אלרגיה לעשן סיגריות

עישון אינו פוגע במעשנים בלבד, אלא גם בסובבים אותם. מחקר שוודי גילה כי ילדים לבני זוג מעשנים, סובלים בדרך כלל מזיהומים בדרכי הנשימה ומהפרעות אסתמה יותר מילדים להורים שאינם מעשנים. בנוסף, חשיפה לעישון פסיבי עלולה להגביר את הסיכון לסיבוכים אלרגיים המתבטאים בתסמינים של סינוסיטיס וברונכיט.

למעשה, הנזקים בעת חשיפה לעשן סיגריות חריפים יותר מהנזקים הנגרמים לאדם מעשן. על פי הנתונים, סיכויי אדם הנחשף לעשן לחלות בסרטן ריאות גדולים פי שלוש מסיכויי אדם שאינו מעשן ואינו חשוף לעשן סיגריות.

בדומה למעשנים, אנשים שאינם מעשנים אך נחשפים לעשן סיגריות סובלים מקשיי נשימה בעיקר בעת ביצוע פעילות גופנית ובנוסף לכך, אישה הרה שאינה מעשנת אך חשופה לעשן סיגריות, גורמת נזק לעובר אשר עלול לסבול מפגיעות התפתחותיות, לידת פג ועוד.

הגורמים לאלרגיה לעשן סיגריות

החומרים המגרים בעשן הסיגריות עלולים לגרום להופעת תסמינים הדומים לתסמיני נזלת אלרגית. אדם רגיש עלול לסבול מאותם תסמינים של אדם אלרגי לאבק ולפריחת עצים.

הנתון המעניין הוא כי חשיפה לעשן סיגריות במשך זמן קצר של שעה לפחות גורמת לאדם הנחשף לעשן לשאוף חומרים מסרטנים בכמות הזהה לכמות אליה היה נחשף אילו היה מעשן 15 סיגריות.

עשן הסיגריות מסוכן יותר מהעישון עצמו, וכמות הניקוטין והזפת אותה הוא מכיל משמעותית הרבה יותר מכמויות החומרים המסוכנים אתם שואף אדם מעשן. במילים אחרות ופשוטות: לא רק שמסוכן מאוד לעשן, מסוכן הרבה יותר להיות אדם שאינו מעשן, אך חשוף לעשן סיגריות.

התסמינים של אלרגיה לעשן סיגריות

עשן סיגריות יכול להוות גירוי לנזלת אלרגית אשר בדרך כלל מאופיינת בגודש באף, התעטשויות וגירויים באף. לעיתים משפיע עישון פסיבי על ריאות בריאות, וגורם לתפקוד גרוע שלהן, המתבטא בייצור ליחה, שיעול, וחוסר נוחות בחזה. תסמינים אלו מתקבלים כהשפעה ישירה של עשן הסיגריות על הריאות ואינם מהווים תגובה אלרגית אמיתית.

עבור אנשים רבים, חשיפה לעשן סיגריות עלולה לגרום למספר תסמינים:

  • התעטשות
  • שיעול
  • עיניים דומעות וצורבות
  • נזלת, אף מטפטף וגודש באף
  • קשיי נשימה
  • יובש בפה
  • סחרחורות
  • בחילות
  • כאבי ראש.

בקרב רוב האנשים, מופיעים תסמינים אלו כבר כעשר דקות לאחר החשיפה לעשן טבק, והם נמשכים מספר שעות לאחר מכן. לצד תסמינים אלו, אנשים הנחשפים לעשן סיגריות מידי יום, הם בעלי סיכוי גבוה יותר לחוות זיהומים קבועים בדרכי הנשימה כגון סינוסיטיס ודלקת סימפונות, לצד פיתוח של צפצופי נשימה ואסתמה.

כיצד לטפל באלרגיה לעשן סיגריות?

יעוץ רפואי – יש להתייעץ עם הרופא על מנת לדון בבעיה ולקבל טיפול אישי המותאם לתסמינים המופיעים, הימשכותם וחומרתם. אם האלרגיה לעשן סיגריות גורמת מטרד משמעותי בחיי היומיום, יש להתייעץ עם מומחה לאלרגיות, על מנת שיסייע באיתור אלרגיות נוספות קשורות אשר מסבכות את המצב. אם קובע הרופא כי התסמינים עלולים להיות עקביים ולגרום לסיבוכים נוספים, הוא יציע טיפול תרופתי נגד אלרגיה, המותאם למטופל באופן אישי על פי מצבו הבריאותי וההיסטוריה הרפואית שלו.

הימנעות מעשן סיגריות – בדרך כלל קל יותר להעניק המלצה זו מאשר לבצעה. במקרים בהם בני המשפחה או החברים מעשנים, ניתן לבקשם לעשן בחוץ, על מנת להבטיח כמות מינימאלית של נוכחות עשן סיגריות בבית. אך החשיפה לעשן מתבצעת במקרים רבים גם ברחוב, בבית קפה ובמקומות ציבוריים אחרים שאינם מקפידים על הפרדת מעשנים ולא מעשנים.

מטהרי אוויר – לעיתים, אפילו הריח של עשן סיגריות שנדבק לבגדים יכול לגרום לתסמינים. לכן מומלץ בהחלט להשקיע ברכישת מסנן אוויר או מסלק עשן על מנת להפחית את מספר האלרגנים הנישאים באוויר בתוך הבית.

גמילה מסיגריות – ברור שלא אתם צריכים לעבור תהליך כזה! אך אם אתם נמנעים מפגישה עם חבר או חברה טובים בגלל שהם מעשנים, כדאי להביא זאת לידיעתם. יכול להיות כי הידיעה שהם גורמים נזק לסביבה (וגם לעצמם) יכולה להפחית את עשן הסיגריות בסביבתך ובכלל לתרום לתהליך גמילה מעישון שכדאי שהם ישקלו לעבור.

אלרגיה לעשן סיגריות
אתר המרכז לאלרגיות הוקם במטרה להעניק לגולשים אפשרות ללמוד ולמצוא תשובות לכל מה שקשור לאלרגיות- מידע על אבחון, טיפול והתמודדות עם כל סוגי האלרגיות.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן