הלחות שלו. לפני השימוש במשחות אלטרנטיביות יש להתייעץ עם הרופא המטפל על מנת שלא להחמיר את המצב הקיים.

משחות לטיפול באלרגיה
אתר המרכז לאלרגיות הוקם במטרה להעניק לגולשים אפשרות ללמוד ולמצוא תשובות לכל מה שקשור לאלרגיות- מידע על אבחון, טיפול והתמודדות עם כל סוגי האלרגיות.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן