אלרגיה לסלרי

אלרגיה לסלריאלרגיה למזון נגרמת כשהמערכת החיסונית מתייחסת בטעות לחלבונים אותם היא מזהה כמזיקים, הנמצאים בסלרי, וכתגובה ל"איום" משתחררים מספר כימיקלים, אשר לאחר מכן מעוררים תגובה אלרגית.

אלרגיה לסלרי משפיעה על אנשים בתדירות גבוהה יותר בהשוואה לתופעות לוואי למזונות אחרים. אנשים מסוימים סובלים מאלרגיה לסלרי בזמנים מסוימים של השנה, כתגובה אלרגית צולבת לעצי ליבנה או צמחי לענה, החולקים מבנה תא מסוים עם סלרי. אנשים אחרים עלולים להיתקל בתופעות אלרגיה מאכילת סלרי, מבושל או טרי, בכל עת.

גורמי המערכת החיסונית

המערכת החיסונית מגנה על הגוף באמצעות ייצור חלבונים מיוחדים הנקראים נוגדנים, שתפקידם לזהות איומים פוטנציאליים לגוף. בהמשך מאותתים הנוגדנים למערכת החיסונית לשחרר כימיקלים על מנת להרוג את האיום ולמנוע את התפשטות הזיהום.

בסוג הנפוץ ביותר של אלרגיה למזון, נוגדן הידוע בשם אימוגלובולין E (IgE), המערכת החיסונית מזהה בטעות חלבון מסוים הנמצא בסלרי, כאיום. נוגדן זה עלול לגרום להשתחררות מספר כימיקלים, ובמיוחד היסטמין.

גורמי גירוי – זרעי סלרי המשמשים כתבלין או אבקה המיוצרת עם מלח ליצירת מלח סלרי, הם גורמי הגירוי העיקריים לאלרגיה זו.

תסמיני אלרגיה לסלרי

התסמינים נעים בין גרוד קל לקריסת חילוף החומרים, ועלולים להיות מסכני חיים. התסמינים כוללים:

גרוד בפה – תסמין זה עשוי לייצג את התחלת ההשפעות הפיסיות של אלרגיה לסלרי. תחושת העקצוץ או הגרוד מתחילה בפה. גרוד קל בשפתיים, בלשון ובגרון מתרחש כשתי דקות לאחר צריכת אלרגן טרי של סלרי.

נפיחות בפנים – היות והגרוד עשוי להתעורר בכל עת, הסובלים מאלרגיה זו חווים בליטות בפה כתסמין קל. אחרים חווים נפיחות נוספת בשפתיים, בלשון ובגרון. שטחים נוספים של העור, כגון הפנים והעפעפיים עשויים אף הם לסבול מנפיחות ניכרת.

קשיי נשימה – בעוד שתסמיני אלרגיה אוראליים הם קלים בדרך כלל, תגובות אלרגיות חמורות יותר עלולות להתרחש בכל עת. נפיחות בפה ובגרון עלולה לחסום את דרכי הנשימה או לכווץ אותם. תסמיני צפצופי נשימה, שיעול וקשיי נשימה מצביעים על תחילת אנפילקסיס, מצב הנגרם על ידי אלרגיה לסלרי, אשר עלול להסלים במהירות לממדים מסכני חיים. במצב זה יש לקרוא באופן מיידי לטיפול חרום או סיוע פרמדיק.

דופק שאינו אחיד – תגובה אנפילקטית זמן קצר לאחר אכילת הסלרי, עלולה לכלול אף דופק לב מואץ או חלש, כולל בלבול, דיבור עילג וסחרחורת, המהווים סימנים בולטים של הלם מערכתי אשר עלול להוביל לאובדן הכרה ודום לב.

בעיות עיכול – תגובות אלרגיות משמעותיות פחות לסלרי הממשיכות להשפיע על מערכת העיכול ולאחר מכן מתפוגגות כשהאלרגנים יוצאים מהגוף, מתחילים עם בחילה פתאומית, כאבי בטן, הקאות ושלשולים אשר עשויים להיות חמורים, למרות שהם מתפוגגים לחלוטין בתוך זמן קצר.

אבחון – לאבחון האלרגיה ניתן לבצע בדיקות עור עם תמצית סלרי, או למדוד דגימות דם. 85% מהסובלים מאלרגיה זו ממחישים תוצאות חיוביות בבדיקות אלו. אנשים עם אלרגיה לסלרי הנגרמת מעץ ליבנה או אבקת לענה, עשויים לקבל תוצאות חיוביות בבדיקת מבחנה. לכן יש לפרש תוצאות חיוביות של בדיקות על רקע ההיסטוריה האישית והמשפחתית, או בבדיקות חשיפה אוראליות.

טיפול באלרגיה לסלרי

בחלק מהמקרים, האלרגיה נפתרת בקלות באמצעות טיפול בתסמינים. אפשרויות הטיפול כוללות:

טיפול תרופתי – תרופות אנטי דלקתיות ותרופות סטרואידיות המכילות חומרים אנטי דלקתיים מסייעים למניעת האלרגיה וטיפול בדלקת.

טיפולים אלטרנטיביים – כוללים צריכת צמחי מרפא כגון מרווה, אניס, מנטה ואיקליפטוס, צריכת ויטמינים מקבוצת B ו-C, או דיקור ורפלקסולוגיה.

סיכון אלרגיה לסלרי

מספר גורמי סיכון שזוהו כאלרגיות למזון כוללים:

היסטוריה משפחתית – אם לסובל מאלרגיה לסלרי יש הורה, או אח עם מצב אלרגי כגון אסטמה, אקזמה או אלרגיה לסלרי, קיים סיכון מעט גבוה יותר שהוא יפתח את האלרגיה בעצמו.

מצבים אלרגיים אחרים – לילדים הסובלים מאקזמה בגילאים מוקדמים, יש סיכוי גבוה יותר לפתח אלרגיה למזון.

אתר המרכז לאלרגיות הוקם במטרה להעניק לגולשים אפשרות ללמוד ולמצוא תשובות לכל מה שקשור לאלרגיות- מידע על אבחון, טיפול והתמודדות עם כל סוגי האלרגיות.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן