COPD היא מחלת ריאות חסימתית (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) השכיחה מאוד בקרב מעשנים. בארץ מדברים על כ-10% מהמבוגרים שסובלים מ- COPD בדרגות חומרה שונות.
קיימים ביטויים רבים של COPD, ולכן אצל כל מבוגר הסובל משיעול כרוני קשה, יש לחשוד ב- COPD ולבדוק את הנושא לעומק.
כתוצאה מכך, אין מספיק מקום להכניס את האוויר ומתפתח קוצר נשימה קשה. סוג נוסף של COPD הוא ברונכיטיס כרוני הנגרם גם כן מעישון, ובו מתקיימת דלקת כרונית של הסימפונות שגורמת לחסימה נשימתית קשה.
COPD כתוצאה מאלרגיה
במקרים של COPD תעסוקתי, פעמים רבות המצב הוא הפיך לעומת COPD שמקורו בעישון, ולכן אבחנת המרכיב האלרגי במחלה עשוייה להציל חיים.
ההבדל בין אסטמה ו-COPD
בעזרת טיפול במשאפים ניתן להתגבר באסטמה באופן מהיר על היצרות דרכי הנשימה ולפתוח את נתיב האוויר, אך לא כך במקרי COPD. כאשר היא מופיעה אצל מבוגרים, ניתן לבלבל בקלות בין אסטמה ובין COPD בגלל הסימפטומים הדומים ולכן חשוב להקפיד על אבחנה נכונה.
האם אלרגיה יכולה להחריף COPD?
לדוגמא, אנשים הסובלים מאלרגיה עונתית ומפתחים נזלת חמורה וגודש רב, סובלים באופן כללי מקשיי נשימה ושיעול רב. חולי COPD שיפתחו תגובה כזו ייסבלו הרבה יותר, תפקוד הריאות שלהם (הלקוי בכל מקרה) יתדרדר באופן משמעותי ומצבם יחמיר. ולכן, יש לשים חשיבות עליונה לאלרגיה במקרי COPD ולנקוט בכל אמצעי הזהירות האפשריים.
באופן כללי, כמעט כל סוגי האלרגנים שגורמים לתגובה סיסטמית או לתגובה של מערכת הנשימה עלולים להוביל לסיבוכים במקרים של מחלת ריאות. חשיפה לתרופות אליהן קיימת באבקות שונות, אבקנים, קרדית האבק וכו’, העלולים להוביל לתגובה אלרגית שבסיומה תפקוד הריאות ייפגם עוד יותר והאדם החולה יהיה בבעיה רצינית. במקרים של אלרגיה כרונית או עונתית כמו שאופיינית לעונת האביב, רצוי לטפל בהקדם על מנת למנוע את הירידה בתפקוד הריאה ולשפר את מצבו של החולה.