אלרגיה לקרם הגנה

אלרגיה לקרם הגנהקרם ההגנה הוא תכשיר שניתן לומר ששינה את פני העולם המודרני. אנחנו עדים זה תקופה ארוכה לנזקים שחשיפה מוגברת לשמש גורמת לעורנו והמצאת קרם ההגנה והשימוש בו עוזרת לצמצם באופן משמעותי את הנזקים שיוצרת קרינת השמש.

אבל עם הזמן החלו אנשים לשים לב כי אותו קרם שאמור להגן עליהם יכול גם לגרום לנזק בעצמו כתוצאה מתגובה אלרגית שהם חווים לאחר מריחת הקרם על העור. תגובה אלרגית לקרם הגנה היא כמו כל תגובה אלרגית אחרת ולא ניתן לחזות רגישות לחומרים שהתכשיר מכיל בתוכו מבלי להתנסות בו לפחות פעם אחת.

אצל חלק מהאנשים תגובת רגישות היתר תבוא לידי ביטוי באופן מיידי לאחר שימוש אחד בלבד, ואילו אצל אנשים אחרים דרושים מספר שימושים או שהתגובה מופיעה מספר ימים אחרי מריחת החומר.

מנגנון התגובה האלרגית לקרם הגנה

התגובה האלרגית לקרם ההגנה היא במרבית המקרים עורית והיא נוצרת עקב חשיפה לחומרים שקרם ההגנה מכיל. לעיתים מדובר בחומרי בישום שחברות שונות מוסיפות לקרם ההגנה על מנת שריחו יהיה נעים, ולעיתים מדובר בחומרים המקנים לקרם את התכונות המגנות שלו או חומרים המקרנים לו את מרקמו המשחתי.

עם המגע של הקרם בעור, מתחוללת תגובה של מערכת החיסון שהיא תגובת יתר. במהלך תגובה זו רכיבים של מערכת החיסון הקרויים תאי מאסט ונוגדנים מסוג IgE עוברים אינטראקציה ביניהם שגורמת לשחרור חומרים מתאי המאסט. חומרים אלה הם העומדים בבסיס התגובה האלרגית והם יוצרים תגובה עורית שמבטאת רגישות יתר של העור ומערכת החיסון שלו לחומרים שקרם ההגנה מכיל.

כיצד מתבטאת אלרגיה לקרם הגנה?

כאמור, במרבית המקרים הביטוי של האלרגיה הוא עורי. העור של אדם שאלרגי לקרם הגנה ונחשף לקרם הגנה יפתח פריחה גבשושית שיכולה להיות מאוד מגרדת. מרקמו של העור יהיה מחוספס והוא יראה אדום ויהיה חם למגעה כתוצאה מהתגובה הדלקתית החיסונית שמתרחשת בתוכו.

כאשר מדובר בילד סביר להניח שנהייה עדים גם לחוסר שקט שלו כתוצאה מאי הנוחות והגירוד שהתגובה גורמת להם.

במקרים בהם קיימת רגישות חזקה יותר לחומרים שבקרם ההגנה, התגובה האלרגית יכולה להיות כלל מערכתית ולאו דווקא עורית בלבד. במצב כזה תיתכן התפתחות של בצקת בדרכי הנשימה שיכולה להוביל להתפתחות של שיעול ואף קוצר נשימה וחנק במקרים קיצוניים. תגובה אלרגית חריפה יכולה אפילו להביא למוות.

כיצד מאבחנים אלרגיה לקרם הגנה?

החשד אמור להתעורר במידה ולאחר מריחה של קרם הגנה אדם או הורה מבחין בהתפתחות של סימנים עוריים כלשהם באזורים בהם הקרם נמרח. במידה ותופעה כזו התרחשה סביר להניח כי הרופא הראשון אליו תגיעו הוא רופא עור.

באמצעות שאלות נכונות ומספר בדיקות דם רופא העור יכול לאבחן האם מדובר בפריחה כתוצאה מזיהום או בפריחה שהיא תוצאה של תגובה אלרגית. במידה ואכן החשד הוא שמדובר באלרגיה, תופנו לרופא אלרגולוג שינסה למצוא מהי הסיבה לאלרגיה.

במידה ומדובר בחשד לאלרגיה מקרם הגנה, מרכיבים שונים של אותו קרם ימרחו או יוזרקו על חלקים שונים של העור, לרוב העור באזור הגב, ולאחר יומיים תיבדק תגובה אלרגית.

מה עושים אם אכן יש אלרגיה?

היות וקרם הגנה הוא מוצר חשוב מאוד שמומלץ לכלל האוכלוסייה לעשות בו שימוש כאשר יוצאים אל השמש, קשה להמליץ על הימנעות מוחלטת ממריחה שלו.

במקרים רבים מדובר באלרגיה לחומרי הבושם שבקרם ההגנה, ובמקרים כאלו מומלץ לעבור לקרם הגנה שהוא היפו אלרגני ואינו מכיל חומרי בושם.
במקרים בהם קיימת אלגיה לאחד מהחומרים הפעילים בקרם ההגנה ניתן לנקוט באחת משתי דרכים:
האחת היא להימנע משימוש בקרם הגנה ושמירה על אמצעי זהירות אחרים כמו חבישת כובע רחב שוליים וביגוד ארוך בזמן חשיפה ממושכת לשמש.
הדרך השנייה היא על ידי שימוש בתרופות מקבוצת האנטי-היסטמינים על מנת לדכא את התגובה האלרגית.

אלרגיה לקרם הגנה
אתר המרכז לאלרגיות הוקם במטרה להעניק לגולשים אפשרות ללמוד ולמצוא תשובות לכל מה שקשור לאלרגיות- מידע על אבחון, טיפול והתמודדות עם כל סוגי האלרגיות.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן