אלרגיה לתרופות המופיעה בהריון

תרופות שגורמות לאלרגיה בהריוןהריון הינו תקופה רגישה כל כך בשלבי חייה השונים של האישה, במיוחד כתוצאה מהתרחשותם של שינויים ותגובות שונות לחומרים וגורמים אשר היו נסבלים בעבר.

בתקופה זו, הגוף רגיש יותר לאלרגיות מאשר בתקופות אחרות, ולכן תרופות מסוימות עלולות אף הן לגרום לאלרגיה, כמו גם תוספי מזון או גורמים סביבתיים אחרים. אלרגיות אלו נחשבות ספציפיות לכל אישה ותגובתה האישית. ולכן, אין להשליך מתגובת אישה על חברתה, ויש להתייעץ עם מומחה לתחום, אשר יכול לנתח את המקרים מבחינה מחקרית ומדעית יותר.

חלק מהאלרגיות עשויות להתגלות רק בזמן ההיריון, כתוצאה מההשפעה ההורמונלית הקיימת בזמן זה. וחלק מהאלרגיות עלולות להיגרם מחולשה של המערכת החיסונית או מהחמרה של נטייה אלרגית קלה. ידועים גם מקרים אשר אלרגיות לתרופות התרחשו כתוצאה מחסרים של וויטמינים וחומרים שונים האופייניים למצבי היריון.

באילו תרופות מדובר?

נשים בהיריון עלולות להתגלות כאלרגיות לתרופות מצילות חיים או אחרות, למשל הפרין (מדלל דם), פראמין (נגד בחילות), פניצילין או תרופות אנטיביוטיות אחרות, אפונטול (תרופת הרדמה) ועוד רבות אחרות. למעשה, תרופות רבות עלולות לגרום לאלרגיה, באופן אישי, ובהתבסס על מצבה של האישה. יש לפיכך, להיות זהירים מאד בהתחלת שימוש בתרופות חדשות בזמן היריון, מחשש לאי ידיעתה של התגובה המתפתחת.

כמו כן, נשים הסובלות מאלרגיה אשר התפתחה לפני ההיריון, חייבות להתייעץ עם הרופא האישי שלהן בנוגע ללקיחת התרופות הנלקחות כנגד אלרגיה זו. לרוב, לא ימליץ הרופא על הפסקת התרופות באופן מידי, מחשש לנזק גדול יותר. אולם, יש לדאוג כי האלרגיה לא מחריפה, וכי התרופות הנלקחות בטוחות בזמן היריון, לאם ולעובר. ישנן תרופות, כמו פרדינזון למשל, אינן יכולות להיפסק באופן מידי, ולכן דורשות ניטור קבוע של מצב האם והתפתחות העובר.

תסמינים וסיכונים

במקרה הקל, התגובה האלרגית תתבטא בתגובה עורית כלשהי, כגון פריחה, עקצוצים וגירודים. במקרה החמור יותר, עלולה להתפתח תגובה אנאפילקטית אשר תאיים על חייה של האישה. במקרה של פראמין, למשל, עלולה להתפתח בצקת בדרכי הנשימה וחנק. אלרגיה זו עלולה להחמיר כתוצאה מחסר בוויטמין B12 אשר אופייני לנשים בהיריון. פעמים רבות אחרות, התפתחות האלרגיה תתחיל מקוצר נשימה, התנפחות צינורות האוויר, עד כדי חוסר יכולת לנשום. הסיכון לחיי האישה עלול להיות מידי, ולכן ידרוש פעולת רפואיות מצילות חיים מהירות ויעילות.

בדרך כלל, התפתחות הלם אנאפילקטי נעשה רק לאחר חשיפה חוזרת ונשנית לתרופה האלרגית. חשיפה אחת, חד פעמית תגרום לתסמינים קלים יותר, ותחשיד לכיוון אלרגיה פוטנציאלית. הסיכון העיקרי הינו התפתחות אלרגיה, ללא ידיעה מוקדמת כנגד תרופה זו או אחרת, אשר אין לה תחליף. כאשר האלרגיה ידועה עוד לפני ההיריון, היא קלה יותר לטיפול, מאשר אלרגיה אשר מתפתחת במהלך ההריון ואינה ידועה לאם ולצוות הרפואי.

אבחון ותחליפים

אבחון האלרגיה חייב להיות מהיר מאד, ולהיות מטופל בתחליפים או תרופות נוגדות אלרגיה. אם המצב אינו חמור או מחייב טיפול רפואי מידי, האבחון ייעשה על פי דיאגנוזה מפורטת, אשר תוכל לעלות על פרטים בעברה של האם בטרם ההיריון. פעמים רבות, נשים אשר נטו לאלרגיות שונות לפני ההיריון, ייטו לאלרגיות גם במהלכו. עם זאת, ההחמרה במצבן, מחייבת טיפול ואבחון מדויק.

הטיפול באלרגיה ייעשה על פי רמת החומרה, ולכן לפעמים יומלץ לאישה על תחליפים מסוימים, ולפעמים יופסק הטיפול לאלתר. לפעמים, תוכל האישה להסתפק בתחליפים טבעיים מתחום הרפואה המשלימה, כמו למשל במקרה של פראמין. ישנם טיפולים רבים אשר יכולים לשמש כתחליף בתקופה זו. לאחר ההיריון, תוכל האישה לנסות לחזור לטיפולים הקודמים, באופן זהיר ותוך ייעוץ עם הרופא המטפל.

אתר המרכז לאלרגיות הוקם במטרה להעניק לגולשים אפשרות ללמוד ולמצוא תשובות לכל מה שקשור לאלרגיות- מידע על אבחון, טיפול והתמודדות עם כל סוגי האלרגיות.

תוכן עניינים

דילוג לתוכן